τεχνολογία

Η Γη θερμαίνεται πιο γρήγορα από όσο υπολογίζαμε

Κλιματικά μοντέλα νέας γενιάς αποδεικνύουν πως η Γη θερμαίνεται πιο γρήγορα από ότι είχαμε υπολογίσει στο παρελθόν και τα νέα νούμερα έρχονται να αντικαταστήσουν αυτά που χρησιμοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη για να προβλέψουν την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι το 2100 λοιπόν, οι μέση θερμοκρασία θα ανέβει 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής.
Τα νέα υπολογιστικά συστήματα γνωστά και ως CMIP6, χρησιμοποιούν ταχύτερους υπερυπολογιστές και ακριβέστερες απεικονίσεις των καιρικών συστημάτων, ανιχνεύουν φυσικά και τεχνητά σωματίδια και παρακολουθούν τις αλλαγές στο σχηματισμό των νεφών.
Σύμφωνα με αυτά, τα αυξημένα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα θα θερμάνουν πολύ περισσότερο την επιφάνεια της Γης από ότι είχε υπολογιστεί στο παρελθόν, οδηγώντας σε “μεγαλύτερη ευαισθησία της ισορροπίας του κλίματος” (ECS). Αυτό σημαίνει πως οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1.5 βαθμούς είναι σχεδόν αδύνατη.
Με τα δύο μοντέλα μας, βλέπουμε το σενάριο γνωστό ως SSP1 2.6 – το οποίο κανονικά μας επιτρέπει να μείνουμε κάτω από τους 2 βαθμούς – να μην πιάνει το στόχο. – Olivier Boucher, επικεφαλής του Institute Pierre Simon Laplace Climate Modelling Centre, Παρίσι
Οι ομάδες των γαλλικών μοντέλων αξίζουν συγχαρητήρια αφού είναι οι πρώτες που ολοκλήρωσαν τις προσομοιώσεις. Οι πιο σεβαστές – από τις ΗΠΑ και το Met Office της Βρετανίας – δείχνουν επίσης υψηλότερο ECS. – Piers Forster, Διευθυντής του Priestley International Centre for Climate, Πανεπιστήμιο του Leeds

About Freegr network

Από το Blogger.