πολιτική

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ QUANTICO ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Από το λόγιος Ερμής και με ντοκουμέντα από δημοσιεύματα
Το βρώμικο παιχνίδι που στήθηκε από τους πρ. πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, σε βάρος της ασφάλειας της Ελλάδας, ξετυλίγεται σε μια έρευνα ποταμό, όπου αποκαλύπτεται πως στήθηκε ο ιστός της αράχνης και όλα τα εμπλεκόμενα σ’ αυτήν πρόσωπα.
Ένα σκηνικό τρόμου, για το οποίο ο ελληνικός λαός είχε και εξακολουθεί να έχει άγνοια, καθώς δεν είχαν έρθει μέχρι πρόσφατα στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία… 

Το σκάνδαλο «ΠΥΘΙΑ» με την απόπειρα δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, το σκάνδαλο της VODAFONE, που εκτός των παρακολουθήσεων, είχε και έναν νεκρό για τον οποίον δεν έχει έρθει μέχρι τώρα η απόδοση ευθυνών για την δολοφονία του, ο ρόλος της τότε ηγεσίας της ΕΥΠ επί ΓΑΠ και ΣΑΜΑΡΑ, ο ρόλος εξωθεσμικών αλλά και κορυφαίων πολιτικών προσώπων, η στοχοποίηση ενός ανωτάτου στελέχους της ΕΥΠ, του Κώστα Αγγελάκη από την «παρέα» του ΓΑΠ, ο υπόγειος πόλεμος Σαμαρά κατά Καραμανλή και οι διαρροές επι πρωθυπουργίας του από την ΕΥΠ προς την γερμανική BND, όλα συγκοινωνούντα δοχεία, στήνουν ένα γαϊτανάκι κατασκοπείας, εξουσίας και χρήματος, από αυτά που βλέπουμε μόνο σε ανάλογες ταινίες.

Απο την έρευνα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο σημερινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τρίπρας ο οποίος φαίνεται να ήξερε ……………
ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ με ΠΟΙΟΥΣ ΑΚΡΙΒΩΣ συναντιόταν στην Αμερική για την τότε πολιτική εκστρατεία του.
Και αντι ο Τσίπρας να υποστηρίζει όλα όσα έκανε επι της πρωθυπουργίας του ο Καραμανλής για την Ελλάδα (καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, αγωγό φυσικού αερίου, αμετακίνητη στάση για την ονομασία της FYROM, την στενή παρακολούθηση των συνόρων της Ελλάδος, κ.τλ.), πήγε και εκμαίευσε ΧΆΡΕΣ απο εκείνους που ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ όλα όσα έκανε για την Ελλάδα ο Καραμανλής!

Το κουβάρι της βρώμικης ιστορίας, ξετυλίγεται στην έρευνα που ακολουθεί. Η καταδίκη για όλα εκείνα τα πρόσωπα που έστησαν τον ιστό της αράχνης, είναι θέμα της Δικαιοσύνης.

Το άγνωστο παρασκήνιο για τις στενές σχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου με την Ουάσινγκτον

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της τότε υπουργού Εξωτερικών, πρώην πρώτης κυρίας και σήμερα υποψήφιας για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο (με τα ποσοστά της να έχουν πάρει την κατιούσα λόγω και των τελευταίων αποκαλύψεων) βρίσκονται αυτή την εποχή στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης των ΗΠΑ σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία
Η αιτία είναι ότι, όπως αποκαλύφτηκε τον Μάρτιο του 2015, η κυρία Κλίντον χρησιμοποιούσε από το 2009 έως το 2012 προσωπικό λογαριασμό e-mail μέσω server που ήταν εγκατεστημένος στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, αντί όλα τα μηνύματά της να διεκπεραιώνονται μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η αποκάλυψη προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ, καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών αφενός παραβίασε όλους τους κανονισμούς ασφάλειας -αφού τα μηνύματά της θα μπορούσαν να υποκλαπούν από τη Ρωσία, την Κίνα ή και από τρομοκράτες-, αφετέρου καταπάτησε όλες τις διατάξεις περί διαφάνειας και ευθύνης υπουργών. Τα αρχεία και τα e-mails του προέδρου και των υπουργών στις ΗΠΑ θεωρούνται δημόσια έγγραφα που είναι σημαντικά για τον έλεγχο της συμμόρφωσής τους προς τον νόμο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μαγνητοταινίες επί Νίξον με το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ και τις εντολές του επιτελείου Ρέιγκαν στο σκάνδαλο Ιράν – Κόντρας.
Ενώπιον της γενικής κατακραυγής, η Χίλαρι Κλίντον -αφού παραδέχτηκε ότι είχε ήδη διαγράψει 32.000 «προσωπικά» μηνύματα- υποχρεώθηκε να παραδώσει τον Ιούνιο τον επίμαχο server στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από τότε έχει αρχίσει ο «αποχαρακτηρισμός» διαβάθμισης απορρήτου και η διάθεσή του στις αρμόδιες ερευνητικές επιτροπές του Κογκρέσου.
Αν και τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται πολλές αποκαλύψεις (που ίσως και να εξηγούν τον φόβο του Γιώργου Παπανδρέου να κατεβεί στις εκλογές και την ουσιαστική αποχώρησή του από τον δημόσιο βίο), τα έως τώρα λίγα διαθέσιμα e-mails προσφέρουν μια χρησιμότατη εικόνα για την επικοινωνία του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας με τις ΗΠΑ:
1. Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009, στις 8.58 το πρωί, ο Στρόουμπ Τάλμποτ (επί σειρά ετών στέλεχος του περιοδικού «Time», υφυπουργός Εξωτερικών το 1994-2001 επί Μπιλ Κλίντον και από τον Δεκέμβριο του 2011 πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) γράφει στη Χίλαρι: «Συγχαρητήρια για [τη συμφωνία διπλωματικών σχέσεων] Αρμενίας – Τουρκίας. Δύσκολο πράγμα, ξέρω. Μεγάλο επίτευγμα. Είμαι στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Π. (σ.σ.: εννοεί προφανέστατα τον Γιώργο Παπανδρέου), που έχει κερδίσει τις εκλογές μία εβδομάδα νωρίτερα) θα είναι μεγάλη βοήθεια».
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο κ. Τάλμποτ, ο οποίος επισκεπτόταν την Αθήνα υπό την ιδιότητα του προέδρου του “Brookings Institution”, είχε ήδη καταλήξει στη χρησιμότητα του Γ. Παπανδρέου για τα αμερικανικά συμφέροντα, αν και ακόμα δεν είχε μιλήσει μαζί του. Η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, και τα διαμειφθέντα περιέχονται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας, που είχαν διαρρεύσει από τα WikiLeaks. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Γ. Παπανδρέου εξηγεί στον Τάλμποτ και τον τότε πρεσβευτή Ντ. Σπέκχαρντ (σ.σ.: ίσως τον πλέον αποτυχημένο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Αθήνα τις τελευταίες δεκαετίες) την πολιτική του για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Ο κ. Τάλμποτ, «παλιά καραβάνα» στην πολιτική, δεν φαίνεται να ασχολείται και τόσο πολύ με όσα λέει ο Ελληνας πρωθυπουργός, καθώς το μόνο αποτέλεσμα της συνομιλίας τους είναι η συμφωνία ανταλλαγής ιδεών σε θέματα ίντερνετ και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
2. Περίπου μία ώρα αργότερα, στις 10.08, η Χίλαρι Κλίντον απαντά στο e-mail του Τάλμποτ για τη χρησιμότητα του Γιώργου Παπανδρέου: «Ευχαριστώ. Μόλις μίλησα με τον Γιώργο από το αεροπλάνο, πριν προσγειωθώ στο Δουβλίνο, και συμφωνώ. Να έχεις ασφαλή ταξίδια».
3. Στις 8 Φεβρουαρίου 2010, το απόγευμα, το επιτελείο της Χίλαρι την ενημερώνει για τις εκκρεμότητές της και για την επιθυμία του Γ. Παπανδρέου και των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας Γκ. Βέστερβελε και της Βρετανίας Ντ. Μίλιμπαντ να μιλήσουν μαζί της στο τηλέφωνο. Η υπουργός Εξωτερικών απαντά: «Αν μπορείς να πιάσεις τον Βέστερβελε, θα ήμουν ευτυχής να μιλήσω, αλλά κράτα [γι’ αργότερα] τους άλλους δύο».
Δεν είναι γνωστό τι ήθελε να πει -και αν τελικά το είπε- ο Γ. Παπανδρέου στη Χ. Κλίντον. Το πιθανότερο είναι ότι το θέμα είχε να κάνει με την επικείμενη χρεοκοπία της χώρας, γιατί τρεις ημέρες αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου τελικά εξεδόθη μια απλή δήλωση στήριξης της Ελλάδας, καθώς έως τότε απαγορευόταν στα κράτη-μέλη να «διασώζουν» άλλα.
4. Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010, από τις 13.00 έως τις 14.00, το πρόγραμμα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προβλέπει τέσσερις τηλεφωνικές επικοινωνίες. «Πιθανόν», όπως αναγράφεται, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ισπανίας, της Δανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Εκείνη την περίοδο -και έως τον Σεπτέμβριο του 2010- ο Γ. Παπανδρέου ήταν και υπουργός Εξωτερικών, με αναπληρωτή τον Δ. Δρούτσα, ο οποίος είχε συναντήσει τη Χ. Κλίντον στην Ουάσινγκτον την 1η Φεβρουαρίου. Δεν είναι σαφές ποιον από τους δύο αφορά ο προγραμματισμός του τηλεφωνήματος.
5. Τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2010 (δηλαδή περίπου 10 ημέρες μετά το περίφημο διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελόριζο και ανήμερα της επίσημης υποβολής του ελληνικού αιτήματος για το πρώτο Μνημόνιο των 80 δισ. ευρώ) η σύμβουλος και προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τσέριλ Μιλς στέλνει στη Χίλαρι την περίληψη των πρωινών υπηρεσιακών συσκέψεων. Σύμφωνα με το e-mail, o βοηθός υπουργός Εξωτερικών Φιλ Γκόρντον (παλαιός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου) παρουσιάζει μια περίπου ειδυλλιακή εικόνα, αναφέροντας: «Η Ελλάδα εμφάνισε βελτιωμένο πακέτο λιτότητας. Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου απηύθυνε μια καλή ομιλία προς τη χώρα. Οι Γερμανοί συνεχίζουν με κονδύλια υποστήριξης. Οι αγορές, ανάμεικτες σήμερα».
6. Το Σάββατο 26 Ιουνίου, στη 1.40 το πρωί, η υποδιευθύντρια του γραφείου της Κλίντον, η Χούμα Αμπεντιν, αναφέρεται σε άλλη μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παπανδρέου, αλλά τα έχει κάνει «μπάχαλο» με τα γεγονότα στην Ελλάδα. Γράφει μεταξύ άλλων: «Μόλις έστειλα τα χαρτιά για τηλεφωνική επικοινωνία με τη [βουλευτή Νέας Υόρκης] Νίτα Λόουεϊ και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Παπανδρέου. Νομίζω πως ο Τζέικ (σ.σ.: ένας άλλος σύμβουλος της Κλίντον) θα σου είπε ότι ο υπασπιστής του Έλληνα υπουργού Προστασίας του Πολίτη σκοτώθηκε κατά τις διαμαρτυρίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα (σ.σ.: αναφέρεται στον αστυνομικό διευθυντή Γ. Βασιλάκη, υπασπιστή του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δεν σκοτώθηκε στις διαδηλώσεις εκείνων των ημερών αλλά από έκρηξη βόμβας στο γραφείο του). Η Διεύθυνση Ευρώπης (του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) παρακάλεσε να κάνεις ένα συλλυπητήριο τηλεφώνημα στον υπουργό Εξωτερικών Παπανδρέου αυτό το Σαββατοκύριακο. Η εβδομάδα θα είναι σκληρή, πολιτικά και προσωπικά, για τον υπουργό Εξωτερικών (σ.σ.: εννοεί τον πρωθυπουργό). Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραιτήθηκε ως αποτέλεσμα των διαμαρτυριών και των θανάτων (σ.σ.: δεν υπήρξε παραίτηση Χρυσοχοΐδη). Ενημέρωσέ με, αν θέλεις». Σχόλιο δικό μας: Οι αμερικανοί αξιωματούχοι συνηθισμένοι βλέπετε από τις δικές τους πρακτικές σε ανάλογες περιπτώσεις το θεωρούσαν σίγουρο ότι ο Χρυσοχοΐδης θα έδειχνε τη στοιχειώδη ευθιξία να υπέβαλλε, τότε, την παραίτησή του… Αλλά φευ!!!
7. Την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 και πάλι η Χούμα Αμπεντιν, ενημερώνει την «H» (Hillary):«Πήρε και ο πρωθυπουργός Παπανδρέου. Θέλει να σου δώσει ενημέρωση από το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή» (σ.σ.: ο Γ. Παπανδρέου μόλις είχε επιστρέψει στην Αθήνα από το Ισραήλ).

Ο Γ. Παπανδρέου με το «βλέμμα» της πρεσβείας

10 Μαΐου 2014, ρεπορτάζ της  Μαρίας Διαμαντοπούλου στο περιοδικό «Crash» του Γ. Τράγκα (Τεύχος Οκτωβρίου 2014, αριθμός 34) με τίτλο: Wikileaks: «Γιώργο γερά, να φύγει η δεξιά»
Αποσπάσματα – κλειδιά από τις αποκαλύψεις των Wikileaks
Ο «απίστευτος» Γιώργος Παπανδρέου, του Καστελλόριζου και των δηλητηριωδών δηλώσεων εκτίναξης των spreads, ο γόνος των Παπανδρέου που έμελλε να γκρεμίσει με τις επιλογές του εν μία νυκτί την εθνική μας κυριαρχία, έχει μάλλον το πράσινο παπάκι του ως φυλακτό, αφού έχει καταφέρει να παραμείνει στο απυρόβλητο παρά τον ορυμαγδό των κατηγοριών (βλ. Ρουμελιώτης, Τσοχατζόπουλος, Λίστα Λαγκάρντ κ.λ.π.), αποκαλύψεων (Wikileaks και απόρρητα τηλεγραφήματα του ΔΝΤ), αλλά και αντιπαραθέσεών του με βαριά ονόματα του ελληνικού πολιτικού γίγνεσθαι (ακόμη και του Κ. Σημίτη που κάποτε του έδωσε το περίφημο δαχτυλίδι).
Παρά την «καραντίνα» στην οποία τον έχουν βάλει ακόμη και πρώην στενοί του συνεργάτες και ανάμεσα στην «ανεμελιά» των οργανωμένων από αμερικανικό γραφείο, επί πληρωμή, δημοσίων εμφανίσεών του σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, ο ΓΑΠ μοιάζει να «υπερίπταται» της εγχώριας πολιτικής σκηνής, σχεδόν απειλητικά, διατηρώντας εξ όσων δηλώνει, προσδοκίες επανόδου του στους θώκους της εξουσίας –κύριος οίδε πως…
Για πρώτη φορά αποκαλύπτονται αποσπάσματα από τα απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας που αναρτήθηκαν στα Wikileaks, αλλά περιέργως δεν μεταφράστηκαν ολόκληρα ως σήμερα, ενώ περιέχουν σημαντικές και διαφωτιστικές πληροφορίες για τον πρώην πρωθυπουργό που τελευταίως κλήθηκε από πιστούς οπαδούς του «να σπρώξει γερά για να πέσει η Δεξιά».
Στην τελευταία του «εμφάνιση» κατάφερε το ακατόρθωτο, να κάνει κάποιους εκτός ΠΑΣΟΚ να δουν με συμπάθεια τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο. Μετά τις 45ήμερες, σύμφωνα με το γερμανικό FOCUS, πολυτελείς διακοπές του σε διάφορα ελληνικά νησιά, «προσγειώθηκε» στα εγκαίνια έκθεσης του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου, που διοργανώθηκε για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω «επευφημιών» και εκδηλώσεων «λατρείας» που του ήταν μάλλον ευπρόσδεκτες, καθώς δεν έκανε καμία προσπάθεια για να τις παρεμποδίσει.
Τα συνθήματα που ακούστηκαν την ώρα που ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τύχαινε θερμής υποδοχής από μικρή αλλά ηχηρή μερίδα οπαδών του αποτελούν τον ορισμό του υπαρκτού «σουρεαλισμού». Τα «Παπανδρέου – Παπανδρέου», «Σεισμός, σεισμός Σοσιαλισμός», «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Γιώργο αρχηγό» και «Γιώργο γερά, να πέσει η Δεξιά» (αυτό το τελευταίο ίσως είναι η επιτομή του όρου), έγιναν αντικείμενο μιάς μεγάλης συζήτησης στο διαδίκτυο σχετικά με το ψυχολογικό υπόβαθρο του «πασοκισμού» που οδήγησε σε πολλά «χαμόγελα» στην μπλογκόσφαιρα…
Η στάση του Βενιζέλου και η απάντηση Παπανδρέου
Στον αντίποδα, όταν μετέβη στο χώρο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν μέσα σε ατμόσφαιρα ψυχεδέλειας να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και το σύνθημα «Γιώργο γερά, να πέσει η Δεξιά», αποδοκιμάζοντας τον τωρινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρύψει τη δυσφορία του, που χαράχτηκε στον μορφασμό του προσώπου του. Λίγο αργότερα, από το βήμα είπε: «Άκουσα το σύνθημα «γερά να πέσει η δεξιά», θα μιλήσουμε την Τετάρτη για το πότε και πως φτάσαμε στη συνεργασία με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας», παραπέμποντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 3 Σεπτεμβρίου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μέσα σε αυτή την «πολύ ωραία ατμόσφαιρα» δεν το άφησε να πέσει κάτω: «Κανένας μας δεν είναι αλάθητος και πρώτος το ομολογώ. Ο κόσμος εκφράζει την αισιοδοξία του για μία νέα αρχή, θα προσπαθήσω να υπηρετήσω αυτή την απαίτηση όσο πιο απλά και ενωτικά με ευθύνη της ιστορίας» είπε και οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ως σχέδια για επάνοδό του στα πολιτικά πράγματα. Άλλωστε, οι προθέσεις του Γεωργίου διαφάνηκαν και πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, όταν απέστειλε το δικό του μαύρο «μήνυμα» προς τον ελληνικό λαό, στο οποίο εκτόξευε πυρά τόσο κατά του Σαμαρά όσο και του Τσίπρα.
Ο Παπανδρέου στα Wikileaks

Ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν τα ελληνικά μίντια τις αποκαλύψεις των Wikileaks για την εικόνα που είχαν οι ΗΠΑ για τον Παπανδρέου σε σχέση με τα συμφέροντά τους, έτσι όπως αυτά περιγράφονται στα απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Οι αμερικανοί έβλεπαν πολύ θετικά την ανάληψη της εξουσίας από τον Γ. Παπανδρέου και την απομάκρυνση από την λήψη των αποφάσεων του «Βούδα» και «απρόβλεπτου» Κ. Καραμανλή και οι λόγοι της προστασίας και στήριξής του αφορούσαν τα ενεργειακά, τα εθνικά θέματα, τη διάρρηξη, φυσικά, των σχέσεων με τη Μόσχα και δεν αποκλείεται την απόβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Παπανδρέου θεωρείται ο άνθρωπος που «άνοιξε την κερκόπορτα», ανεξάρτητα αν υπήρχε και επιθυμία του Βερολίνου να χρησιμοποιηθεί η «τεχνογνωσία» του ΔΝΤ στα μνημόνια. Ο άνθρωπος – πολιτικός που καλείται «να ρίξει τη Δεξιά» περιγράφεται σε όλες τις απόρρητες εκθέσεις της αμερικανικής πρεσβείας ως «ο προθυμότερος των προθύμων» να διακόψει άμεσα τις σχέσεις με τη Μόσχα και να επαναφέρει στη γεωπολιτική «τάξη» τη χώρα.

