Συνεχίζονται τα θέματα με τις boost συχνότητες των Ryzen 3000 και σύμφωνα με αναφορές αρκετές φορές το σύστημα δεν επιλέγει τα 'σωστά' cores.
Η AMD διαχωρίζει τα 'γρήγορα' cores από τα 'αργά' cores μέσω software βλέποντας χρήσιμα στοιχεία όπως το VID που απαιτεί για μια συγκεκριμένη συχνότητα, ένας γρήγορος τρόπος να κατανοήσουμε τη ποιότητα κατασκευής του chip ενώ οι γρήγοροι πυρήνες μαρκάρονται με αστεράκι μέσα από το πρόγραμμα της AMD, Ryzen Master. Η νεότερη έκδοση μπορεί να λύνει τα προβλήματα των χαμηλότερων clocks που παρατηρούνταν ωστόσο όπως έδειξε η έρευνα του Tom's Hardware αρκετές φορές ο αλγόριθμος επιλέγει ανενεργούς πυρήνες για το boost κάτι που επιφέρει μηδενική αύξηση των επιδόσεων.
Όλες οι αλλαγές που περνούν με κάθε AGESA πειράζουν και το SMU, την System Management Unit, μια μονάδα που παρακολουθεί και παραμετροποιεί αυτόματα αρκετές από τις λειτουργίες του chip κατά τη χρήση. Οι τελικοί χρήστες έχουν μερική πρόσβαση σε αυτή τη μονάδα και αυτό μέσα από ρυθμίσεις όπως το Precision Boost Overdrive μεταξύ πολλών ακόμη. Έτσι η τελευταία έκδοση firmware του SMU είναι η 46.49.0 και ήδη γίνεται λόγος για την 46.49.2 που έχει δοθεί στους κατασκευαστές μητρικών για διάθεση μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο σωστότερος έλεγχος των χρονισμών βέβαια είναι κάτι που μπορεί να ελέγξει και το OS και έτσι η Microsoft σε μια από τις πιο πρόσφατες Insider Builds των Windows 10 ενσωμάτωσε ορισμένες αλλαγές στον scheduler με στόχο να ρυθμίσει βαριά workloads καλύτερα σε πολυπύρηνα chips, τα οποία περνούν όλο και περισσότερο στη 'mainstream' κατηγορία. Το μόνο σίγουρο το οποίο και συνιστούμε για όσους βρίσκονται στην πλατφόρμα της AMD είναι να περνούν τα τελευταία BIOS updates σε διάστημα λίγων ημερών από τη κυκλοφορία τους, καθώς αυτά θα επιφέρουν βελτιώσεις στη συνολική εμπειρία της πλατφόρμας, καλύτερες ακόμη και από αυτές που συναντήσαμε κατά τη πρώτη μας επαφή με το reviewers kit και το beta BIOS.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου