τεχνολογία

Πώς να θωρακίσετε την επιχείρησή σας από τις κυβερνοεπιθέσεις

Η πρόσφατη μαζική διαδικτυακή επίθεση μέσω του λογισμικού WannaCry που κράτησε «ομήρους» εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές ανά τον κόσμο ανέδειξε για άλλη μια φορά τους κινδύνους που κρύβει η τεχνολογία για όλες τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς. Αυτούς τους σύγχρονους κινδύνους έρχονται να καλύψουν ειδικά προγράμματα ασφάλισης που παρέχουν και στην Ελλάδα ελληνικές ασφαλιστικές.
«Παλιά μια επιχείρηση είχε να καλύψει το εμπόρευμά της, τους χώρους της και τα μηχανήματά της από φυσικές καταστροφές», σημειώνει έμπειρος ασφαλιστικός σύμβουλος στο insider.gr «Κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον, καθώς οι ψηφιακοί κίνδυνοι αυξάνονται καθημερινά και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και τους φυσικούς κινδύνους, ειδικά σε κλάδος όπως η υγεία, ο τουρισμός, η πληροφορική, το λιανεμπόριο και η τραπεζική». Υπό αυτό το πλαίσιο πολλές ασφαλιστικές έχουν σχεδιάσει ειδικά προγράμματα που απευθύνονται ειδικά σε επιχειρήσεις που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα ψηφιακά και αποτελούν τους βασικούς στόχους των hackers που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν είτε για δική τους χρήση, είτε να τα κρατήσουν «ομήρους» για να ζητήσουν λύτρα.
Κάτι παραπάνω από μια ασφάλιση
Τα προγράμματα ασφάλισης διαδικτυακών κινδύνων διαφέρουν από τα «παραδοσιακά» ασφαλιστήρια στο γεγονός ότι όχι μόνο αποζημιώνουν σε περίπτωση κλοπής αλλά προσφέρουν και μια σειρά υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί ένα διαδικτυακό χτύπημα ακόμα και το κόστος των ειδικών συμβούλων που θα εκτιμήσουν και θα διαχειριστούν την ζημιά.
Όπως σημειώνουν ασφαλιστικοί παράγοντες, οι πιθανές οικονομικές συνέπειες από μια διαδικτυακή επίθεση είναι πολλές και σοβαρές: κόστος κοινοποιήσεων, εμπειρογνώμονες για τον έλεγχο της ζημιάς, κόστος παρακολούθησης χρήσης στοιχείων, κόστος έρευνας, αστική ευθύνη προς τρίτους, κόστος δυσφήμισης και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα ασφάλισης CyberEdge που προσφέρει η AIG Hellas το οποίο καλύπτει:
Ευθύνη δεδομένων
Καλύπτει τις οικονομικές συνέπειες της απώλειας ή χρήσης ευαίσθητων δεδομένων πελατών ή υπαλλήλων.
Διαχείριση Κρίσεων και εκπαίδευση σε θέμα διαρροής δεδομένων
Καλύπτει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από εξειδικευμένες ομάδες αντιμετώπισης ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων, καθώς και από αναγνωρισμένες εταιρίες δημοσίων σχέσεων που βοηθούν στη στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης.
Διοικητικές Υποχρεώσεις
Παρέχεται κάλυψη για εύλογες επαγγελματικές αμοιβές για νομικές συμβουλές και εκπροσώπηση σε σχέση με έρευνα για την προστασία δεδομένων
Ηλεκτρονικά Δεδομένα
Παρέχει κάλυψη για τα έξοδα αποκατάστασης, εκ νέου συλλογής ή αναδημιουργίας δεδομένων μετά από διαρροή ή παραβίαση.
Ακόμη περιλαμβάνονται και οι εξής προαιρετικές καλύψεις: Διακοπή Λειτουργίας Εταιρικού Δικτύου, Πνευματικά Δικαιώματα, Εκβιασμός αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων στον κυβερνοχώρο.
Παραδείγματα περιστατικών
Σύμφωνα με παραδείγματα που δίνει η AIG Hellas όταν υπάλληλο ενός μεγάλου οργανισμού ελέγχου πιστοληπτικής ικανότητας έκλεψε τις προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων πελατών το πρόγραμμα κάλυψε:
  • Το κόστος των εγκληματολόγων που θα καθορίσουν ποια στοιχεία έχουν κλαπεί και από ποια άτομα.
  • Το κόστος της ενημέρωσης των εκατομμυρίων ατόμων των οποίων τα δεδομένα έχουν κλαπεί.
  • Το κόστος παρακολούθησης της χρήσης των στοιχείων για τα πρόσωπα που έχουν επηρεαστεί. για να διασφαλιστεί ότι δεν υφίστανται συνεχείς απώλειες μετά την κλοπή των πληροφοριών.
  • Το κόστος του συμβούλου παραβιάσεων που θα προετοιμάσει την επιχείρηση απέναντι σε έρευνα των αρχών.
  • Το κόστος της εκπροσώπησης και υπεράσπισης της επιχείρησης στην επακόλουθη προσφυγή που ασκήθηκε εναντίον της

Πόσο κοστίζει
Το κόστος των προγραμμάτων ασφάλισης εξαρτάται από την δραστηριότητα της επιχείρησης αλλά και τον ετήσιο κύκλο εργασιών της. Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερος ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης τόσο αυξάνονται και τα ασφάλιστρα. Επιπλέον, πιο ακριβά ασφάλιστρα καλούνται να πληρώσουν εταιρείες που το αντικείμενο τους είναι μεταξύ άλλων σχετικό με: υγεία, τηλεπικοινωνίες, τηλεφωνικές πωλήσεις, ηλεκτρονικές πωλήσεις. Όπως και σε όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα το τελικό κόστος εξαρτάται από το όριο ευθύνης της ασφαλιστικής και από την απαλλαγή ανά γεγονός. 

About Freegr network

Από το Blogger.