Αποκαλύπτουμε τα μεταφρασμένα αποσπάσματα των εμπιστευτικών κειμένων – εκθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας (mot a mot), που σκιαγραφούν τις αμερικανικές μεγάλες «προσδοκίες» για την πολιτική και τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο Παπανδρέου στο ενεργειακό αλλά και στα εθνικά θέματα. Περιγράφουν όμως και τι έλεγε ο ίδιος και οι άνθρωποί του στους αμερικανικούς διπλωμάτες.
Στο τηλεγράφημα της 18/9/2009, με τίτλο «ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΜΗΝΥΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ», διακρίνεται μεταξύ άλλων το εξής απόσπασμα:
«Όταν κλήθηκε να συζητήσει κατά πόσον η ελληνική εξωτερική πολιτική θα διαφοροποιηθεί σε περίπτωση που το κόμμα της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ κερδίσει την κυβερνώσα ΝΔ του πρωθυπουργού Καραμανλή, η Λάμψα άσκησε κριτική στον Καραμανλή για τις στενές σχέσεις του με την Ρωσία και την Κίνα και τόνισε ότι η Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ θα προσανατολιστεί προς τα οικονομικά και εθνικά της συμφέροντα».
Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται λόγος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:
«Αν και ο Παπανδρέου αρέσκεται στο να αναφέρεται στην προσέγγιση με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ΥΠΕΞ ως μία ένδειξη των καλών σχέσεων που μπορούν να επέλθουν, η Λάμψα αναγνώρισε ότι, δέκα χρόνια μετά, οι παίκτες στην Τουρκία είναι πλέον διαφορετικοί. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύει ότι ο Παπανδρέου θα έχει περισσότερη αξιοπιστία με την Τουρκία στη δέσμευσή του να υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι καχύποπτη απέναντι στην τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ δεδομένης της στενής της σχέσης με την γαλλική κυβέρνηση».
Σε άλλο σημείο του τηλεγραφήματος εντοπίζεται μία πιο άμεση αναφορά στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας αλλά και στην «προστασία» του Παπανδρέου από ενδεχόμενο χαρακτηρισμό του ως «αμερικανό» που θα μπορούσε να τον βλάψει εκλογικά.«Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας θα καλυτερεύσουν… από απόσταση» τιτλοφορείται το κομμάτι αυτό και αναφέρει τα εξής:
«Σχετικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, η Λάμψα προέβλεψε ότι η συνεργασία «θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα καλυτερεύσει» υπό μία κυβέρνηση της οποίας την πλειοψηφία θα έχει το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε τη συνέχιση της στήριξης των κοινών δράσεων σε θέματα όπως η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, το περιβάλλον, το Αφγανιστάν και το εμπόριο, αλλά σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μία καλά προετοιμασμένη στρατηγική επικοινωνίας προκειμένου να απομακρυνθεί ο Παπανδρέου από τους ισχυρισμούς των δεξιών ότι είναι αμερικανός, που θα μπορούσαν να υποθάλψουν πλάνες σχετικές με τον ελληνικό αντιαμερικανισμό και να βλάψουν τον Παπανδρέου στην ψηφοφορία. (σημείωση: ο Παπανδρέου είναι πράγματι γεννημένος στις ΗΠΑ και στο παρελθόν έχει έρθει αντιμέτωπος με κριτική από πολιτικούς και ΜΜΕ ότι παραείναι «αμερικανός»).
Μετά την κατάρρευση του Σχεδίου Ανάν, εντύπωση προκαλεί και η προθυμία του Παπανδρέου, έτσι όπως σκιαγραφείται από τα λόγια της συνεργάτιδάς του, για γρήγορη «λύση» στο Κυπριακό.
«Η Λάμψα πιστεύει ότι το Κυπριακό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα στο να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Αν η διαμάχη μεταξύ των Ελληνοκυπρίων επιλυθεί, αυτό θα βοηθούσε να επιλυθούν και τα ζητήματα για τα Αιγαίο και να σφυρηλατηθεί ο δρόμος για μία καλύτερη συνεργασία σε θέματα όπως η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Αναγνωρίζοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει για το Κυπριακό», η Λάμψα τόνισε ότι, «ακόμη και αν δεν μπορεί να σχηματιστεί μία ολοκληρωμένη συμφωνία για την Κύπρο, το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει να επιτευχθεί μία μερική λύση και μερική συμφωνία, προκειμένου να «αφεθεί μία ανοιχτή πόρτα».
Στο τηλεγράφημα με τίτλο «Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΚΑΙ ΤΕΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ TALBOTT» και ημερομηνία 14/10/2009 είναι ο ίδιος ο Παπανδρέου που δίνει το στίγμα του μετά την ανάληψη πλέον της εξουσίας.
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα αφορά τα ελληνοτουρκικά: «ΑΙΓΑΙΟ:
«Αν θέλετε τα νησιά μας, ποτέ δεν θα το λύσουμε», είπε ο Παπανδρέου στον Ερντογάν για το Αιγαίο, αλλά είπε ακόμη ότι αν το ζήτημα για την Τουρκία είναι πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, τον διεθνή χώρο, την υφαλοκρηπίδα και τους οικονομικούς πόρους, ο Παπανδρέου πιστεύει ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τεθούν ενώπιον ενός τρίτου μέρους όπως η Χάγη για να αποφασιστεί μία δίκαιη λύση, στην οποία θα μπορούσαν να μπουν υπό διαπραγμάτευση πάντα εκτός από την εθνική κυριαρχία. Αρνήθηκε την ιδέα των «γκρίζων ζωνών» και κατά τη γνώμη του αυτή εισήχθηκε αρκετά πρόσφατα ως πολιτικό τέχνασμα και δεν έχει νομική βάση. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σε αυτό άφησε παράθυρο λέγοντας ότι αν και η Ελλάδα αρνηθεί με σφοδρότητα κάθε ανταπαίτηση για την ελληνική εδαφική κυριαρχία, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει μία χώρα από το να φέρει όποιο θέμα θέλει στη Χάγη».
Το τηλεγράφημα συνεχίζει με ένα διευκρινιστικό σχόλιο του ίδιου του Σπέκχαρντ, του τότε πρέσβη, που είναι και ο συντάκτης του.

Σε άλλο σημείο του τηλεγραφήματος, ο Σπέκχαρντ φτάνει στο σημείο να ειρωνευθεί σχεδόν τον θαυμασμό του Παπανδρέου προς την ομάδα επικοινωνίας του Ομπάμα:

«Ο κ. Talbott προσκάλεσε τον Παπανδρέου στο Brookings για μία διάλεξη και συζητήσεις σε κλειστό κύκλο σε μία μελλοντική ημερομηνία, βολική για τον Παπανδρέου. Προσφέρθηκε επίσης να διευκολύνει την επαφή με την ομάδα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της καινούργιας διοίκησης που είναι υπεύθυνη για την καινοτόμο χρήση της τεχνολογίας της επικοινωνίας και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μετά την ορκωμοσία του Προέδρου. Ο Παπανδρέου είναι φανερά ερωτευμένος με την τεχνολογική ενημερότητα της διοίκησης Ομπάμα (πολλές αυθεντίες εδώ έχουν σημειώσει τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο εκστρατείες)».
Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα με τίτλο «ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ» που είχε σταλεί λίγο νωρίτερα, στις 25/9/2009. Σε αυτό ο Σπέκχαρντ σημειώνει ακριβώς τα σημεία που θεωρεί ότι μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα συγκλίνει προς τα αμερικανικά συμφέροντα:
«Η Κύπρος, οι διαμάχες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο και το ζήτημα της ονομασίας της «Μακεδονίας», όλα πρόκειται να είναι εντός του πλαισίου της πολιτικής της καινούργιας κυβέρνησης και δεν περιμένουμε οποιεσδήποτε κόκκινες γραμμές να ξεπεραστούν. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ο Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει σκληρά στο να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα των σχέσεων της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες. Αυτό από μόνο του μπορεί να μας βοηθήσει να φέρουμε τον ελληνικό και τον τουρκικό στρατό πιο κοντά σε μία συμφωνία για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο».
Πιο κάτω αναφέρει για τον Παπανδρέου
«υπάρχει πιθανότητα να κρατήσει το ΥΠΕΞ προσωπικά κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. Έχει ήδη δείξει δείγματα εναντίον του να επιδιώξει την πολιτική Καραμανλή προσέγγισης με τη Ρωσία – πυροδοτώντας έκρηξη όταν είπε ότι θα επανεξετάσει τη συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τις δεσμεύσεις σχετικά με τον αγωγό αερίου South Stream. Και είναι βέβαιο ότι θα πλησιάσει τους ομολόγους του σε Τουρκία και Δημοκρατία της Μακεδονίας».Τελικώς ο Γ. Παπανδρέου δεν «απογοήτευσε» τους Αμερικανούς την περίοδο που είχε το τιμόνι της χώρας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις πάμπολλες προσκλήσεις που δέχεται πλέον για να δώσει ομιλίες πέραν του Ατλαντικού.
Τελικώς ο Γ. Παπανδρέου δεν «απογοήτευσε» τους Αμερικανούς την περίοδο που είχε το τιμόνι της χώρας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις πάμπολλες προσκλήσεις που δέχεται πλέον για να δώσει ομιλίες πέραν του Ατλαντικού.
Διαλέξεις με το… αζημίωτο
Οι διαλέξεις του Παπανδρέου ανά την υφήλιο αλλά και η συχνότατη απουσία του από το ελληνικό Κοινοβούλιο ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα και προκάλεσε τα βέλη του γερμανικού περιοδικού FOCUS, που σχολίασε καυστικά και τα δύο. «Την περασμένη εβδομάδα» έγραφε τότε το περιοδικό, «κατέθεσε αίτημα παροχής αδείας στο κοινοβούλιο για να ταξιδέψει μαζί με τους πρώην υπουργούς Πάνο Μπεγλίτη και Γιάννη Μανιάτη στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής για τη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας είναι πρόεδρος. Με γέλιο και την επισήμανση ότι ο Παπανδρέου έτσι κι αλλιώς κάνει συνεχώς διακοπές, η άδεια εγκρίθηκε. «Θα γυρίσει πίσω, έτσι δεν είναι;» σχολίασε ένας βουλευτής» αναφέρει ο γερμανός συντάκτης.
Το Focus συνεχίζει τα «κολακευτικά» σχόλια, τονίζοντας ότι ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί ήδη μέλος του πρακτορείου ομιλητών Harvey Walker Agency (που εκπροσωπεί ακόμη και τον Μπιλ Κλίντον, τον Μπόνο, τον Σβαρτσενέγκερ κ.α.):
«Το κόμμα του Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, παλεύει εν τω μεταξύ για να μην πέσει στην αφάνεια. Τα ποσοστά δημοφιλίας έπεσαν σε μονοψήφια νούμερα, ενώ τα χρέη έχουν φτάσει στα 11,2 εκατομμύρια ευρώ. Ο Παπανδρέου δεν κινδυνεύει. Μπορεί με τις εμφανίσεις του ως επισκέπτης ομιλητής να βελτιώσει τη βουλευτική του αποζημίωση. Γύρω στα 40.000 ευρώ θα λάβει μέσω της Harvey Walker Agency στις αρχές Οκτωβρίου για μία ομιλία σε ένα συνέδριο στην Κύπρο».
Για τον πολιτικό, που τόσο ευπρόσδεκτος είναι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και που σύμφωνα με τους «οπαδούς» του θα «σπρώξει» για «να φύγει η Δεξιά», έχει πει πολλά και ο τέως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, αναφερόμενος στις ευθύνες του στον χειρισμό της υπόθεσης του χρέους.
Απόδοση ευθυνών στον Παπανδρέου από τον Π. Ρουμελιώτη

Το ιστορικό στέλεχος κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εγκαίρως ενημερωθεί ότι η «συνταγή» που επιλέχθηκε την άνοιξη του 2010 ήταν λανθασμένη και το πρόγραμμα δεν «έβγαινε» και ωστόσο αδιαφόρησε! Μάλιστα, κατά τον κ. Ρουμελιώτη, ο ίδιος ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, είχε τονίσει στον Παπανδρέου ότι το πρόγραμμα ήταν αδιέξοδο χωρίς ένα γενναίο κούρεμα.
«Από την αρχή έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά η Ελλάδα και η ευρωζώνη απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση. Δεν μου δόθηκε ποτέ πειστική απάντηση από τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου γιατί δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση του χρέους».
Ο Παπανδρέου στο… Χάρβαρντ

Η σειρά διαλέξεων του Παπανδρέου στο Χάρβαρντ είχε τον «εμπνευσμένο» τίτλο «Επανασχεδιάζοντας την Ευρώπη» και επικεντρωνόταν σε θέματα λειτουργίας της Ευρώπης παγκόσμιας διακυβέρνησης και δημιουργίας παγκόσμιων οργάνων πέρα από τα εθνικά, μία ατζέντα που δείχνει σαφώς τις ιδεολογικές θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα.

Η ομιλία στο Χάρβαρντ, ωστόσο, απέκτησε έξτρα δημοσιότητα, αφού κρυφή κάμερα που την κατέγραψε καταδεικνύει ότι, παρά τις αρχικές αρνήσεις του, ο Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι ο Ρουμελιώτης είχε δίκιο στο ότι ήταν εν γνώσει του ότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε, χωρίς να παραλείψει βέβαια να δικαιολογηθεί για τους χειρισμούς του.

