ειδήσεις

Κρατικό δάκτυλο βλέπει η Yahoo πίσω από το χάκινγκ-μαμούθ

Ένας «φορέας που στηρίζεται από το κράτος» έκλεψε ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κάποιες πληροφορίες ασφαλείας περισσότερων από 500 εκατ. λογαριασμών Yahoo, ανακοίνωσε η ιντερνετική εταιρεία την Πέμπτη, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης γνωστής παραβίασης προσωπικών δεδομένων μέχρι σήμερα. Η αποκάλυψη έρχεται καθώς η Yahoo βρίσκεται εν μέσω οριστικοποίησης της πώλησης των βασικών ιντερνετικών της δραστηριοτήτων στη Verizon, τον όμιλο τηλεπικοινωνιών, για 4,8 δισ. δολάρια. Η Yahoo άρχισε να ερευνά μία πιθανή παραβίαση ασφαλείας τον Αύγουστο, έπειτα από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αρχεία πάνω από 200 εκατ. χρηστών της Yahoo προσφέρονταν προς πώληση στη μαύρη αγορά. Η αρχική έρευνα της Yahoo δεν βρήκε αποδείξεις που να στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον της διαδικασίας.
 Ωστόσο, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των χρηστών που λέγεται ότι έχουν επηρεαστεί, η Yahoo ξεκίνησε μετά μια ευρύτερη αξιολόγηση των συστημάτων της. Αυτή η επόμενη έρευνα αποκάλυψε την εισβολή που είχε υποστηριχθεί από το «κράτος» και για την οποία η Yahoo πιστεύει ότι συνδέεται με τις αρχικές αναφορές, προσθέτει η ίδια πηγή. Η Yahoo δεν βρήκε αποδείξεις πως τα κλεμμένα passwords ή οι ερωτήσεις και απαντήσεις ασφαλείας έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ για να παραβιαστούν οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών, τόνισε αυτό το πρόσωπο. Ωστόσο, είναι δύσκολο να διαπιστωθεί με βεβαιότητα το αν αυτά τα στοιχεία έχουν χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς.
Είναι ασυνήθιστο οι τεχνολογικές εταιρίες να ανακοινώνουν ότι μια εισβολή είναι αποτέλεσμα επίθεσης από κράτος. Πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι αυτό της Google, η οποία αποκάλυψε το 2010 την επιχείρηση Aurora, μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων που όπως είπε προέρχονταν από την Κίνα. Η αποκάλυψη τελικά οδήγησε στην απόσυρση της Google από την Κίνα. Οι χάκερ που συνεργάζονται με κυβερνήσεις είναι εξαιρετικά επιδέξιοι στο να καλύπτουν τα ίχνη τους. Ωστόσο, κάποιοι από τη βιομηχανία ασφαλείας έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η Yahoo άργησε πολύ να αντιδράσει στην εδώ και δύο χρόνια παραβίαση.

About Freegr network

Από το Blogger.