Europe

Τα σχέδιά για τον Κόκκινο Πλανήτη παρουσίασε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ

Η SpaceX αναπτύσσει έναν κολοσσιαίο πύραυλο και ένα διαστημόπλοιο (κάψουλα) ικανά να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων και βαρύ φορτίο στον Άρη, με απώτερο στόχο τον αποικισμό του πλανήτη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εταιρείας -και ιδρυτής, μεταξύ άλλων, της Tesla Motors- ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, την Τρίτη.
Ο Μασκ παρουσίασε τα σχέδιά του για τον πύραυλο, ο οποίος θα είναι ικανός να μεταφέρει 100 επιβάτες συν φορτίο σε κάθε ταξίδι, ενώ είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για την αιτία της καταστροφής πυραύλου που έφερε ισραηλινό δορυφόρο νωρίτερα μέσα στον μήνα στην εξέδρα εκτόξευσής του. Ωστόσο, ο μεγιστάνας του χώρου της τεχνολογίας δήλωσε πως η SpaceX σκοπεύει να πετά στον Άρη κάθε περίπου 26 μήνες, όταν η Γη και ο Κόκκινος Πλανήτης βρίσκονται σε ευνοϊκές θέσεις. Όσον αφορά στην εκτόξευση της πρώτης αποστολής, ελπίζεται να γίνει κατά το 2024, αν και παραδέχτηκε ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι η αισιόδοξη προσέγγιση (ωστόσο θεωρεί πως το εγχείρημα θα μπορούσε να αρχίσει μέσα σε έξι χρόνια). Ο Μασκ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπήρχε εγγύηση επιβίωσης για οποιονδήποτε αποφάσιζε να συμμετέχει στην «απίστευτη περιπέτεια» του ταξιδιού στον Άρη. «Ο κίνδυνος θανάτου θα είναι πολύ μεγάλος. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί αυτό. Βασικά, είσαι έτοιμος να πεθάνεις; Αν ισχύει αυτό, τότε είσαι υποψήφιος για να πας» είπε σε παρουσίαση στο International Congress Meeting στη Γκουανταλαχάρα.
Όπως συμπλήρωσε, οραματίζεται ανθρώπους να διαμένουν σε μια μεγάλη αποικία στον Άρη και πιθανώς να γαιοδιαμορφώνουν (terraforming) τον πλανήτη, ενώ πρόσθεσε πως μεγάλης σημασίας είναι το κόστος να παραμείνει χαμηλά, για να προσελκυστούν πελάτες. «Δεν μπορείς να δημιουργήσεις έναν αυτάρκη πολιτισμό εάν το εισιτήριο είναι 10 δισ. δολάρια ανά άτομο. Σκοπός μας είναι να το κατεβάσουμε στο κόστος ενός μέσου σπιτιού στις ΗΠΑ, περίπου στις 200.000». Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι οι άποικοι δεν θα χρειαζόταν να δεσμευτούν για ένα one way ταξίδι, καθώς η επαναχρησιμοποίηση των διαστημοπλοίων θα κρατούσε το κόστος χαμηλά. «Ο αριθμός αυτών που θα ήταν πρόθυμοι να πάνε στον Άρη θα είναι πολύ μεγαλύτερος αν έχουν την επιλογή της επιστροφής, ακόμα και αν δεν το κάνουν ποτέ» είπε.
Ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος τόνισε ότι η χρηματοδότηση της όλης προσπάθειας θα ήταν πρόκληση, με το κόστος ανάπτυξης να υπολογίζεται στα 10 δισ. δολάρια. «Προσωπικά συγκεντρώνω περιουσία για να μπορέσω να το χρηματοδοτήσω αυτό. Δεν έχω άλλο σκοπό από το να κάνω τη ζωή διαπλανητική» είπε, σημειώνοντας πως όλο το εγχείρημα κάποια στιγμή θα είναι μια μεγάλη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Το πρώτο σκάφος που θα πάει στον Άρη, είπε ο Μασκ, θα ονομάζεται «Heart of Gold», από το «Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ» του Ντάγκλας Άνταμς. Θα εκτοξευτεί πρώτα σε τροχιά και ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλός του θα επιστρέψει στη Γη για να πάρει τη δεξαμενή καυσίμων, την οποία θα μεταφέρει επίσης στο Διάστημα, για να συνδεθεί μαζί του. Μετά θα αρχίσει το μακρύ ταξίδι προς τον Άρη.

About Freegr network

Από το Blogger.