«Ζήτησα αναδιάρθρωση του χρέους κι εκείνος που είπε όχι ήταν η ΕΚΤ. Δεν θα έδιναν ποτέ την συγκατάθεσή τους, σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ ήταν εναντίον», ενώ καταλήγει «ή θα παίρναμε το πακέτο ή θα χρεοκοπούσαμε»…
Η παρουσία του, πάντως, στο Χάρβαρντ φαίνεται ότι του άνοιξε την όρεξη και φαίνεται να ενδιαφέρεται να διδάξει στο ίδρυμα Angelopoulos Public Leaders του Χάρβαρντ που ίδρυσε και χρηματοδοτεί αποκλειστικά το ζεύγος Θεοδώρου και Γιάννης Αγγελοπούλου.
Τα απόρρητα τηλεγραφήματα της “Wall Street Journal”
Δύο απόρρητα τηλεγραφήματα της “WSJ”, ένα ακόμη από τον Π. Ρουμελιώτη και ένα τελευταίο από ανώτατο διπλωματικό στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας, επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του. Τα έγγραφα δείχνουν ακριβώς το κλίμα που προηγήθηκε πριν από την υιοθέτηση του ελληνικού προγράμματος και αναφέρουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 40 μη ευρωπαϊκές χώρες, είχαν εγείρει ενστάσεις στο ελληνικό πακέτο.
«Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τοποθετήθηκε στους Έλληνες χωρίς να ζητά τίποτε από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιο τρόπο το υπερβολικό βάρος του χρέους της καταπονημένης χώρας» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει με την παραδοχή του τότε εκτελεστικού διευθυντή του ΔΝΤ από την Αργεντινή, Andres Pereira: «Η εναλλακτική μίας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί επί τάπητος».
Κατά την άποψή του, το ΔΝΤ ρίσκαρε απλώς την «αναβολή και ίσως την επιδείνωση του αναπόφευκτου» μιάς ελληνικής χρεοκοπίας, ενώ άλλος αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση του 2010, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε πει ότι «η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη».
Αλλά και στην εφημερίδα «6 μέρες» έγινε αναφορά σε δύο άλλα τηλεγραφήματα. Το ένα είχε αποσταλεί στις 29 Μαρτίου 2010 από τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, τότε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Σε αυτό προειδοποιούσε ότι υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ ήταν της άποψης ότι,
«μόλις συμφωνούσε η Ελλάδα να μπει σε μνημόνιο, θα έπρεπε ταυτόχρονα να προχωρήσει σε μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της, προκειμένου να καταστεί επιτυχές και βιώσιμο το πρόγραμμα». 
Το δεύτερο τηλεγράφημα στάλθηκε την 1η Απριλίου του 2010 από ανώτατο διπλωματικό στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας και ενημέρωνε την κυβέρνηση ότι στελέχη του ΔΝΤ αμφισβητούν έντονα το αν μπορεί το ελληνικό πρόγραμμα να αποδειχθεί βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση.
Οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ έχουν και αυτές πάρει μία περίεργη τροπή, ύστερα από τον έλεγχο των οικονομικών αλλά και την έκδοση του βιβλίου του Κώστα Σημίτη.
Τα «οικονομικά» του Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ
Άνοιγμα που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ δείχνει το πόρισμα του ελέγχου των εταιρειών που ανέλαβαν την ελεγκτική διαδικασία για την οικονομική διαχείριση στο ΠΑΣΟΚ από το 2004, ενώ υπάρχουν μεγάλα κενά σχετικά με τη νομιμοποιητική βάση δαπανών αλλά και τις ελλείψεις παραστατικών. Και, βεβαίως, το εν λόγω πόρισμα βρίσκεται στα έρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είναι λογικό να το θεωρεί μία ευκαιρία να κλείσει οριστικά τους λογαριασμούς του με το παπανδρεϊκό μπλοκ.
Ο Σημίτης για τον Παπανδρέου
Ακόμη όμως και ο άνθρωπος που του έδωσε κάποτε το δαχτυλίδι και τον όρισε ως διάδοχό του στο ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, στο βιβλίο του «Ο εκτροχιασμός», όπου ο ίδιος μάλλον απέφυγε κάθε ίχνος αυτοκριτικής, αφού τεκμηριώνει ότι η Ελλάδα μπήκε «επάξια» στην ευρωζώνη, στη συνέχεια αποδίδει σοβαρότατες ευθύνες στους δύο πρωθυπουργούς που ακολούθησαν. Μάλιστα, για τον Γιώργο Παπανδρέου γράφει ότι για καιρό έμοιαζε να αρνείται την πραγματικότητα και ότι χειρίστηκε την κρίση κυρίως ως «επικοινωνιακό τέχνασμα».
Κινήσεις που προκαλούν
Από τις σπορ του εμφανίσεις, τα καγιάκ και τα ποδήλατα, ως τα άρθρα του όπως αυτό στο Foreign Policy, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί τον Ομπάμα να σώσει την Ελλάδα και τον προσκαλεί κιόλας να επισκεφθεί τη χώρα, ο Παπανδρέου προκαλεί την αισθητική με κινήσεις που μοιάζουν «ξένες» άλλοτε στα ελληνικά πολιτικά ήθη, άλλοτε ακόμη και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Αλλά και κάποιες «φιλολαϊκές» δηλώσεις του ότι οι «δημοκρατίες είναι αιχμάλωτες ειδικών συμφερόντων» ή πως «το δημοψήφισμα έπρεπε να γίνει», μάλλον εκνευρίζουν παρά συγκινούν Έλληνες και Ευρωπαίους.
Από την άλλη, όλες αυτές του οι «συνήθειες» φαίνεται να εκτιμώνται στις ΗΠΑ, όπου γυρνάει ως επισκέπτης – συνεργάτης το ένα μεγάλο πανεπιστήμιο μετά το άλλο (Χάρβαρντ, Κολούμπια κ.α.) αλλά και συνέδρια οργανισμών που αρέσκονται στην παγκόσμια διακυβέρνηση της οποίας και ο ίδιος είναι θιασώτης, όπως το World Affairs Council, αλλά και το Rockefeller Bros Fund, σε εργασίες του οποίου στη Θεσσαλονίκη φέρεται, από δημοσιογραφικά site, να απηύθυνε χαιρετισμό. Αντίθετη άποψη έχει οργάνωση του Εδιμβούργου, που με αφορμή την επίσκεψή του για το TED Global, έφτασαν στο σημείο να συλλέξουν υπογραφές κατά της συμμετοχής του στο εν λόγω συνέδριο, δικαιολογώντας μάλιστα τη στάση τους.
Ευθύνες…
Υποθέσεις όπως αυτές της Λίστας Λαγκάρντ αντιμετωπίζονται με εύλογες σιωπές. Πρόσφατα, μία ακόμη υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά τριετή ομόλογα που φθάνουν στα 13,6 δις. ευρώ και πρέπει να αποπληρωθούν τώρα, ομόλογα που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ. Οι ΜΚΟ και οι χρηματοδοτήσεις τους την εποχή που ο ίδιος ήταν ΥΠΕΞ (και αλώνιζαν το υπουργείο Ζέππος και Άλεξ Ρόντος) απασχολούν ήδη τη δικαιοσύνη και ωστόσο τίποτε δεν φαίνεται ικανό να ταράξει τη νηνεμία στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου.
Και χλεύη
Ίσως εκτός από τις ειρωνείες και τον διασυρμό που δεν έχουν τέλος, αφού ο Παπανδρέου έγινε και θεατρικός ήρωας, σε ρόλο κονφερασιέ στην παράσταση «Vive le crise», όπου συμπρωταγωνιστούν Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ και ενέπνευσε ενδεχομένως και τον τίτλο της γαλλικής “Le Monde”, “Γιώργος Παπανδρέου, ο παρίας που μετατράπηκε σε κονφερασιέ”, που δείχνει με σκληρή γλώσσα την «εκτίμηση» που τρέφουν οι Γάλλοι στον τέως πρωθυπουργό. Στο δημοσίευμά τους στηλιτεύουν το οξύμωρο να δίνει διαλέξεις ο άνθρωπος που σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνος για την άσχημη κατάσταση της Ελλάδας, ενώ ο συντάκτης σημειώνει ακόμη ότι
«το όνομα Παπανδρέου έγινε σύμβολο του νεποτισμού μίας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση. Η δυναστεία φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα».
Παρά τη σιγουριά για το πολιτικό τέλος των Παπανδρέου του Γαλλικού Τύπου, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να είναι ένας έμμισθος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και να κάνει τις «κινήσεις» του, σε απόσταση ασφαλείας από οποιεσδήποτε ευθύνες για τους χειρισμούς του, και δηλών την επιθυμία του να «παίξει» ξανά στο ετοιμόρροπο γήπεδο του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Αυτό το περισσό «θάρρος», κάποια αόρατα χέρια, εντός και εκτός χώρας, το θρέφουν, για τους δικούς τους λόγους και σίγουρα χαμογελούν με τις αφέλειες των συνθημάτων που βροντοφωνάζουν κάποιοι ξεχασμένοι στο παρελθόν οπαδοί του.
Νομίζουμε πως πλέον τα σχόλια περιττεύουν… Ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν…

Χορός κατασκόπων και εντελοδόχων πολιτικών, εις βάρος της Ελλάδας

Ας έρθουμε όμως να δούμε το τι αποκάλυψαν στη Δικαιοσύνη, για το ίδιο θέμα και γενικότερα για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση στην υπηρεσία τους από το 2004 και εντεύθεν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ που τόλμησαν να αντισταθούν στο τότε σύστημα διακυβέρνησης και δεν έσκυψαν το κεφάλι ή δεν στήθηκαν στα τέσσερα (για να χρησιμοποιήσουμε μια πολύ προσφιλή, τελευταία, έκφραση των πολιτικών μας) προκειμένου να εκτελέσουν παράνομες εντολές της τότε πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΥΠ –Παπανδρέου, Χρυσοχοίδη, Παπουτσή, Μπίκα, Παπαγεωργίου και Τσαντρίζου) η οποία ηγεσία με τη συνεργασία «πρόθυμων» υπαλλήλων που επιβιώνουν καταλαμβάνοντας οφίτσια, ακόμη και μέχρι σήμερα, φέρει ακέραια την ευθύνη ακόμα και για τη σύλληψη και το θάνατο πηγών – συνεργατών της υπηρεσίας στην Τουρκία (παραμονή Χριστουγέννων του 2009)…
Επ΄ αυτού όμως θα επανέλθουμε σύντομα…

Να ξεκινήσουμε με την κατάθεση του Κώστα Αγγελάκη στον τότε 3ο Τακτικό και σήμερα, Ειδικό Ανακριτή Διαφθοράς κ. Δημήτριο Φούκα, που ερεύνησε την μεγάλη υπόθεση «ΠΥΘΙΑ» που αφορούσε την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή και την απόπειρα δολοφονίας του αλλά και την υπόθεση των υποκλοπών της “VODAFONE” από τους αμερικανούς όπως αποδείχθηκε από την έρευνα του κ. Ανακριτή. Είχε καταθέσει τότε το στέλεχος της ΕΥΠ:
«… Επίσης δεν μπορώ να λάβω υπόψη μου γεγονότα όπως οι φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουνίου και του Αυγούστου του 2007 που δεν μπορεί να έγιναν χωρίς καλά οργανωμένο σχέδιο και που, όπως φημολογείται, οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να παράσχουν βοήθεια μέσω των δορυφόρων τους με γελοία επιχειρήματα, όπως δολοφονικές – τρομοκρατικές επιθέσεις και χτυπήματα κατά της Αμερικανικής Πρεσβείας με εντυπωσιακό τρόπο, όπως ο σχεδιασμός από την Τουρκία πρόκλησης «θερμού» επεισοδίου τύπου Ιμίων στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου στην προσπάθεια της δημιουργίας «γκρίζων ζωνών», όπως η στάση της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ – ΓΑΠ) με την εμμονή της σε θέματα όπως της «υπόθεσης» Πακιστανών, προμήθειας συστημάτων υψηλής τεχνολογίας από την ΕΥΠ κ.λ.π., αλλά και οι αποκαλύψεις των Wikileaks για το ρόλο του, που δήλωνε ευθαρσώς στους Αμερικανούς «Νιώθω πολύ κοντά σας, κάντε με μεσολαβητή σας…» (επισυνάπτονται – σ.σ.: όλες οι απόρρητες εκθέσεις της Αμερικανικής Πρεσβείας – Σπέκχαρντ), αλλά και η στάση του ίδιου και στελεχών της κυβέρνησής του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, που έσπευσαν να δώσουν «αναφορά» στον Αμερικανό πρέσβη της Αθήνας (Χρυσοχοΐδης – Μπίκας) για τα συμβαίνοντα στο υπουργείο και την υπηρεσία (επισυνάπτονται), αλλά και η στάση του ίδιου του ΓΑΠ στη συνάντησή του, τον Φεβρουάριο του 2010, με τον Πούτιν στη Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επιστολή του ομογενούς βουλευτή της Ρωσικής Δούμας και επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ιβάν Σαββίδη (επισυνάπτεται), αλλά και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα και αναλύσεις έγκυρων ξένων αναλυτών, όπως του Γερμανού «γκουρού» επί των χρηματιστηριακών Ντιρκ Μιούλερ, γνωστού και ως «Mr Dax», που στο νέο βιβλίο του, με τίτλο «Showdown», αλλά και σε πρόσφατες συνεντεύξεις του αναφέρει ότι «ο Παπανδρέου ήταν η εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ και αποστολή του ήταν με κάθε τρόπο να επιφέρει τη ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας με την Ευρώπη… Θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα, τι ρόλο έπαιξε ο Παπανδρέου. Για λογαριασμό ποίου έδρασε;
…Όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι το εγκληματικό σχέδιο σε βάρος των συμφερόντων της πατρίδας μας ήταν πολυεπίπεδο και η προσπάθεια Καραμανλή με τα ανοίγματα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έπρεπε να σταματήσει με κάθε τρόπο. Θεωρώ λοιπόν ότι η δυσαρέσκεια των συμμάχων μας ήταν δεδομένη, όπως δεδομένη ήταν και η παρέμβασή τους στην αποσταθεροποίηση της τότε κυβέρνησης και της χώρας γενικότερα και θεωρώ δεδομένη και τη συμμετοχή στο σχέδιο αυτό «πρόθυμων» ιθαγενών συνεργατών…».
Δεν θα πρέπει δε να διαφύγει της προσοχής μας και η επισήμανση σε τηλεγράφημα του τότε αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ότι «Ο Γιώργος Παπανδρέου ανυπομονεί να υπηρετήσει την νέα Αμερικανική Διακυβέρνηση…». Κι εμείς εδώ μετά έχουμε αυτόν τον άνθρωπο, τον Γ.Α.Π. (τον κατ’ επιλογή Έλληνα σύμφωνα με δήλωσή του) και τους τότε συνεργάτες του να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να απολαμβάνουν και προνομίων…
Κάποτε ο σιωνιστής Κισσινγκερ είχε πει ότι η πολίτικη είναι σαν το μέτρο του Παρισιού οπού τα δυο τρίτα του δεν είναι ορατά εκ της επιφάνειας.. Τόσο δηλαδή μας επιτρέπουν να δούμε εκ των ΜΜΕ μονό το ένα τρίτο από όσα συμβαίνουν και μάλιστα το ένα τρίτο που οι εξουσιαστές τους συμφέρει να δούμε…
Στο στούντιο του «Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων» δόθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξηαπό τον δικηγόρο κύριο Παπατσώρη Γεώργιο που έχει αναλάβει την νομική υπεράσπιση του υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΥΠ κυρίου Κωνσταντίνου Αγγελάκη, στους δημοσιογράφους Παπαζήση Ιωάννη και Χρήστου Σοφία,
Όπως θα δείτε στήθηκε ένας απίστευτος χορός κατασκόπων και εντολοδόχων πολίτικων για να ανατραπεί ο πρώην πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και να πάψει να λειτουργεί το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης γης που είχαμε ήδη προμηθευτεί από την Ρωσία και να μείνουν αποστατευτα τα σύνορα μας…
Όλα αυτά που ειπωθήκαν στην συνέντευξη που ακολουθεί και είναι συνταρακτικά και πολλά ακόμη είναι εις γνώση του κ. Καραμανλή ο οποίος όμως κατά πολύ περίεργο τρόπο διάλεξε τον δρόμο της απολυτής σιωπής παρ ότι σχεδίασαν ακόμη και την δολοφονία του…
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, πρ. υψηλόβαθμο στέλεχος της Δ/νσης Κατασκοπείας της ΕΥΠ (φωτο από CRASH)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
Το 2005 το ελληνικό κράτος παρήγγειλε από την Ρωσία ένα δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης και παρακολούθησης το οποίο θα ασφάλιζε τα σύνορά μας, ουσιαστικά θα μας έδειχνε την κάθε κίνηση οποιουδήποτε πάει να τα περάσει.
Αυτό το σύστημα ήρθε στην Ελλάδα ακριβοπληρώθηκε, το 2009 μπήκε σε λειτουργία όμως μόλις ανέλαβε ο ΓΑΠ, το σύστημα αυτό απενεργοποιήθηκε. Μήπως γιατί ήταν ρώσικο; Εσείς τί λέτε για όλα αυτά;

Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ 

«Όχι απλά απενεργοποιήθηκε, αλλά και είκοσι στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επι κυβερνήσεως Παπανδρέου, εκδιώχθηκαν για κακουργηματική απάτη εις βάρος του δημοσίου επειδή το προμηθεύτηκαν. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο πελάτης μου, κ.Αγγελάκης και ο πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας, κ. Κοραντής.
Έγινε η δίωξη και διέταξε το Συμβούλιο των Εφετών να γίνει πραγματονομοσύνη, ώστε να αποδειχθεί πως το σύστημα αυτό δεν ήταν λειτουργικό, διότι η κατηγορία ήταν πως το προμηθεύτηκαν και δεν ήταν λειτουργικό.
Έγινε η πραγματονομοσύνη, αποκαλύφθηκε πως το σύστημα ήταν απολύτως λειτουργικό, και αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, και αυτή την στιγμή το σύστημα αυτό σαπίζει σε κάποιες αποθήκες. Με αυτό το σύστημα θα μπορούσαν να ελεγχθούν τα σύνορα της χώρας όλο το εικοσιτετράωρο.
Εκτός από αυτήν την λειτουργία του, με αυτό το σύστημα η υπηρεσία θα μπορούσε να απεμπλακεί και να σταματήσει να πληρώνει σε άλλους δορυφορικές λήψεις, αυτόνομα χωρίς την συνεργασία με κάποιον άλλο.
Αλλά, όχι μονο αυτό, παράλληλα σχεδιαζόταν και μία ηλεκτρονική πλατφόρμα προς όφελος του πολίτη, λύνοντάς του καθημερινά θέματα καθώς θα μπορούσαν να τον ειδοποιούν άμεσα για ατυχήματα, μποτιλιάρισμα, καιρό κλπ.
Αυτό το σύστημα θα εξυπηρετούσε την καθημερινότητα του πολίτη.
Επιπλέον το Διοικητικό Εφετείο, δικαίωσε την εταιρεία και ανάγκασαν το δημόσιο να της καταβάλει το ποσό, δηλαδή πέρα από το ποινικό σκέλος, τα δικαστήρια αποφάσισαν πως κακώς δεν έχει το δημόσιο, το κράτος πληρώσει την εταιρεία».
Σ. ΧΡΗΣΤΟΥ
Μπορείτε να μας πείτε εν συντομία τι κατηγορίες έχουν αποδοθεί στο κ. Αγγελάκη και ποια η εξέλιξη τους μέχρι σήμερα; Με την κατηγορία της κατασκοπίας τι συμβαίνει; Γιατι ακριβώς κατηγορείται;
Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ
«Με το γεωγραφικό σύστημα, διότι ο κ.Αγγελάκης έχει και άλλες κατηγορίες, ήταν υπεύθυνος του έργου και του έχουν προσάψει την κατηγορία περι απάτης του ελληνικού δημοσίου και των δημόσιων κονδυλίων.
Στο θέμα της κατασκοπείας, συνήθως πιάνουν έναν ας πούμε στην Ελλάδα να κατασκοπεύει υπέρ της χώρας του, το να κατασκοπεύεις στην ίδια σου την χώρα και να σε πιάνουν είναι ένα φαινόμενο ιδιαιτέρως σπάνιο.
Δεν μας έχουν, βέβαια πεί υπερ ποιού προσώπου έκανε κατασκοπεία ο κ.Αγγελάκης.
Στην περίπτωση αυτή αθωωθήκαμε στο Εφετείο, η δίκη έγινε την περασμένη άνοιξη, και ήταν ιδιαίτερα επισοδιακή, κατηγορούσαν τον κ.Αγγελάκη, για τα έγγραφα, τις πηγές που κρατούσε στο γραφείο του στην ΕΥΠ, χωρίς να αποδειχθεί ποτέ οτι τα έγγραφα αυτά διέρευσαν σε κάποιον ή δεν φυλάσσονταν στο σωστό σημείο με αποτέλεσμα να αθωωθεί ο κατηγορούμενος».

