freegr

Ξεκίνησε η αποστολή επιστροφής δείγματος από αστεροειδή

Στο δρόμο προς τον αστεροειδή Μπενού βρίσκεται η αποστολή OSIRIS - REx της NASA, που εκτοξεύτηκε επιτυχώς το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα Φλόριντα), από το διαστημικό κέντρο του ακρωτηρίου Κανάβεραλ, με τη βοήθεια ενός πυραύλου «Ατλας V».
Το σκάφος θα προσεγγίσει τον Μπενού και θα αρχίσει τη λεπτομερή χαρτογράφηση και μελέτη του, στο πλαίσιο προετοιμασίας για τη λήψη δείγματος εδάφους από την επιφάνειά του. Τον Ιούλη του 2020 θα πραγματοποιήσει ελιγμό, ώστε ο βραχίονας σχεδόν 4 μέτρων, που διαθέτει, να μπορέσει με ένα άγγιγμα της επιφάνειας διάρκειας 5 δευτερολέπτων, να συλλέξει γύρω στα 60 γραμμάρια από σκόνη και πετραδάκια. Στη συνέχεια, το OSIRIS - REx θα αποπειραθεί να επιστρέψει το δείγμα για εξέταση στη Γη, όπου θα φτάσει - καλώς εχόντων των πραγμάτων - το Σεπτέμβρη του 2023. Θα πρόκειται για το βαρύτερο δείγμα εδάφους άλλου ουράνιου σώματος που θα μεταφερθεί στη Γη, μετά από τα δείγματα σεληνιακού εδάφους που έφεραν οι αποστολές «Απόλλων» στη Σελήνη.
Ενα μη μολυσμένο δείγμα αστεροειδούς από γνωστή πηγή (όχι δηλαδή όπως τα υπολείμματα των μετεωριτών που δεν είναι βέβαιο από πού προήλθαν), θα επιτρέψει ακριβείς γεωλογικές και χημικές αναλύσεις, δίνοντας αποτελέσματα πολύ πέραν αυτών που μπορούν να επιτευχθούν από διαστημικά σκάφη σε τροχιά ή από τη μελέτη των μετεωριτών. Αστεροειδείς όπως ο Μπενού είναι υπολείμματα από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Αρκετοί επιστήμονες υποψιάζονται ότι ίσως είχαν συμβολή στην ύπαρξη νερού και οργανικών μορίων στην πρώιμη Γη και σε άλλα πλανητικά σώματα.

About Freegr network

Από το Blogger.