Σ. ΧΡΗΣΤΟΥ

Βρέθηκε ποτέ εκτός ΕΥΠ κάποιο από τα έγγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο του κ. Αγγελάκη και που δήθεν παρανόμως κατείχε;
Έχει γίνει ποτέ κάποια αναφορά – καταγγελία από κάποιον υπάλληλο ότι έχει χάσει κάποιο έγγραφό του και αυτό βρέθηκε στο γραφείο του;
Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ
«Δεν υπήρξε κανένα στοιχείο και μάλιστα ο ανακριτής έγραψε πως δεν υπήρξε η παραμικρή ένδειξη προς τούτο, έτσι αναγράφεται στο βούλευμα. Δεν υπήρχε η παραμικρή απόδειξη πως ήθελε να δώσει κάποιο έγγραφο εκτός υπηρεσίας και στο κατηγορητήριο δεν βρέθηκε κανένα έγγραφο εκτός γραφείου του ή υπηρεσίας, κανένα απολύτως.
Πιστεύω πως με τα χίλια ζόρια προσπαθούν να δικάσουν τον κ. Αγγελάκη, ώστε να τον αποδυναμώσουν ως μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση «Πυθία».
Ο στόχος είναι πως μέσω της ποινής που ίσως καταφέρουν να του επιρρήψουν και αποδώσουν κάποια κατηγορία ή έστω τον έχουν συνεχώς υπόδικο, προφανώς τον αποδυναμώνουν από μάρτυρα κατηγορίας.
Ο λόγος είναι ότι ο κ.Αγγελάκης ως υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ γνωρίζει πάρα πολλά και προφανώς τα έχει καταθέσει στον ανακριτή».
Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, για το περίφημο σχέδιο «Πυθία», στο οποίο βλέπουμε να είναι μάρτυρας κατηγορίας και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός. Πέραν τούτου γνωρίζουμε πως όλη η ιστορία που δημιουργήθηκε για να ανατρέψουν την κυβέρνηση Καραμανλή, ήταν υποκινούμενη από την CIA, από ανθρώπους οι οποίοι κυκλοφορούσαν μόνο στο παρασκήνιο, και μάλιστα κάποιοι, ότι έγγραφο απόρρητο ήταν να πάει στα χέρια του Καραμανλή, πήγαινε στα χέρια του κ. Καρχιμάκη και από εκεί στα χέρια του Παπανδρέου και από εκεί κατευθείαν στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.
Αυτά ειπώθηκαν, με σκοπό να μην ξέρει τί του γίνεται ο Καραμανλής, και να εκκινήσουν την ανατροπή της κυβερνήσεως, επειδή στράφηκε προς την Ρωσία, αυτό ήταν, το μεγάλο του λάθος για αυτούς. Εσείς τί άποψη έχετε για αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ 
«Υπάρχουν δημοσιεύματα για αυτό που είπατε, παρ’ όλ αυτά η ανάκριση είναι μυστική και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κάποια πράγματα.
Όμως, δεν πιστεύω πως όλα αυτά ήταν τυχαία, δηλαδή έχουμε κάποια γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και όλοι τα ξέρουμε, δεν νομίζω ούτε οι πυρκαγιές ούτε τα υπόλοιπα, να έγινα ξαφνικά και εντελώς τυχαία.
Θεωρώ πως η Δικαιοσύνη θα βρεί την άκρη του νήματος, μέσω μιας πολύχρονης διαδικασίας και κάποια στιγμή θα αποκαλυφθούν κάποια πράγματα».
Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
Δέστε τί έλεγε ο MR. DAX, ο γνωστός γερμανός συγγραφέας, ο οποίος στο βιβλίο του και επανειλημμένως στις συνελεύσεις του τόνιζε πως«ο Παπανδρέου ήταν η εκτελεστική μαριονέττα των ΗΠΑ και η αποστολή του ήταν με κάθε τρόπο να επιφέρει την ρήξη στις σχέσιες της Ελλάδας με την Ευρώπη».
Θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα τί ρόλο έπαιξε ο Παπανδρέου και για λογαριασμό ποιού έδρασε;
Και μάλιστα εκεί αναφέρει και το τηλεγράφημα του αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα ο οποίος λέει «ο Παπανδρέου ανυπομονεί να υπηρετήσει την νέα Αμερικάνικη διακυβέρνηση».
Κ.ΜΠΙΚΑΣ – Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ
Υπάρχουν και άλλα δείγματα τα οποία είχαν προσκομίσει σε διάφορες δίκες που έγιναν, όπως αυτό που είχε η πει η αμερικάνικη πρεσβεία πως «ευελπιστούμε στις διαρροές δυσαρεστημένων πασόκων», «αναμένουμε να αλλάξει η ηγεσία στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως- να γίνει πιο φιλική», υπήρχαν κάποια δημοσιεύματα τα οποία είχαν βγει από τα WikiLeaks και τα οποία είχαν αποχαρακτηριστεί δηλαδή, είναι λίγο βαρύ να ακούγονται αυτά σε βάρος της ΕΥΠ, και μάλιστα υπήρχε και άλλο ένα τηλεγράφημα όπου ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως, κ. Χρυσοχοίδης, είπε στον αμερικάνο πρέσβη πως «η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα».
Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ 
Από την μελέτη που έχει ο κ.Φούκας, έχουμε τα εξής δεδομένα πως, ο Γεώργιος Παπανδρέου κι ο Αντώνης Σαμαράς, παλιά ήταν σύνοικοι σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο και από τότε πολύ στενοί φίλοι, με στενούς δεσμούς και κοινούς προστάτες στο παιχνίδι της εξουσίας.
Δούλευαν μαζί παλιότερα για την οικοδόμηση στενότερων σχέσεων με το Τελ Αβιδ, υπακούοντας σε όλα τα κελεύσματα της Ουάσιγκτον.
Ο Παπανδρέου χρησιμοποιούσε το Αλέξανδρο Ρόντο και ο Σαμαράς τον Άρη Καρατζά.
Όταν ο Παπανδρέου διοικούσε ως πρωθυπουργός , ο Ρόντος είχε στρατό στο Κέρας της Αφρικής όπου «περιποιόταν» τους Σομαλούς, δήθεν για τους πειρατές, και ποτέ αυτός ο άνθρωπος δεν είχε κρύψει πως ήταν πράκτορας της CIA και ο Παπανδρέου τον είχε ως σύμβουλό του,ο οποίος μάλιστα ήταν αδρά αμοιβόμενος και εργαζόταν ως σύμβουλος σε πολιτικούς τύπου Παπανδρέου και Σακιασβίλι και αναλαμβάνει πάντα υποθέσεις σε έφλεκτες περιοχές πάντα για τα συμφέροντα των Αμερικανών.
Ο Καρατζάς μάλιστα κατά σύμπτωση είναι κολλητός του Ρόντου και οι δυό παιδιά του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αμερικής Σιάκωβου, ο οποίος τους προώθησε έχοντας ισχυρούς προστάτες.
Σε μία συνέντευξη, μάλιστα είπε πως «μπορεί ο Καραμανλής να προκάλεσε την υπερδύναμη με το όχι που είπε στο Βουκουρέστι για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ», από όπου ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα η εξουσία για τον κύριο Καραμανλή.
Τα σχόλιά σας παρακαλώ.
Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ

«Όσο αναφορά για τον κ. Ρόντο, όσο κατάφερα να ενημερωθώ, νομίζω -θα το πω απλά- κάνει «κρα» ο λόγος του, κάτι που δεν έχει αρνηθεί ο ίδιος ποτέ.

Είχε αναφερθεί και στο θέμα του γεωγραφικού συστήματος, τοποθετούμενος κατά του συστήματος γεωγραφικής, διασυνοριακής ασφάλειας.
Ο ρόλος του είναι προφανής, είχε στόχο να εμποδίσει το σύστημα αυτό να προμηθευτεί, έχοντας μάλιστα το θράσος να το παραδέχεται και δημόσια».
Σ. ΧΡΗΣΤΟΥ
Με ποια κυβέρνηση έγιναν όσα αναφέρονται και ποιοι ήταν οι αξιωματούχοι στην Κατεχάκη και άλλοι πολιτικοί παράγοντες που άσκησαν πιέσεις γύρω από την συγκεκριμένη υπόθεση;
Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ
«Από όσο γνωρίζουμε έγγραφα τα οποία απευθύνονταν στον κ. Καραμανλή στέλνονταν μέσω του πολιτικού προσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του κυρίου Καρχιμάκη, στον Παπανδρέου ο οποίος τότε φυσικά ήταν πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτό μέχρι στιγμής έχει γνωστοποιηθεί».
ΣΑΜΑΡΑΣ – ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
Ένας ακόμα άνθρωπος σκιά ο κ. Παπασταύρου, ο οποίος συνεργαζόταν στενά με τον Σαμαρά, κατευθείαν έλεγε τα πάντα στον Καρατζά και από εκεί πήγαιναν στην πρεσβεία του Τελ Αβιβ. Αυτός ήταν και δικηγόρος του εβραίου κρίσου Sabby Mioni.
Από εκεί και πέρα φαίνεται πως από τις συνομιλίες που έχει ο κ. Φούκας στα χέρια του πως οι συνομιλίες μεταφέρονταν και στον Ρόντο, και από εκεί στην Αμερική και το Ισραήλ.
Φαίνεται πως είχαν δύο πληροφοριοδότες, αυτοί ενεπλάκησαν και με πολλές ΜΚΟ, εξάλλου στα χέρια του ο κ.Φούκας έχει στα χέρια του την υπόθεση του πελάτη σας, και απο εκεί και πέρα και από εκεί και πέρα ο κ. Μπίκας, ο πρώην διοικητής την υπηρεσίας, έμπιστος του Παπανδρέου τον παρέπεμψε σε δίκη.
Έτσι δεν είναι;
Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ
«Ναι, ο κύριος Μπίκας παρέπεμψε τον κύριο Αγγελάκη σε δίκη, και αρχικά να αναφέρω πως ο κύριος Αγγελάκης ήταν παρακολουθούμενος στο σκάνδαλο Vodafone εκτός από τον κ.Καραμανλή.
Ο κ. Μπίκας είχε παραπέμψει τον πελάτη μου σε δίκη και για πολλές, άλλες υποθέσεις όπως και την λεγόμενη υπόθεση του Κολλεγίου, στην οποία δύο συνάδελφοί σας, ο ένας στο «ΒΗΜΑ» και ο άλλος στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» δημοσίευσαν ότι δήθεν μαζί με κάποιους συνεργάτες από την υπηρεσία είχαν στήσει ψευδείς επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα και ο επιχειρηματίας -το όνομα του οποίου δεν μπορώ να σας αποκαλύψω- να παραπεμφθούν σε δίκη πάλι για απάτη κατά του δημοσίου.
Εδώ είχαμε το εξής δεδομένο, πως η υπόθεση έμεινε στο στάδιο της ανάκρισης διότι φάνηκε πως η απάτη δεν υπήρχε καμία περίπτωση να είναι πραγματική.
Ο κ. Αγγελάκης κατηγορήθηκε και για πλαστογραφία, και αθωώθηκε με συμφωνία του εισαγγελέα και του πρόεδρου Πρωτοδικών που τον δίκασαν.
Βέβαια, το αποτέλεσμα είναι πως ένα από τα καλύτερα δίκτυα συλλογής πληροφοριών στα Βαλκάνια αποκαλύφθηκε και έκλεισε.
Εμείς έχουμε την ηθική ικανοποίηση και δικαίωση στο δικαστήριο, η χώρα όμως ζημιώθηκε.
Και σε αυτήν την υπόθεση είχαμε κάτι πρωτοφανές: όταν διέρρευσε στον Τύπο το θέμα και πριν καν παραπεμφθούμε στην Δικαιοσύνη, ο επιχειρηματίας αυτός στέλνει επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Παπανδρέου, στον κ. Κοραντή, στον κ. Χρυσοχοίδη, στον κ. Παπαγγελόπουλο και σε άλλα στελέχη της υπηρεσίας και τους δηλώνει πως εκείνος τόσο καιρό υπηρετούσε την χώρα, δεν ζήτησε ποτέ κανένα αντάλλαγμα, και τώρα ξαφνικά αποκαλύπτονται όλα, και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του, η περιουσία του και η οικογένειά του, και πως τον προστάτευαν;
Εδώ φαίνεται το θάρρος του κ. Κοραντή ο οποίος βγήκε δημόσια και ως απαντητική παραδέχεται πως αυτός ο επιχειρηματίας δεν ζήτησε ποτέ τίποτα, και πως καταστρέφεται η περιουσία του αλλά κυρίως η ζωή του και η οικογένειά του.
Το μόνο αποτέλεσμα της όλης υπόθεσης είναι η αθώωση μας αλλά από εκεί και πέρα καταστράφηκε ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών το οποίο δημιουργήθηκε με πολύ μόχθο και κίνδυνο της ζωής κάποιων και πάλι δεν έγινε τίποτα για αυτό».

Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ 
Ο κ. Φούκας έχει στο γραφείο του κατασχεθέντα σημειωματάρια του κ. Καρατζά, συνομιλίες όπου βλέπει πως πήραν 5 εκατ ευρώ, για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Από εκεί και μετά έχει στα χέρια του ομολογία του πελάτη σας, πως υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ παραδέχτηκε στον ίδιο πως παίρνει τα στοιχεία και τα παραδίδει στον κ. Καρχιμάκη, από όπου πηγαίνουν κατευθείαν στον Παπανδρέου και από εκεί στο Ισραήλ και την Αμερική.

Αυτό είναι μειωτικό για την Εθνική μας Υπηρεσία Πληροφοριών.
Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ
«Όλα τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί και ελπίζω κάποια στιγμή να συνταχθούν ενώπιον κατηγορίου, να βγούν στην δημοσιότητα και να δει ο κόσμος τι πραγματικά έχει συμβεί.
Κάποια στοιχεία της ανάκρισης είναι γνωστά κάποια άλλα δεν μπορούν να είναι γνωστά, ελπίζω κάποια στιγμή να υπάρξει δικαίωση.
Ο κ. Αγγελάκης κατέθεσε στον ανακριτή όσα γνώριζε, από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο».
Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ 
Πέραν αυτών των στοιχείων, ο κ. Φούκας έχει ιδιαίτερες κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος και αποδεικνύει πως ο Παπανδρέου και στελέχη της ΕΥΠ και του ΠΑΣΟΚ και κάποιοι αμερικάνοι συνομώτησαν εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους. Έχουν στοιχεία για τον ΓΑΠ που μπορούν να τον καταδικάσουν πεντάκης ισόβια και ακόμα αυτός κυκλοφορεί ελεύθερος.Τα σχόλιά σας.
Μ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ – Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ
«Η αλήθεια είναι ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι αργή, βέβαια στην υπόθεση του κ. Αγγελάκη ήταν ταχύτατη.
Εγώ είμαι ευτυχής που υπάρχει έστω ένα έντιμο σύστημα ανάκρισης στην υπόθεση αυτή και αναμένουμε τις εξελίξεις.
Έχετε δίκιο, μόνο στην Ελλάδα, καθυστερούμε τόσο πολύ. Πάντως σε αυτό το σημείο επειδή το αναφέρατε υπάρχει ακόμα πόλεμος από την νυν διοίκηση της υπηρεσίας προς τον κ. Αγγελάκη και αυτό είναι ανεξήγητο.
Δηλαδή όταν δικαιωθήκαμε στο Εφετείο, ζητήθηκε στον Άρειο Πάγο να αναιρεθεί η απόφαση. Θα ήθελα να προσθέσω πως δεν έχει εκδιωχθεί μόνο ο κ. Αγγελάκης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, πάρα πολλά στελέχη έχουν φθάσει να δικάζονται και όλοι αθωώνονται. Δεν γίνεται όλοι αυτοί να αθωώνονται και μία υπηρεσία να τους δικάζει συνέχεια».
Σ. ΧΡΗΣΤΟΥ 
Ποιός πιστεύετε πως είναι ο σκοπός αυτής της μανιωδούς εκδίωξης των προσώπων αυτών, που καταλήγουν να δικάζονται χωρίς όμως να υπάρχει καμία απόδειξη εναντίον τους;
Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ
«Όταν οι νυν κατήγοροι γίνουν κατηγορούμενοι, δεν θα θέλουν τα στελέχη αυτά να πουν όσα γνωρίζουν.
Διότι όταν καταδικάζονται χάνουν την αξιοπιστία τους ως μάρτυρες και πρέπει να δικαιωθούν ώστε να την διατηρήσουν μετά από καιρό.
Κυρίως, δεν επιθυμούν κάποια πράγματα που γνωρίζουν να μην δηλωθούν, ή οι πράξεις τους δεν είναι αρεστές στα κέντρα διοίκησης.
Έχουν αντιδράσει σε πολλά πράγματα τα στελέχη αυτά, ο κ. Αγγελάκης για παράδειγμα, αν γνωρίζετε την απολογία του στο Εφετείο, είχε αντιδράσει σε πάρα πολλά θέματα.
Αρχικά, αντιτάχθηκε σθεναρά στο γνωστό σύστημα C4i, σε εκπαιδεύσεις στελεχών εκτός συνόρων ενώ θα μπορούσαν να γίνουν εντός συνόρων με λιγότερο κόστος, στην εδραίωση θέσεων στην διοίκηση από άτομα που δεν είχαν τα προσόντα, κάποιοι με καθαρά κομματικά κριτήρια, αντιτάχθηκε στο να δηλώσει ψευδώς στην γνωστή δίκη των Πακιστανών, επειδή το ήθελε η κομματική ηγεσία, σε πολλές περιπτώσεις έχει έρθει κόντρα στο κατεστημμένο, οπότε δεν είναι καθόλου περίεργο που διώκεται».
Σ. ΧΡΗΣΤΟΥ
Το θέμα είναι το Ισραήλ προωθεί τη δημιουργία κουρδικού κράτους μόνο στο βόρειο Ιράκ, στο αυτόνομο Κουρδιστάν, καθαρά ως αντίβαρο στο Ιράν, ή βλέπει μια ευρύτερη κουρδική κρατική οντότητα εκτεινόμενη και στην Συρία, η οποία όμως, εξ ορισμού θα αποτελεί απειλή για την Τουρκία;
Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ
«Η αλήθεια είναι πως γνωρίζω ελάχιστα πάνω στο θέμα αυτό, κυρίως ενημερώνομαι από αυτά που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο διότι η ειδικότητά μου ως δικηγόρος δεν μου επιτρέπει να έχω βαθύτερες γνώσεις επί του θέματος, πάντως είναι αλήθεια πως η γεωπολιτική αλλάζει άρδην, το θέμα είναι αν η πολιτική ηγεσία και η ελληνική Πολιτεία μπορεί να καταφέρει να εκμεταλλευτεί σωστά τις καταστάσεις.
Εγώ, ως πολίτης δεν το βλέπω αυτό, αλλά από εκεί και πέρα να τα βλέπουν οι πολιτικοί μας και ας κάνουν τις κατάλληλες συμμαχίες όταν και όπως πρέπει.
Η τωρινή πολιτική ηγεσία κατα την γνώμη μου δεν έχει ούτε το σθένος, ούτε το θάρρος να πεί και να κάνει μάλιστα πράξεις, αλλά δυστυχώς ακούει κάποια πράγματα και δεν αντιδράει».
Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
Εγώ κατά την γνώμη μου, δεν θα ήθελα να είμαι μέλος της ΕΥΠ ευτή την στιγμή διότι ξερουν ποιοί είναι οι κυβερνώντες, γνωρίζουν τον ρόλο του Παπανδρέου, του Σαμαρά, των σημερινών, και έχουν στα χέρια τους στοιχεία απίστευτα για το εθνικό συμφέρον τα οποία ξέρουν πως μόλις τα μεταφέρουν θα φύγουν κατευθείαν για το Ισραήλ και την Αμερική και αυτόματα χάνουμε το πλεονεκτημα αιφνιδιαστικής κατάστασης ή να φέρουμε τον αντίπαλο εκεί που θέλουμε εμείς.
Δεν ξέρω πόσο δύσκολο είναι να δουλεύεις με τέτοιους πολιτικούς προϊστάμενους, δεν ξέρω τι λέτε εσείς;
Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ
Το έργο των υπαλλήλων της ΕΥΠ είναι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί όπως καταλαβαίνεται πρέπει να υπάρξει ισορροπία, μια εχεμύθεια και προπάντων να προστατεύεται το εθνικό συμφέρον.
Κάθε υπάλληλος των υπηρεσιών αυτών πρέπει να προσπαθεί για το καλύτερο της χώρας του, και να την προστατεύει , όταν κάποια άλλη την βλάπτει.
Είναι ακόμα πιο δύσκολο για αυτούς γιατί από την μία πρέπει να φυλλάξουν την χώρα και την δικιά τους προσωπική ζωή ενώ από την άλλη να προχωράνε χωρίς την στήριξη των ανωτέρων τους, κάτι που δεν τους επιτρέπει να κάνουν τίποτα.
Είναι ευτύχημα του κ. Αγγελάκη το ότι οι πρώην διοικητές του τον στήριξαν πλήρως.
Όταν οι πολιτικοί προϊστάμενοι δεν επιτρέπουν να μιλήσει, ακόμα και την πολυτιμότερη πληροφορία να έχει ανακαλύψει , είναι δεμένα τα χέρια του.
Δεν είναι εύκολο για κάνενα υπάλληλο να διώκεται, να του κόβουν τον μισθό, να είναι δημόσιος υπάλληλος και να μην μπορεί να δουλέψει πουθενά αλλού και να έχει να αντιμετωπίσει μία μακροχρόνια δικαστική διαμάχη.
Το ψυχολογικό κόστος για τον άνθρωπο αυτό είναι τεράστιο.
Η πίεση που ασκείται είναι τεράστια, όταν έχεις έναν άνθρωπο που τον διαπομπέυεις συνεχώς, τον φέρνεις στην μία δίκη πίσω από την άλλη και έχεις και την στήριξη μεγάλων δημοσιογραφικών κύκλων, και βγαίνει το όνομά του αριστερά και δεξιά φανταστείτε τον Γολγοθά αυτού του ανθρώπου, ο οποίος τόσα χρόνια υπηρετούσε την Πατρίδα τίμια και αθωώνεται σε όλα τα δικαστήριά του και τώρα ξαφνικά κόβεται.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Μπορείτε να παρακολουθείστε και το βίντεο από την συνέντευξη όπως παρουσιάστηκε από τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ εδώ

Ο υπόγειος πόλεμος Σαμαρά κατά Καραμανλή

Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις πρώην στελεχών της ΕΥΠ, και σχετικά με τη διαρροή των άκρως απόρρητων και ειδικού χειρισμού εγγράφων – μηνιαίων αναφορών της ΕΥΠ, που είχαν αποδέκτη τον πρωθυπουργό και αντίγραφα των οποίων φέρονται να παραδίδονται, στο χρονικό διάστημα 2005 – 2006, από συγκεκριμένους υπαλλήλους της ΕΥΠ στον Μιχάλη Καρχιμάκη και στη συνέχεια να καταλήγουν στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου και ενδεχομένως στην αμερικανική πρεσβεία, η έρευνα φέρεται να καταλήγει σε κάποιες ενδείξεις ενοχής των συγκεκριμένων προσώπων και ως εκ τούτου η υπόθεση –διαχωριζόμενη από εκείνες της Vodafone και του «Πυθία Ι»- είναι πιθανόν να οδηγηθεί στο ακροατήριο. (περιοδικό Crash
Τεύχος 38, Οκτώβριος 2014)
Για τις υποκλοπές στη Vodafone
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, ένας από τους τελευταίους μάρτυρες, στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, κατέθεσε μεταξύ άλλων στον κ. Φούκα τα εξής:
«Αυτό που πρέπει να επισημάνω και να τονίσω ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι η Vodafone δεν εκτέλεσε πλήρως τις σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες για παροχή συγκεκριμένων τηλεφωνικών στοιχείων, στο πλαίσιο της μυστικής έρευνας που διενεργούσε η ΕΥΠ, το έτος 2005, με εντολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης.Τα στοιχεία που δεν διαβίβασε στην ΕΥΠ ήταν ελάχιστα, αλλά πολύ καθοριστικά για την πορεία – εξέλιξη της όλης έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας θα ήταν, πιθανότατα, ακριβώς όμοια με αυτά που φαίνεται να αποφέρει και να αποκαλύπτει η σημερινή δικαστική έρευνα.Το εντυπωσιακό στοιχείο –συνεχίζει ο μάρτυρας- στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ουδέποτε ζητήθηκαν εξηγήσεις ή εγκαλέστηκε η Vodafone γι αυτή την καθοριστική της παράλειψη να ανταποκριθεί στις σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες».
Για το «Σχέδιο Πυθία Ι»
Στο σχετικό με το «Πυθία Ι» απόσπασμα της κατάθεσής του, ένας εκ των στελεχών της ΕΥΠ δίνει έναν αναλυτικό απολογισμό της υπόθεσης, συνοδευόμενο από μία ευρύτερη αναλυτική προσέγγιση των γεγονότων εκείνης της περιόδου αλλά και των πολιτικών τους προεκτάσεων.
«Οι πληροφορίες που περιέχονται στα δύο Ειδικά Δελτία Πληροφοριών της ΕΥΠ, με κύριο αποδέκτη τον πρωθυπουργό, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2009, προέρχονται από πηγή της Υπηρεσίας και είχε προέλευση τους κόλπους της ρωσικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας και Εσωτερικής Ασφάλειας FSB, χωρίς ποτέ να αναφερθεί ή να συζητηθεί οτιδήποτε σχετικό μέσω του διαύλου συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπηρεσιών (ΕΥΠ και FSB).
Οι μέχρι τότε πληροφορίες της συγκεκριμένης πηγής αναφέρονταν σε ενεργειακά θέματα, μερικές από τις οποίες αξιολογήθηκαν ως πολύ ενδιαφέρουσες και διαβιβάσθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Το είδος και η ποιοτική αξία αυτών των πληροφοριών προκάλεσαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια των αναλυτών της ΕΥΠ γύρω από την προέλευσή τους. Έτσι η πηγή πείσθηκε και αποκάλυψε στον χειριστή της ότι αυτές προέρχονταν από στελέχη της FSB, με τα οποία διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις πρώην συνάδελφός τους, που ήταν εκείνος από τον οποίο η πηγή αντλούσε τις πληροφορίες».
Ο μάρτυρας συνεχίζει περιγράφοντας τους χειρισμούς που έγιναν στη συνέχεια.
«Μετά από αυτή την αποκάλυψη και τη διαπίστωση των ιδιαιτέρων δυνατοτήτων πληροφόρησης, μέσω της συγκεκριμένης προέλευσης και διαδρομής, δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις στην πηγή για προσπάθειες συλλογής πληροφοριών, που θα είχαν σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες και οργανώσεις, με δεδομένο στοιχείο τις ξεχωριστές πληροφοριακές δυνατότητες της FSB επί του συγκεκριμένου αντικειμένου
Η πηγή ενήργησε προς αυτή την κατεύθυνση και σε σύντομο σχετικά χρόνο μας εγνώρισε τις πληροφορίες που περιέχονταν στα δύο συγκεκριμένα Δελτία Πληροφοριών της ΕΥΠ και αναφέρονταν σε σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού και σε οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες διαβιβάσθηκαν στο σύνολό τους στον τότε πρωθυπουργό και κοινοποιήθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών συνοδευόμενες από επισημάνσεις, σχόλια και επιφυλάξεις της Υπηρεσίας.
Όπως ήταν φυσικό, από πλευράς της ΕΥΠ ασκήθηκε στη συνέχεια μία πίεση στην πηγή να συλλέξει περισσότερες σχετικές πληροφορίες. Παρά την προσπάθειά της, όμως, ουδέν πρόσθετο στοιχείο περιήλθε μέχρι την αποχώρησή μου από την ΕΥΠ».
Σχετικά με το ζήτημα αξιοπιστίας της συγκεκριμένης πηγής, ο μάρτυρας καταθέτει τα εξής:
«Από την ίδια πηγή πάντως περιήλθαν πολλές πληροφορίες που αναφέρονταν στην απειλή της τρομοκρατίας και στην εθνική μας ασφάλεια, μερικές από τις οποίες αξιολογήθηκαν ως πολύ σημαντικές, ενώ κάποιες αποδείχθηκαν και εξαιρετικά ακριβείς. Λόγω της δέσμευσής μου στο απόρρητο, δεν μπορώ να επεκταθώ και να αναφέρω συγκεκριμένα στοιχεία και λεπτομέρειες που θα επιβεβαίωναν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Μπορεί όμως να αναφερθώ στα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, όπως στην πληροφορία για αναμενόμενη κινητικότητα των Τούρκων στις περιοχές γύρω από τις νήσους Καστελλόριζο και Ρω, που θα αποσκοπούσε στην πρόκληση επεισοδίου, εξέλιξη που θα εξυπηρετούσε την τακτική τους για αμφισβήτηση της κυριότητας ελληνικών νησίδων. Η συγκεκριμένη πληροφορία περιήλθε στην ΕΥΠ αρχές Ιουνίου 2009 και αφού αξιολογήθηκε αναλόγως, διαβιβάστηκε στην τότε υπουργό Εξωτερικών και στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, με αποτέλεσμα να ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα από την ελληνική πλευρά, ενώ οι τουρκικές προκλήσεις στις δύο περιοχές άρχισαν να εκδηλώνονται λίγες ημέρες αργότερα.
Ακόμα –συνεχίζει ο μάρτυρας- μπορώ να παραπέμψω στη δημοσιευθείσα πληροφορία και αναφορά της πηγής στο Χαλάνδρι ως μέρους απόκρυψης τρομοκρατών, περιοχή στην οποία εντοπίστηκε λίγους μήνες αργότερα η πρώτη και η πλέον σημαντική και καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία των ερευνών, γιάφκα της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Η αξιοπιστία της συγκεκριμένης πηγής και οι παρεχόμενες από αυτή πληροφορίες δεν μπορούσαν φυσικά στην αρχή να αξιολογηθούν αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε η ακρίβειά τους, με αποτέλεσμα από κάποιο σημείο και μετά να χαρακτηρίζονται και να θεωρούνται ως σημαντικές και προερχόμενες από λίαν αξιόπιστη πηγή ως αρκετά ενδιαφέρουσα προσωπικά ο ίδιος τον πλήρη φάκελο τον οποίο και παρέδωσα στον αντικαταστάτη μου».
Το στέλεχος της ΕΥΠ στη συνέχεια της κατάθεσής του στον κ. Φούκα, συνδέει τα ειδικά στοιχεία με το γενικότερο πλαίσιο.
«Γενικά, πολλές από τις περιεχόμενες στα δύο δημοσιευθέντα συγκεκριμένα έγγραφα πληροφορίες και εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται μέσα από τις αποκαλύψεις του wikileaks και τις συνεχείς εξελίξεις, καθώς και από τα γεγονότα, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την προβλεφθείσα κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.
Πιο αναλυτικά, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, εκτιμώ ότι το «Σχέδιο Πυθία Ι» σχετίζεται απόλυτα με το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα visa – waiver, τα τηλεγραφήματα του εδώ πρέσβη των ΗΠΑ Σπέκχαρντ για οργανωμένες προσπάθειες των Αμερικανών να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες Ελλάδας – Ρωσίας, η αγωνία του ίδιου πρέσβη για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009 και η έντονη επιθυμία για τη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου, οι ωμές και εκτός προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων παρεμβάσεις του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη σε θέματα μειονοτικής πολιτικής και οι αιφνιδίως εμφανισθείσες αποκαλύψεις για το δήθεν σκάνδαλο του Βατοπεδίου».
Πιο κάτω, σε άλλο απόσπασμα της κατάθεσής του αναφέρει τα εξής, συνδέοντας μία σειρά γεγονότων που έγιναν επίσης στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Καραμανλή.
«Επίσης, είναι πολύ πιθανό να σχετίζονται με την όλη υπόθεση το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Vodafone, η ουσιαστικά αρνητική θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, η πτώση του Σινούκ και ο θάνατος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην πτήση του για το Άγιον Όρος και εφόσον δεν αποδεικνύεται ως ατύχημα, οι αναφορές του αμερικανού πρέσβη Ρις για ανάγκη αντικατάστασης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου από τον Θεόφιλο, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη κρίση στην ελληνική εκκλησία, οι προφανώς σχεδιασμένες, χρονικά επιλεγμένες και ταυτοχρόνως εκδηλωθείσες πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τα εκτεταμένα επεισόδια που ακολούθησαν τη δολοφονία του νεαρού Γρηγορόπουλου, οι μετέπειτα επιθέσεις της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» και η εμφάνιση της δολοφονικής οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών».
Στο επόμενο μέρος της κατάθεσής του, ο μάρτυρας – στέλεχος της ΕΥΠ αναφέρεται στην έκρηξη βόμβας στην ΚΕΔ.
«Σχετικό και πολύ σημαντικό στοιχείο για την όλη υπόθεση θεωρώ την έκρηξη βόμβας κοντά στα γραφεία της ΚΕΔ τις βραδυνές ώρες της 19/3/2009 και στη γωνία των οδών Λ. Αλεξάνδρας και Κόνιαρη, που ενεργοποιήθηκε με τηλεχειριστήριο, δηλαδή σε επιλεγμένο με ακρίβεια χρόνο, χωρίς να προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα.
Η τοποθέτηση της βόμβας στο συγκεκριμένο σημείο έχει ξεχωριστή σημασία επειδή στην οδό Κόνιαρη εξέρχονταν προς την Λ. Αλεξάνδρας ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του όταν επέστρεφε στην κατοικία του κατά τις βραδινές κυρίως ώρες. Εκείνο το βράδυ, όμως, ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του είναι λογικό να μη διήλθαν από το σημείο τοποθέτησης και έκρηξης της βόμβας, αφού θα είχαν αλλάξει πλέον όλα τα δρομολόγιά τους, τα οποία ασφαλώς και θα ήταν πάντοτε διαφορετικά μετά τις σχετικές πληροφορίες και τις συστάσεις της Υπηρεσίας για την ασφάλεια του πρωθυπουργού, που περιέχονται στο Ειδικό Δελτίο Πληροφοριών του Φεβρουαρίου 2009.
Μία λογική εκδοχή θα μπορούσε να θεωρηθεί η πιθανότητα να προκλήθηκε η έκρηξη όταν οι δράστες αντιλήφθηκαν ότι δεν θα διέρχονταν εκείνο το βράδυ από εκεί η πομπή του πρωθυπουργού και η όποια παραμονή τους εκεί θα εγκυμονούσε κινδύνους για τους ίδιους, ενώ αποκλείεται η περίπτωση να ματαίωναν την ενέργειά τους, προσεγγίζοντας τον χώρο και παίρνοντας από εκεί τη βόμβα χωρίς να τη πυροδοτήσουν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ευθύνη τοποθέτησης της βόμβας εκεί ανέλαβε η καθ’ όλα περίεργη και νεφελώδης οργάνωση «Λαϊκή Θέληση», η οποία με καθυστέρηση πέντε(!) ετών ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στα δικαστήρια της Λάρισας τον Μάιο του 2004 –παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων- προκαλώντας αναστάτωση στην όλη προετοιμασία για την ασφαλή τέλεση των Αγώνων. Η ίδια οργάνωση ανέλαβε και τις βομβιστικές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Siemens και της Bayer τον Ιούνιο του 2008, στα γραφεία της ΟΚΕ τον Αύγουστο του 2008, στα γραφεία του Γ. Τρεπεκλή τον Μάιου του 2009 και στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, τον Φεβρουάριο του 2010. Η ταυτότητα της συγκεκριμένης οργάνωσης και των μελών της δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί».
Μέρος της κατάθεσής του αναφέρεται και στη διαρροή εγγράφων.
«Τέλος, θα αναφέρω ως πολύ σοβαρά και αποκαλυπτικά στοιχεία, που βεβαίως μπορούν να συσχετισθούν με το «Σχέδιο Πυθία Ι», τα καταγγελθέντα από την υπάλληλο και στέλεχος της ΕΥΠ Ευγενία Λεβογιάννη για διαρροή – παράδοση αντιγράφων των ειδικής διαβάθμισης και εξαιρετικής ευαισθησίας ημερησίων και μηνιαίων αναφορών της ΕΥΠ προς τον πρωθυπουργό, από υπαλλήλους της Υπηρεσίας στον Μιχάλη Καρχιμάκη, με τελικό αποδέκτη τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου και ενδεχομένως την αμερικανική πρεσβεία».
Ο μάρτυρας κλείνει την κατάθεσή του, αξιολογώντας τις ίδιες τις δύο υποθέσεις.
«Γενικά αξιολογώ και χαρακτηρίζω τις δύο υποθέσεις εξαιρετικής σπουδαιότητας, ευαισθησίας και μείζονος εθνικής σημασίας θέματα, με πολλαπλές σκοτεινές πτυχές, μεθοδεύσεις και προεκτάσεις. Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξέταση και τη διερεύνησή τους».
Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία είναι πλέον ανάμεσα στην ογκωδέστατη δικογραφία της μεγάλης προσπάθειας του ανακριτή Δ. Φούκα, που ομολογουμένως καταπιάστηκε με μία από τις δυσκολότερες υποθέσεις των τελευταίων χρόνων.
Αναζητώντας απαντήσεις, ο ανακριτής έφτασε να κοιτάξει πάνω από μία «όζουσα» πραγματικότητα και τη θάλασσα παρανομιών διαφόρων, που για τα δικά τους συμφέροντα έπληξαν το εθνικό ή το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας.
Στη γενναία προσπάθειά του να αποδώσει συγκεκριμένες ευθύνες και να καταλήξει σε εμπεριστατωμένα κατηγορητήρια, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες υποθέσεις, η «Πυθία Ι», σε μοιραία αναλογία με το όνομά της, κρατάει προς το παρόν τις δισημίες και τα μυστικά της και ίσως να μην μας αφήσει να μπούμε στο «ιερό» ούτε των πραγματικών γεγονότων της δέουσας τιμωρίας των ενόχων.
Ήδη βέβαια από το καλοκαίρι του 2014 ο Γ. Τράγκας πάλι από το “Crash” προειδοποιούσε για τις «τρικλοποδιές» και τα «εμπόδια» που προσπαθούσε να βάλει το «σύστημα» των συμφοιτητών της Βοστώνης, Γ. Παπανδρέου – Αντ. Σαμαρά, που είχαν στήσει στην ΕΥΠ και όχι μόνο, στην έρευνα της Δικαιοσύνης…Ιδού το άκρως αποκαλυπτικό άρθρο – ρεπορτάζ του Γ. Τράγκα που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου 2014.
Το Μαξίμου μπλοκάρει την έρευνα του ανακριτή για το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού και τις υποκλοπές στη Vodafone!
Του Γιώργου Τράγκα
Με εντολή Σαμαρά η ΕΥΠ μπλοκάρει τη δικαστική έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας του Καραμανλή και τις υποκλοπές της Vodafone
Δεν δίνουν στον ανακριτή ούτε τα μηνιαία δελτία πληροφοριών της ΕΥΠ που έπαιρνε ο Καραμανλής!
Ποιος φοβάται τον χρησμό της «Πυθίας»; Όχι εκείνης στο Μαντείο των Δελφών, που προέβλεπε μέσα σε καπνούς και ατμούς από ειδικά φύλλα.
Ποιοι φοβούνται την υπόθεση «Πυθία Ι – Vodafone» που ερευνά ο επίμονος και διεισδυτικός ανακριτής κ. Δημήτρης Φούκας;
Ποιοι δεν θέλουν να φτάσει σε διώξεις για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας και για συνωμοσία εις βάρος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή;
Ποιοι παίρνουν μέτρα για να μην υπάρξει περισσότερο φως ή διώξεις κατά προσώπων που έχουν πολύχρονες σχέσεις πολλών επιπέδων με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, όπως με τους αμερικανούς και τους Ισραηλινούς (Άλεξ Ρόντος, Άρης Καρατζάς): Δηλαδή αυτ΄λο που λέμε με τον παράλληλο κόσμο των κυβερνητικών και των μυστικών υπηρεσιών ξένων κέντρων αποφάσεων.
Σίγουρα, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες μας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (προφανώς πιεζόμενος ασφυκτικά από Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ ή φοβούμενος αποκαλύψεις για την υπονόμευση της κυβέρνησης Καραμανλή και τις υποκλοπές της Vodafone) δεν θέλει να προχωρήσει η δικαστική έρευνα, γιατί βγαίνουν διάφορα στοιχεία εις βάρος φίλων του (Άρης Καρατζάς, Σταύρος Παπασταύρου), αλλά και προσώπων που έχουν σχέση με τους αμερικανούς και τον Γιώργο Παπανδρέου (Ρόντος και άλλοι). Έτσι έχει δώσει οδηγίες στον έμπιστο σημερινό διοικητή της ΕΥΠ, κ. Δραβίλλα, να μπλοκάρει ή να επιβραδύνει όπου μπορεί το έργο του ανακριτή κ. Φούκα, επικαλούμενος φυσικά λόγους εθνικής ασφάλειας!
Δραστική παρέμβαση όμως φαίνεται ότι κάνει πλέον και η αμερικανική πλευρά, αφού έδωσε «πράσινο φως» στον συνταξιούχο(;) πρώην(;) ικανότατο πράκτορά της William B.B. (δεξί χέρι επί σειρά ετών πολλών σταθμαρχών του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα) να έρθει να καταθέσει και να τεθεί στη διάθεση της ανάκρισης για τις υποκλοπές με τα καρτοκινητά – σκιές από το λογισμικό της Vodafone! Αυτή η εξέλιξη δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για μία υπόθεση που ανεβαίνει θερμοκρασιακά και αναβλύζει λάβα σαν τα ηφαίστεια πριν από μεγάλη έκρηξη…
Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αυτού του είδους τις υποθέσεις ο εσωτερικός κανονισμός της CIA απαγορεύει σε «αυθόρμητες προσελεύσεις» είτε εν ενεργεία είτε συνταξιούχων στελεχών της υπηρεσίας. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κάποιος ότι υπάρχει πλήρης καθοδήγηση, σχεδιασμός των «ορίων συνεργασίας» με ντον ανακριτή και ασφαλώς εγγυήσεις από την πλευρά του Μαξίμου ότι «δεν θα ανοίξει… μύτη» και θα είναι «αβλαβής η διέλευση» του πράκτορα από το ανακριτικό γραφείο.
Από την άλλη πλευρά, ο ανακριτής της υπόθεσης κ. Φούκας (αν και επίμονος, ψύχραιμος και διεισδυτικός), φαίνεται ότι περνάει ένα από τα χειρότερα επαγγελματικά καλοκαίρια της σταδιοδρομίας του. Θα έλεγα έναν εφιάλτη, αφού τα πρόσωπα που ανακατεύονται σε αυτή την υπόθεση –θρίλερ έχουν σχέση με κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες. Σκεφτείτε ότι στην υπόθεση είναι ανακατεμένοι οι Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς, Ρόντος, Καρατζάς, Παπασταύρου, Καρχιμάκης, μία σειρά από στελέχη της ΕΥΠ, πράκτορες της CIA και πολλοί άλλοι που εμπλέκονται σε αυτό το γαϊτανάκι κατασκοπείας. Έτσι ο ανακριτής συναντάει στο έργο του και εμπόδια που προκύπτουν από τις σχέσεις Αθήνας με την Ουάσινγκτον.
Με εντολές, λοιπόν, που προέρχονται από το Μαξίμου, δεν είναι λίγα τα «όχι» που παίρνει από την ΕΥΠ την ώρα που ζητάει στοιχεία για να διασταυρώσει, να προωθήσει και να επεκτείνει την έρευνά του. Όπως φαίνεται, οι πληροφορίες για απόπειρα δολοφονίας του Καραμανλή, για τον ενεργειακό πόλεμο Ουάσινγκτον – Μόσχας που υπονόμευσε την κυβέρνησή του και για τις υποκλοπές από τη Vodafone, έχουν στην κυριολεξία θερμοκρασία υψικαμίνου! Άλλωστε, μαθαίνουμε ότι, με αφορμή τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Crash, πέφτουν συνεχώς κεφάλια τον τελευταίο καιρό στους επάνω ορόφους του ουρανοξύστη Προστασίας του Πολίτη. Στον 14ο και 15ο όροφο, εκεί που είναι τα «αυτιά» της υπηρεσίας (Γ’ Διεύθυνση Αντικατασκοπείας – Αντιτρομοκρατίας).
Οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες στην υπόθεση «Πυθία Ι – Vodafone» πήραν την μορφή ενός συγκλονιστικού πολιτικο-κατασκοπευτικού θρίλερ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο ανακριτής απαιτούσε ουσιαστική συνδρομή από την ΕΥΠ και ζητούσε να του δώσουν τον φάκελο του William B.B. που περιέχει μία καθαρή φωτογραφία του και ένα πλήθος στοιχείων για τη δράση του στην Ελλάδα. Χρειαζόταν αυτή τη φωτογραφία για να κάνει καλύτερα τη δουλειά του με μία λίστα μαρτύρων, γιατί το υπουργείο Εξωτερικών του έχει διαβιβάσει μία σχετικά κακή φωτογραφία. Προφανώς με εντολή Μαξίμου, η ΕΥΠ αρνήθηκε να του παράσχει τον φάκελο με τη φωτογραφία. Την ίδια ώρα εκδηλώθηκε εντονότατη αμερικανική διπλωματική παρέμβαση.
Ο ανακριτής της υπόθεσης «Πυθία Ι – Vodafone» δέχθηκε ένα τηλεφώνημα – κεραυνό από τον γνωστό δικηγόρο Ηλία Αναγνωστόπουλο, που εκπροσωπούσε την οικογένεια του δολοφονημένου Βρετανού διπλωμάτη Σόντερς στη δίκη των μελών της 17 Νοέμβρη. «Εκπροσωπώ» είπε στον κ. Φούκα, «τον αμερικανό υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας William B.B. που φέρεται να έχει πρωταγωνιστήσει στην υπόθεση των υποκλοπών από τη Vodafone, σε βάρος της κυβέρνησης Καραμανλή. Πρέπει να σας συναντήσω, διότι επιθυμεί να έρθει στο γραφείο σας, να συνεργαστεί και να καταθέσει σχετικά με την υπόθεση».
Ο ανακριτής που γνώριζε ότι ο κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος έχει αναλάβει υποθέσεις τόσο της αμερικανικής όσο και της βρετανικής πρεσβείας, του έδωσε αμέσως ραντεβού αφού η υπόθεση της ανάμειξης του στελέχους της CIA στη δικογραφία του έχει φθάσει πλέον σε εκρηκτικά επίπεδα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τη διοίκηση της ΕΥΠ, αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, ο οποίος έχει «αποκαταστήσει συχνή επικοινωνία» με τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση. Ας μην ξεχνάμε ότι η ανακριτική έρευνα αφορά τις πληροφορίες από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για απόπειρα δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, την υπονόμευση της κυβέρνησής του λόγω του ενεργειακού πολέμου ΗΠΑ – Ρωσίας και το δίκτυο υποκλοπών Vodafone, για το οποίο υπάρχει μία σειρά στοιχείων και καταθέσεων ότι πρωταγωνίστησε ο William B.B.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνταξιοδοτημένος πλέον πρώην αξιωματούχος της CIA έχει ελληνικές ρίζες και περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα. Δημοσιεύματα στο διαδίκτυο υποστηρίζουν ότι εμφανιζόταν στην Κάρπαθο ως «Βασιλειάδης» και είχε σπίτι στο νησί.
Ο κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος επισκέφθηκε τον κ. Φούκα και του είπε ότι «ο αμερικανός πράκτορας έχει πρόθεση να μιλήσει. Δεν είναι εδώ στην Ελλάδα», συνέχισε «αλλά θα θέλαμε να ορίσετε έναν χρόνο να προσέλθει να καταθέσει και να συνεργαστεί μαζί σας. Αυτό μπορεί να γίνει εντός του μηνός Ιουνίου ή στις αρχές του Ιουλίου. Θα προτιμούσε, βέβαια, να καταθέσει ως μάρτυρας και να συνεργαστεί με την ελληνική δικαιοσύνη και όχι σαν κατηγορούμενος».
Δηλαδή, ζητήθηκε από τον κ. Φούκα (όπως έγινε αρχικά και με τον Ρόντο και τον Καρατζά) να καταθέσει άτυπα και προφανώς «να πει όσα πρέπει να πει» κατ’ εντολή και με οδηγίες του Λάνγκλεϊ, της κεντρικής διοίκησης της CIA. Άλλωστε ως αξιωματούχος της CIA ήταν υπάλληλος αμερικανικής κυβερνητικής υπηρεσίας και προφανώς υπάρχουν εγγυήσεις λόγω διακρατικών σχέσεων ότι δεν θα υπάρξει δίωξή του.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και αλλού, έχουν υπάρξει παρόμοιες εντονότατες διπλωματικές παρεμβάσεις.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Υπάρχει μία δικαστική έρευνα που πρέπει να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα. Ή θα ασκηθούν διώξεις ή θα πάει στο αρχείο.
Στους φακέλους όμως του κ. Φούκα υπάρχει πλήθος στοιχείων, όχι μόνο για τον William B.B., που υπηρέτησε πολλά έτη στην Αθήνα και είναι γνωστός σε μία λίστα στελεχών της ΕΥΠ με τα οποία ήρθε σε επαφή ή πήρε μέρος σε κοινές ελληνοαμερικανικές επιχειρήσεις. Όπως υπάρχει και πλήθος στοιχείων και λεπτομερειών για το πώς έφθασαν οι ελληνικές αρχές ερευνώντας τις υποκλοπές στο πρόσωπό του.
Τι γνωρίζει η ανάκριση και η ΕΥΠ για τον William B.B.
Ο ανακριτής τους τελευταίους μήνες, παρά τα εμπόδια και τα αλλεπάλληλα «όχι» που παίρνει από την ΕΥΠ, έχει συγκεντρώσει εντυπωσιακά ευρήματα για εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων, στοιχεία που θεωρούνται ικανά να οδηγήσουν σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις και να απαγγελθούν σοβαρότατες κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις κατασκοπείας εις βάρος της Ελλάδος. Εντός των επισήμων καταθέσεων, έχει πάρει μία σειρά από άτυπες καταθέσεις από στελέχη της ΕΥΠ που γνώριζαν τον αμερικανό. Έχει στα χέρια του επεξεργασμένο υλικό υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αλλά και σκληρών δίσκων PC (Καρατζάς).
Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Δ. Φούκας, οι δύο μεγάλες Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ, CIA και NSA, φέρονται ότι οργάνωσαν και πραγματοποίησαν τις υποκλοπές στη Vodafone. Η εμπλοκή της εδώ πρεσβείας των ΗΠΑ προκύπτει μέσα από τους συσχετισμούς τηλεφωνικών συνδέσεων και τηλεφωνικών συσκευών, που χρησιμοποιήθηκαν για να στηθεί και να λειτουργήσει το σύστημα υποκλοπών, αλλά και από κάποιες άλλες που σχετίστηκαν («μολύνθηκαν») με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με αυτές και οι οποίες οδήγησαν στην αποκάλυψη της πρεσβείας και στην ενεργό σχετική συμμετοχή του William B.B.
Το καυτό ερώτημα που προκύπτει στο σημείο αυτό είναι με ποιο τρόπο η ανάκριση δένει και αποδεικνύεται η εμπλοκή του William B.B. στην όλη υπόθεση. Αυτή, λοιπόν, αποδεικνύεται ή τουλάχιστον φαίνεται να αποκαλύπτεται μέσα από την έρευνα, την ανάλυση των τηλεφωνικών στοιχείων και τις πληροφορίες που περιέχονται στον σχετικό φάκελο ή είναι σε γνώση του ανακριτή Δ. Φούκα και μπορούν να καταγραφούν ως ακολούθως:
• Με βάση τα περιεχόμενα του πορίσματος του εισαγγελέα Δ. Δασούλα, ο ανακριτής Δ. Φούκας προχώρησε σε μία σειρά μεθοδικών ερευνών και ενεργειών, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί η διαμονή και τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας του «Μάρκου Πέτρου», ο οποίος φέρεται να αγόρασε τρεις τηλεφωνικές συνδέσεις και συσκευές, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στα 14 τηλέφωνα – σκιές, που χρησιμοποιήθηκαν για την υποκλοπή και καταγραφή των συνομιλιών στο δίκτυο της Vodafone. Συγκεκριμένα, ο «Μάρκος Πέτρου» αγόρασε στις 8/6/2004 από το κατάστημα του Κέντρου Κινητής Τηλεφωνίας ΑΕΕΕ (Ακτή Μιαούλη 31) στον Πειραιά, τις τρεις τηλεφωνικές συνδέσεις (καρτοκινητή – σκιές) με αριθμό 6945530580, 6945732311 και 69445738467, καθώς και τις αντίστοιχες τηλεφωνικές συσκευές με IMEI 35198900267105, 35195400918999 και 35192700186109. Μαζί με αυτά, το ίδιο πρόσωπο («Μάρκος Πέτρου») αγόρασε ακόμα μία (ανώνυμη) τηλεφωνική σύνδεση με αριθμό 6942977822 και μία τηλεφωνική συσκευή με ΙΜΕΙ 35198300382078-6.
Τόσο η τελευταία – τέταρτη τηλεφωνική σύνδεση όσο και η αντίστοιχη τελευταία συσκευή χρησιμοποιήθηκαν και συνδυάστηκε η χρήση τους με άλλες τηλεφωνικές συνδέσεις και συσκευές (αλλαγή καρτών SIM και συσκευών), οι οποίες φέρονταν να ανήκουν σε πρόσωπο ή γενικά σε πρόσωπα στην εδώ πρεσβεία των ΗΠΑ και στην ταχυδρομική διεύθυνση Βασ. Σοφίας 91. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η Vodafone απέκρυψε και δεν γνώρισε τα συγκεκριμένα καθοριστικά για την όλη πορεία των ερευνών στοιχεία της τέταρτης τηλεφωνικής σύνδεσης και συσκευής, στην ΕΥΠ, όταν αυτή διεξήγαγε την πρώτη έρευνά της, χωρίς ποτέ να εγκληθεί η συγκεκριμένη τηλεφωνική εταιρεία για άρνηση εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας – διάταξης. Αυτές, λοιπόν, οι αλλαγές σε τηλεφωνικές συνδέσεις (κάρτες SIM) και τηλεφωνικές συσκευές, καθώς και οι μέσω αυτών των αλλαγών αποκαλυπτικές κλήσεις και επαφές τους με την εδώ πρεσβεία και με την πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ, αποδίδονται είτε σε επιπολαιότητα είτε σε λανθασμένες κινήσεις κάτω από τις πιέσεις και τη στιγμιαία φόρτιση και σύγχυση του κάθε χειριστή, είτε ακόμα σε υποτίμηση των δυνατοτήτων μίας σχολαστικής και σε βάθος έρευνας.
Μέσα από αυτούς τους πολλούς συνδυασμούς κλήσεων και χρήσεων τηλεφωνικών συνδέσεων – συσκευών, εντοπίστηκε η διεύθυνση κατοικίας του «Μάρκου Πέτρου» στο Ψυχικό και αποκαλύφθηκαν τα πραγματικά του στοιχεία, τα οποία αντιστοιχούν και ταυτίζονται με εκείνα του William B.B. για τον οποίο ανευρέθησαν και σχετικές φωτοτυπίες φωτογραφιών του από τη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών και όχι από την ΕΥΠ, η οποία αρνήθηκε τη διαβίβαση των σχετικών στοιχείων στον ανακριτή, επικαλούμενη λόγους τήρησης του απορρήτου!
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν ή κατατέθηκαν στον ανακριτή Δ. Φούκα από υπάλληλο ή υπαλλήλους του συγκεκριμένου Κέντρου – Καταστήματος κινητής τηλεφωνίας στον Πειραιά, οι περιγραφές και τα χαρακτηριστικά της εμφάνισης και γενικής συμπεριφοράς του «Μάρκου Πέτρου» ταυτίζονται ή τουλάχιστον προσομοιάζουν με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά και αναγνωριστικά στοιχεία του William B.B.
Με τα ίδια περίπου γνωρίσματα συμπεριφοράς και εμφάνισης περιγράφουν τον επιχειρησιακό αξιωματούχο της CIA και πολλά επιχειρησιακά στελέχη της ΕΥΠ που συνεργάσθηκαν στενά μαζί του και ως εκ τούτου τον γνωρίζουν πολύ καλά. Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι ο William B.B. είχε συνεργασθεί με αρκετά στελέχη της Γ’ Διεύθυνσης και μερικά της περιφερειακής Μονάδας της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκη.
Ανάμεσα σε εκείνους που συνεργάστηκαν μαζί του και μπορούν να αναφερθούν οι Α’ Υποδιοικητές της Υπηρεσίας Φ.Λ., Γ.Μ., Σ.Τ. Φ.Π., οι Διευθυντές της Γ’ Διεύθυνσης Χ.Λ., Σ.Τ., Ι.Δ., οι υποδιευθυντές και προϊστάμενοι επιχειρησιακών τομέων της ίδιας διεύθυνσης M.T., I.Φ., Σ.Τ., Χ.Μ., Α.Τ., Κ.Π. καθώς και τα επιχειρησιακά στελέχη Σ.Κ., Σ.Τ., Μ.Σ., Δ.Τ., Β.Β., Ν.Κ., Γ.Κ., Κ.Κ. κ.α.
(Σημείωση: Γνωρίζουμε όλα τα ονόματα που έχει στη διάθεσή του ο ανακριτής, δηλαδή όλα εκείνα τα στελέχη της ΕΥΠ με τα οποία συνεργάστηκε επί σειρά ετών ο αμερικανός, όπως και τους αξιωματούχους της CIA των οποίων υπήρξε δεξί χέρι: P.S. από 2000-2002, J.B. από 2002-2003, R.E.P. από 2003 – 2006, M. CH από 2006 – 2010. Άλλωστε o William B.B.θεωρείται άνθρωπος ενός εξαιρετικού σε ικανότητες υψηλόβαθμου στελέχους της CIA, του D.S.)
Η συνεργασία των διάφορων επιχειρησιακών αξιωματούχων και στελεχών της ΕΥΠ με τον William B.B. αφορούσε ποικιλία επιχειρήσεων και στόχων κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο συνεργαζόμενες Υπηρεσίας ΕΥΠ και CIA.
Ειδικότερα στον τομέα της αντικατασκοπείας είχε ιδιαίτερη και ξεχωριστή επιχειρησιακή συμμετοχή σε επιχειρήσεις παρακολούθησης στόχων ή στρατολόγησης ατόμων στους κόλπους των επίσημων και ανεπίσημων αποστολών της Ρωσίας, του Ιράκ, του Ιράν και της Λιβύης.
Στον τομέα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας, η συμμετοχή του εστιαζόταν κυρίως στη διείσδυση και στον έλεγχο χώρων προσευχής των φανατικών μουσουλμάνων, αλλά και σε μεθοδικές παρακολουθήσεις μελών οργανώσεων ή ομάδων, καθώς και υπόπτων που διέμεναν στη χώρα μας ή την επισκέπτονταν.
Στον τομέα της ελληνικής – εσωτερικής τρομοκρατίας, το ενδιαφέρον του και μέχρι την όποια εξάρθρωση της 17Ν περιοριζόταν σχεδόν αποκλειστικά σε αυτή, ενώ στη συνέχεια ο Επαναστατικός Αγώνας ήταν η οργάνωση που απασχολούσε τους Αμερικανούς της CIA και βεβαίως τον William B.B. ιδιαίτερα μετά το χτύπημα της Οργάνωσης στην πρεσβεία τους, τον Ιανουάριο του 2007.
Στην εικόνα ο «Έλληνας» πράκτορας της CIA William B.B. που παρακολουθούσε τον Καραμανλή (και πιθανόν σύνδεσμος με τη 17ΝΟΕ – περισσότερα σε άρθρο μας εδώ)


Ο φάκελος του William B.B. στην ΕΥΠ
Ως χαρακτηριστικά στοιχεία της όλης επιχειρησιακής του δραστηριοποίησης και της συμμετοχής του σε κοινές επιχειρησιακές δράσεις ΕΥΠ και CIA, μπορούν να αναφερθούν οι ακόλουθες ενδεικτικές περιπτώσεις:
  • Επιτυχής επιχείρηση στρατολόγησης αξιωματούχου της εδώ ιρακινής υπηρεσίας πληροφοριών και πιστού οργάνου του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν, το έτος 1997, υπόθεση στην οποία διαδραμάτισε κύριο ρόλο, κυρίως ως χειριστής του στρατολογηθέντος.
  • Το καλοκαίρι του ίδιου έτους (1997) συμμετείχε σε μία επιθετικής μορφής επιχείρηση ψυχρής προσέγγισης αξιωματούχου της ιρανικής πρεσβείας, η οποία κρίθηκε απόλυτα επιτυχής, αφού απέβλεπε στο να σταλεί ένα σαφές και ανάλογο μήνυμα στο καθεστώς της Τεχεράνης, που υποχρεώθηκε σε άμεση ανάκληση του στοχευθέντος αξιωματούχου, όπως και άλλων ομοεθνών συναδέλφων του, που υπηρετούσαν και αποτέλεσαν επίσης στόχους ψυχρής ενόχλησης και προσέγγισης από επιχειρησιακά στελέχη της CIA, την ίδια ημέρα και σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.
  • Από τις αρχές του έτους 2000 μέχρι τον Ιούνιο του 2000, όταν εξερράγη η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού, ο William B.B. φέρεται να έχει αναλάβει την παρακολούθηση επιχειρησιακών μελών της 17Ν, με βάση στοιχεία από τα αρχεία της Stazi, που ελάμβανε χώρα χωρίς την ενημέρωση των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών (ΔΑΕΕΘ – ΕΥΠ), αλλά συνέβαλε με τον δικό της τρόπο στην εξάρθρωση επιχειρησιακού βραχίονα της οργάνωσης. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (2000 – 2002) ο William B.B. ασχολούμενος αποκλειστικά και μόνο με την παραπάνω αναφερόμενη «κλειστή αποστολή», δεν εμφανιζόταν και δεν συμμετείχε σε καμία κοινή επιχείρηση της CIA με την ΕΥΠ ή τη ΔΑΕΕΒ, παραμένοντας ουσιαστικά «εξαφανισμένος». Η CIA, προφανώς για να δικαιολογήσει και να καλύψει αυτή την εξαφάνισή του, φρόντισε να τον μετακινήσει στα κεντρικά γραφεία της, αμέσως μετά την αποκάλυψη και εξουδετέρωση μελών της 17Ν.
  • Εμφανίζεται, ξανά, λίγους μήνες αργότερα, ως επανατοποθετηθείς στο εδώ κλιμάκιο της CIA, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επιχειρήσεων στο Ιράκ και της συμβολής των αμερικανών στην ομαλή προετοιμασία και στην ασφαλή τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
  • Στις αρχές Μαρτίου του 2003, λίγες ημέρες πριν εκδηλωθεί η δεύτερη επιχείρηση – εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, ο William B.B. συμμετείχε ως επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας των αμερικανών στη άκρως εντυπωσιακή και αποτελεσματική κοινή επιχείρηση της ΕΥΠ με τη CIA στην εδώ ιρακινή πρεσβεία, απ’ όπου οι δύο υπηρεσίες κατάφεραν, με τη συνδρομή του στρατολογηθέντος από το έτος 1997 Ιρακινού αξιωματούχου, να αφαιρέσουν από κλειστούς και ελεγχόμενους χώρους, σημαντικές ποσότητες εκρηκτικών υλών, βομβών, ναρκών, χειροβομβίδων, όπλων και πυρομαχικών. Για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, που έφερε την κωδική ονομασία «Δίχτυ», ενημερώθηκε ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός από τον προϊστάμενο της ΕΥΠ υπουργό, ενώ από κορυφαίους αμερικανούς αξιωματούχους και από τον ίδιο τον τότε πρόεδρο Μπους χαρακτηρίστηκε «μοναδική» και φέρεται να αποτέλεσε και το καθοριστικό πειστικό στοιχείο για τα οπλοστάσια και τα απειλητικά σχέδια του Σαντάμ Χουσεΐν, με αποτέλεσμα να συμφωνήσουν οι Δυτικοί σύμμαχοι για άμεση εισβολή στο Ιράκ.
  • Κατά το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε των Ο.Α. του 2004 και στο πλαίσιο της συμβολής και συνεργασίας των αμερικανικών υπηρεσιών για την ασφάλεια των Αγώνων, ο William B.B. συμμετείχε σε όλες τις σχετικές σημαντικές φάσεις και ασκήσεις.
Στο αμέσως μετά τους Ο.Α. του 2004 χρονικό διάστημα συμμετείχε σε κοινή επιχείρηση CIA και ΕΥΠ, για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος των χώρων δραστηριοποίησης σημαντικού στελέχους της Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, συνεργάσθηκε με επιχειρησιακά στελέχη της ΕΥΠ, για να παρακολουθηθεί και να ελεγχθεί διακίνηση, από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης προς κυκλώματα και ομάδες της Μέσης Ανατολής, ικανής ποσότητας «κόκκινου υδράργυρου», ενός ειδικής σύνθεσης ορυκτού, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιείται στην κατασκευή πυρηνικών όπλων και χαρτονομισμάτων υψηλής πιστότητας.
Κατά το χρονικό διάστημα που ήταν τοποθετημένος στη Θεσσαλονίκη, εντοπίσθηκε σε περιοχή της Χαλκιδικής να συμπλέκεται με ρώσο υπήκοο, αγνώστων στοιχείων και ιδιότητας, χωρίς κανένας από τους δύο να καταγγείλει ή να αναφέρει κάπου το γεγονός – επεισόδιο.
Όλα τα προαναφερόμενα είναι γνωστά και στον ανακριτή από άτυπες και επίσημες καταθέσεις στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που γνώρισαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους τον William B.B. και τον περιέγραψαν λεπτομερών στον κ. Φούκα.
Παρά τα εμπόδια, ο φάκελος που έχει σχηματιστεί είναι μεγάλος και καυτός και δεν αφορά μόνο τον αμερικανό πράκτορα.
Γενικά, μπορεί να ειπωθεί ότι ο William B.B. από την αρχική τοποθέτησή του στο εδώ κλιμάκιο της CIA συμμετείχε σε όλες τις δράσεις και τις επιχειρησιακές συνεργασίες του με ΕΥΠ και ΔΑΕΕΒ, ενώ δεν είναι υπερβολή να χαρακτηριστεί το «δεξί χέρι» όλων των εδώ συνυπηρετησάντων με αυτόν σταθμαρχών της CIA.
Φέρεται να συνταξιοδοτήθηκε το έτος 2011, αλλά μάλλον συνεχίζει να χρησιμοποιείται από τη CIA, σε κάποιες ειδικές αποστολές ως άριστη επιχειρησιακή εφεδρεία.
Η, μέσω του γνωστού και από τη συνεργασία του με την εδώ πρεσβεία των ΗΠΑ ικανού δικηγόρου Ηλία Αναγνωστόπουλου, επιθυμία του να προσέλθει και να καταθέσει στον αρμόδιο ανακριτή Δ. Φούκα, σίγουρα εντάσσεται σε μία απροσδόκητη εκ μέρους του αντίδραση. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η επιθυμία του να επισκέπτεται συχνά και να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, είναι έντονη και αναμφισβήτητη, λόγω και της καταγωγής του και της σχέσης του με την Κάρπαθο, απ’ όπου κατάγεται και η σύζυγός του, στοιχείο που θεωρείται ότι σχετίζεται με την εκδηλωθείσα θετική διάθεση συνεργασίας με τις ανακριτικές αρχές.
Η πιθανότητα να αποτελεί δική του απόφαση η διάθεση και η προθυμία του να εμφανιστεί στον Έλληνα ανακριτή πρέπει να αποκλεισθεί και σίγουρα τελεί υπό την έγκριση ή τις οδηγίες της CIA. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί το γεγονός ότι χρησιμοποιείται απολαμβάνων της απόλυτης εμπιστοσύνης εκ μέρους της πρεσβείας των ΗΠΑ διακεκριμένος δικηγόρος και κυρίως ότι τέτοιου είδους προσωπικές ενέργειες και πρωτοβουλίες απαγορεύονται ρητά και αυστηρά από τον προβλεπόμενο σχετικό εσωτερικό κανονισμό της CIA, τόσο για τα εν ενεργεία στελέχη της όσο και για τα συνταξιοδοτηθέντα.
Επομένως, ο William B.B. ενεργεί κατόπιν εντολών και κατευθύνσεων της CIA, η οποία, φυσικά, για να επιλέξει τον συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης, έχει μάλλον εξασφαλισμένη τη δυνατότητα απαξίωσης και μάλλον κατάρριψης των όποιων στοιχείων εμπλοκής, τόσο του συγκεκριμένου πρώην επιχειρησιακού στελέχους της όσο και της ίδιας, ως υπηρεσίας.
Στην περίπτωση αυτή, το πρόσθετο ενδιαφέρον εντοπίζεται στον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί για να απαξιωθούν και να καταπέσουν αποδεικτικά στοιχεία, καθώς και πως θα τροποποιηθούν οι καταθέσεις εμπλεκομένων προσώπων – μαρτύρων και αν αυτές συμπεριλάβουν το στοιχείο της αμφιβολίας ή της όχι καλής μνήμης.
Αυτό, πάντως, που αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της CIA, που συνεχίζει να υποστηρίζει και να καλύπτει το προσωπικό και τους συνεργάτες της ακόμα και μετά το τέλος της μεταξύ τους σχέσης και συνεργασίας, στοιχείο που την αναδεικνύει ως τον πλέον συνεπή και αξιόπιστη υπηρεσία πληροφοριών στον κόσμο, τουλάχιστον στους δικούς της ανθρώπους.

Οι οδηγίες Σαμαρά και τα «όχι» της ΕΥΠ
Φυσικά, η ανακριτική έρευνα δεν έχει στο «κάδρο» μόνο τον αμερικανό αξιωματούχο της ΕΥΠ. Έχουν προκύψει ένα πλήθος στοιχείων για το πώς κινούνταν στα παρασκήνια οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά και του κ. Παπανδρέου (Καρατζάς, Ρόντος, Παπασταύρου). Στα χέρια του ανακριτή έχει φτάσει το επεξεργασμένο υλικό από τον σκληρό δίσκο που κατασχέθηκε στο σπίτι του Άρα Καρατζά και στον οποίο όπως έχουμε αποκαλύψει, βρέθηκαν συνομιλίες Καρατζά – Παπασταύρου και Καρατζά – Ρόντου.
Φαίνεται όμως ότι ο κ. Φούκας υποψιάζεται ότι η ΕΥΠ δεν του έχει στείλει όλο το υλικό που βρέθηκε στον σκληρό δίσκο. Η υποψία του αυτή, εύλογη και ανθρώπινη, εδράζεται στο γεγονός ότι η διοίκηση της ΕΥΠ απάντησε αρνητικά στα αιτήματά του, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας. Δηλαδή, υπάρχουν μεγαλύτεροι λόγοι Εθνικής Ασφάλειας από το να βρούμε αν πράγματι σχεδιάστηκε δολοφονία Έλληνα πρωθυπουργού και αν υπήρξε εκτεταμένη συνωμοσία και κατασκοπεία εις βάρος ελληνικής κυβέρνησης!
Το γεγονός όμως ότι η διοίκηση της ΕΥΠ εμποδίζει τη δικαστική έρευνα και δεν του δίνει όσα ζητάει αποδεικνύει πόσο θορυβημένο είναι το Μαξίμου.
Εμποδίζουν τον ανακριτή Φούκα να επιδείξει καθαρή φωτογραφία του και άλλους μάρτυρες που είδαν ή γνώριζαν τον αμερικανό.
Βεβαίως, μπλοκάρονται και τα στελέχη της ΕΥΠ να καταθέσουν επισήμως από το απόρρητο της υπηρεσίας. Και δεν μπορούν χωρίς εντολή υπουργού να βεβαιώσουν ότι αυτός ο υψηλόβαθμος πράκτορας της CIA όχι μόνο πήρε μέρος σε κοινές ελληνοαμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά είναι αυτός που περιγράφουν στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες, επισήμως ή ατύπως!
Ο ανακριτής ζήτησε από την ΕΥΠ και τον φάκελο με κωδικό Θ.Σ. 13. Πρόκειται για έναν πράκτορα της ΕΥΠ (επιχειρηματία στη Βόρειο Ελλάδα), ο οποίος έχοντας στενό φίλο πρώην στέλεχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που υπηρετούσε στο υπουργείο Ενέργειας στη Μόσχα, διοχέτευσε στην ΕΥΠ όλες τις πληροφορίες που έδιναν οι ρώσοι για το σχέδιο Πυθία, δηλαδή για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του «ρωσόφιλου» Κώστα Καραμανλή.
Είναι εκπληκτικό, αλλά απολύτως ακριβές ότι ο ανακριτής πήρε στα χέρια του αρνητική απάντηση από τη διοίκηση της ΕΥΠ για τον φάκελο αυτόν, ο οποίος είναι σχετικός με την υπονόμευση της κυβέρνησης Καραμανλή(!) και τον ενεργειακό πόλεμο που προκάλεσε τη φθορά και τελικά την πτώση της, για να έρθει στην εξουσία ο «προθυμότερος των προθυμότερων», που έφερε το ΔΝΤ και τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα.
Το εξωφρενικό είναι ότι ο κ. Φούκας ζήτησε και τα μηνιαία δελτία απόρρητων πληροφοριών που έπαιρνε ο Καραμανλής, τα οποία περιείχαν και επεξεργασμένες πληροφορίες από τη Μόσχα, και του απάντησαν «όχι»! Αυτά τα μηνιαία δελτία όμως έφθαναν στα χέρια του Μ. Καρχιμάκη και του Γ. Παπανδρέου και είχαν τελικό αποδέκτη την αμερικανική πρεσβεία!
Δηλαδή, όσα αξιοποιήθηκαν από ξένους για την παρακολούθηση της κυβέρνησης Καραμανλή και την υπονόμευσή της δεν έχουν φτάσει ακόμη στον ανακριτικό φάκελο της υπόθεσης «Πυθία Ι – Vodafone»!
Ερώτηση Νικολόπουλου προς Σαμαρά για διαρροές από ΕΥΠ προς την γερμανική BND, που «θάφτηκε» και δεν απαντήθηκε ποτέ! Γιατί άραγε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ
Κ.Ο. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Αρ. πρ. 3871/21-10-2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Κοινοποίηση: ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Θέμα: «ΕΥΠ & Απόφαση της Δικαιοσύνης για το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την Μετακίνηση Ανθρώπων & Αγαθών»
Η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή προσπάθησε μέσω του ΕΣΠΑ να εγκαταστήσει στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) ένα Δορυφορικό Σύστημα Ελέγχου και παρακολούθησης των συνόρων μας. Μέρος των πληροφοριών που θα συνέλεγε το σύστημα, θα προσφέρονταν, μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Υ.Π., στους πολίτες, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων.
Συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την όσο το δυνατό πληρέστερη απορρόφηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας και αξιοποιώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της χρηματοδοτικές δυνατότητες εκτός Κρατικού Προϋπολογισμού, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προσπάθησε τότε να υλοποιήσει το έργο στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», Άξονας 2: «Εξυπηρέτηση του Πολίτη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής», συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού 1,6 εκατ. Ευρώ περίπου.
Το έργο με τίτλο: «Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» σύμφωνα με την Προκήρυξη, είχε ως στόχο την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και ειδικότερα όσων εμπλέκονται στην διασυνοριακή μεταφορά ανθρώπων και αγαθών (τουρισμός, εμπόριο) με τη δημιουργία ενός χαρτογραφικού-δορυφορικού συστήματος πληροφόρησης της κίνησης των διασυνοριακών φυλακίων, καθώς επίσης και της υποδομής στην περιοχή των συνόρων για την εξυπηρέτηση και ασφάλεια των μεταφορών.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οφέλη τα οποία θα προέκυπταν από το έργο θα ήταν πολλά και σημαντικά. Μερικά από τα σπουδαιότερα θα ήταν η εγκυρότερη και ταχύτερη πληροφόρηση των πολιτών, καθώς επίσης η διευκόλυνση και ασφάλεια στην μετακίνηση.
Το συγκεκριμένο έργο πέραν των υπηρεσιών που θα προσέφερε προς τους πολίτες και της εισφοράς του στην βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής που θα παρείχε προς τον Φορέα υλοποίησης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο έξαρσης της λαθρομετανάστευσης προς την χώρα μας, αποτελούσε μέρος της προσπάθειας που συντελούνταν εκείνη την περίοδο από την τότε Κυβέρνηση για το άνοιγμα της Υπηρεσίας προς την ελληνική κοινωνία και την αναβάθμιση της αποδοχής της μέσα σε αυτή.
Το συγκεκριμένο έργο είχε ανατεθεί σε κοινοπραξία εταιρειών («Πλανητική Α.Ε.» και «Pansystems Α.Ε.») μετά από διεθνή διαγωνισμό και με την υποχρέωση να παραδώσουν ολοκληρωμένο το έργο στις 30/09/2009. Από τότε, όμως, αρχίζουν και τα …περίεργα, με Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πλέον, τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, επί κυβέρνησης κ. Γ. Παπανδρέου και διοίκηση της Υπηρεσίας, τους κ.κ. Κ. Μπίκα, Φ. Παπαγεωργίου και Χρ. Τσαντρίζο. Για τα περίεργα αυτά που συνέβησαν τότε, είχαμε υποβάλλει και την από 20/12/2009 Ερώτηση & ΑΚΕ προς τον τότε Πρωθυπουργό. Τελικά, το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει για τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας μέσω Κοινοτικών Κονδυλίων, διώχθηκαν ποινικά και πειθαρχικά με σαθρά κατηγορητήρια…
Διαβάσαμε πρόσφατα στον Τύπο (περιοδικό “Crash” τεύχος Απριλίου 2014, εφημ. «Κυριακάτικη Kontranews» της 5/10/2014 και «Παρασκήνιο» της 11/10/2014) αλλά και στο Διαδίκτυο σε έγκριτα Ιστολογία (“ProtoThema”, “Crasholine”, “DefenceNet”, “Greek American News Agency”, “Defence-Point”, “GrCitizen”, «Ας Μιλήσουμε Επιτέλους», «Αττικά Νέα» κά) για την έκδοση απαλλακτικού Βουλεύματος από το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών για όλους τους κατηγορούμενους αλλά και πολλά και διάφορα ρεπορτάζ, άρθρα και αναλύσεις επί του θέματος, που είναι κατεξοχήν πειστικά και τεκμηριωμένα. Κοινός παρανομαστής όλων, είναι το γεγονός ότι η «Ε.Υ.Π.» βρίσκεται υπό διάλυση και ότι λήφθηκαν βιαστικές αποφάσεις σε πολλά ζητήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση και την τότε διοίκηση της Υπηρεσίας, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν εξωθεσμικοί παράγοντες, που καμία σχέση δεν θα έπρεπε να έχουν στην λήψη αποφάσεων επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας.
Πιο συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η προμηθεύτρια εταιρεία (ελληνική κοινοπραξία) παρέδωσε κανονικά το έργο στην προβλεπόμενη προθεσμία, σύμφωνα με τη σύμβαση. Με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2009, παρότι στην παρουσίαση του έργου, που έγινε στην νέα ηγεσία της Υπηρεσίας (στον 2° όροφο της Κατεχάκη όπου είχε εγκατασταθεί το σύστημα), η πολιτική ηγεσία εξέφρασε το θαυμασμό της γι αυτό, όπως αναφέρουν και τα σχετικά δημοσιεύματα, λίγες μέρες μετά η κυβέρνηση ΓΑ.Π. – Χρυσοχοΐδη και η Διοίκηση Μπίκα αποφάσισαν, προς έκπληξη όλων, να προχωρήσει η Υπηρεσία στην απένταξη του έργου, όχι γιατί είχε διαπιστωθεί κάτι το σκανδαλώδες στην προμήθειά του (άλλωστε κανείς από τους διωκόμενους υπαλλήλους δεν κατηγορήθηκε για κάτι τέτοιο) αλλά επειδή το επέβαλαν άλλοι λόγοι, που κατά την άποψή μου, είχαν να κάνουν με κεντρικές γεωστρατηγικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Το έργο απεντάχθηκε λόγω του ότι η ανάδοχος εταιρεία προμηθεύτηκε το λογισμικό του από τη Ρωσία και ότι σύμφωνα με τα «WIKILEAKS», που είχαν αποκαλύψει σχετικό τηλεγράφημα του πρώην αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, προς την Ουάσινγκτον, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «εργαζόμαστε (σαν πρεσβεία) για να ακυρώσουμε τις ενέργειες αυτές (ενεργειακές, αμυντικές και εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας), που θεωρούμε ότι δεν είναι σωστές, αλλά λαμβάνουμε ανάμεικτα μηνύματα από Έλληνες αξιωματούχους.».
Ιδιαίτερη δε εντύπωση προξενεί και η αποκάλυψη, ότι, καταθέτοντας στον 3° Τακτικό Ανακριτή, κ. Δ. Φούκα, για την γνωστή υπόθεση της «Πυθίας», ο τότε σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλεξ Ρόντος, με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2009, μετέφερε στον τότε Πολιτικό Προϊστάμενο της Ε.Υ.Π., Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τον τότε Πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου, αίτημα Ισραηλινών πρακτόρων να μην προχωρήσει η Ε.Υ.Π. στην προμήθεια του συγκεκριμένου συστήματος επειδή το λογισμικό του ήταν ρωσικής προέλευσης…
Οι πιέσεις των ξένων πρακτόρων καρποφόρησαν και οι τότε υπεύθυνοι απεφάνθησαν, ότι το έργο δεν συνάδει με την αποστολή της Ε.Υ.Π. και το απένταξαν από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ παράλληλα ασκήθηκαν πρωτοφανείς διώξεις στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους με γελοία και σαθρά κατηγορητήρια, παραδίδοντάς τους βορά στα ΜΜΕ, διαπομπεύοντάς τους δημόσια, καταστρέφοντας καριέρες και οικογένειες, ακόμη και ζωές… Στο μεταξύ, η ελληνική εταιρεία που κέρδισε τον διεθνή Διαγωνισμό, προσέφυγε στην ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία ως φαίνεται, δεν καταλαβαίνει από προτροπές ξένων πρέσβεων και δικαιώθηκε. Στις η Ιουνίου 2012 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (είχε συνεδριάσει στις 9 Φεβρουαρίου 2012 και στις 24 Μαίου 2012) ανακοίνωσε την απόφασή του. Δικαιώνει την ως άνω εταιρεία, ακυρώνει ως παράνομη την απόφαση του κ. Μπίκα και αναθέτει την «καυτή πατάτα…» στη νέα ηγεσία της Υπηρεσίας για να τη διαχειριστεί…
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το θέμα δίχασε στα δύο την Ε.Υ.Π., τόσο σε υπηρεσιακό, όσο και σε (όσο περίεργο και να φαίνεται αυτό) συνδικαλιστικό επίπεδο. Συνδικαλιστές, που φέρονται ότι εκείνη την εποχή ανήκαν στον σκληρό Παπανδρεικό πυρήνα, ακόμα και μέσα στις γενικές συνελεύσεις του Συλλόγου των εργαζομένων, καταφέρθηκαν κατά του Γεωγραφικού συστήματος, χωρίς να έχουν καμία αρμοδιότητα και γνώση επί του θέματος, ενώ άφηναν και υπονοούμενα για παρόμοιο σύστημα, που την ίδια περίοδο προμηθεύτηκαν και οι Ε.Δ. Μάλιστα, άλλοι συνδικαλιστές τους έχουν μηνύσει γι αυτό!!!
Ενώ σε υπηρεσιακό επίπεδο, στις καταθέσεις και στα απολογητικά υπομνήματα των υπαλλήλων αναφέρονται φοβερά και τρομερά πράγματα για απειλές και εκβιασμούς, που δέχθηκαν ακόμα και σε υψηλό επίπεδο για να δεχθούν να συνομολογήσουν τον γελοίο ισχυρισμό της τότε κυβέρνησης, ότι δήθεν το έργο αυτό είναι «εκτός αποστολής της υπηρεσίας(;)». Φαίνεται, ότι ο νόμος 3649/2008 δεν ήταν αρκετά διαφωτιστικός γι αυτούς, σχετικά με το εύρος αρμοδιοτήτων – δραστηριοτήτων της υπηρεσίας.
Επίσης, η τότε κυβέρνηση παρέπεμψε το θέμα και στον ΓΕΔΔ, κ. Λ. Ρακιντζή, ο οποίος ανέθεσε μέρος της έρευνας και στην ΕΥΑΠ (Ειδική Υπηρεσία Αρχή Πληρωμής) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Εν τω μεταξύ, στο τότε οικονομικό επιτελείο είχε αναλάβει ο κ. Χρυσοχοΐδης, ως Υπουργός περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που πριν ήταν πολιτικός προϊστάμενος της Ε.Υ.Π., όταν αποφασίστηκε η απένταξη του συστήματος…
Τελικά ο κ. Ρακιντζής παρέπεμψε 20 άτομα από την Ε.Υ.Π. και την Κοινωνία της Πληροφορίας, χωρίς όμως να μπει στον κόπο, να ρωτήσει την άποψη κανενός από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση υπαλλήλους της Ε.Υ.Π.(;) αλλά μόνο αυτούς που του υπέδειξε η διοίκηση Μπίκα. Και το ερώτημα που τίθεται τώρα, είναι «τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους», που κατηγορήθηκαν και από τον κ. Ρακιντζή, που στηρίχθηκε στις παράνομες, σύμφωνα και με την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αποφάσεις του κ. Μπίκα για να βγάλει το Πόρισμά του;
Πάντως, σε ΕΔΕ που έγινε στο Υπουργείο Οικονομίας για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση συγκατηγορούμενους υπαλλήλους της ΚτΠ, αθωώθηκαν όλοι οι εκεί εμπλεκόμενοι. Αξίζει να αναφερθεί, ότι υπάλληλοι της Ε.Υ.Π. υπέβαλλαν μηνυτήρια αναφορά σον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, για τη διαρροή στο Διαδίκτυο και στα ΜΜΕ ολόκληρου του Πορίσματος Ρακιντζή για το θέμα και ο οποίος διέταξε έρευνα, την οποία ανέλαβε ο 2ος Πταισματοδίκης Αθηνών. Έχει επίσης υποβληθεί και αναφορά για τα όσα αποκάλυψαν τα “WIKILEAKS” για τα αναφερόμενα από τον αμερικανό πρέσβη, κ. Ρις, σε τηλεγράφημά του προς την κεντρική του υπηρεσία, το 2007, περί «δυσαρεστημένων πασόκων υπαλλήλων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, επιρρεπών στις διαρροές προς την αμερικανική πρεσβεία»…
Τέλος, η Δικαιοσύνη, έπειτα από πολύχρονη ενδελεχή έρευνα και τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από κορυφαίους ειδικούς επί πεντάμηνο, απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα, ότι το συγκεκριμένο σύστημα είναι μοναδικό, απόλυτα αξιόπιστο, φθηνότερο άλλων αντίστοιχων (την εποχή της παράδοσής του), εξακολουθεί να παραμένει σύγχρονο (παρά τα χρόνια που πέρασαν από την παράδοσή του) και απόλυτα συμβατό με τις ανάγκες και τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας. Το ίδιο και το λογισμικό του, που μάταια κάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν, λόγω πιθανώς της προέλευσης του αλλά και λόγω του ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν εύκολα ότι υπάρχουν Έλληνες Δικαστές, Επιστήμονες και Δημόσιοι Υπάλληλοι, που δεν είναι πρόθυμοι να υπακούουν στα κελεύσματα και στις επιθυμίες ξένων πρακτόρων και κυβερνήσεων…
Επειδή, δεν μπορώ να δεχτώ, ότι οι ελληνικές Υπηρεσίες καθοδηγούνται στις ενέργειές τους σύμφωνα με «οδηγίες», που δίδονται από εξωθεσμικούς παράγοντες.
Επειδή, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, το Ελληνικό δημόσιο υπέστη σημαντική οικονομική και όχι μόνο ζημία.
Επειδή, δεν πρέπει και δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι και να απολαμβάνουν υψηλότατων αξιωμάτων, αυτοί που σχεδίασαν και εκτέλεσαν τη συγκεκριμένη σκευωρία.
Επειδή, δημιουργούνται πλείστα όσα ερωτήματα για τη λειτουργία των θεσμών στην ΕΥΠ και δεδομένης της δικαιολογημένης αναταραχής που έχει προκύψει, στους κόλπους της Υπηρεσίας και όχι μόνο σχετικά με το θέμα αυτό.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:
1. Ποιος ο ρόλος ξένων εξωθεσμικών παραγόντων στην ως άνω υπόθεση;
2. Ποιοι φέρουν την ευθύνη για αυτή την άσχημη για το ελληνικό Δημόσιο κατάληξη; Ποιος θα πληρώσει τα «σπασμένα» για τις παράνομες αποφάσεις του κ. Μπίκα και των συνεργατών του; Ποιος θα πληρώσει για την τεράστια οικονομική και όχι μόνο ζημία, που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο; Ποιοι και γιατί συμμετείχαν στις άτυπες και παράνομες επιτροπές, που διόρισε ο κ. Μπίκας; Ποιοι υπάλληλοι και συνδικαλιστές συνέδραμαν τον κ. Μπίκα να λάβει τις συγκεκριμένες παράνομες αποφάσεις;
3. Ποιοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν ύψιστες κρατικές θέσεις, τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και πότε θα κληθούν να απολογηθούν για τις αποφάσεις τους και τις ενέργειες τους, που εξέθεσαν σε κίνδυνο (μη ελεγχόμενο) τους πολίτες;
4. Ποιος ο ρόλος του ΓΕΕΔ, της ΕΥΑΓΙ και συγκεκριμένων στελεχών της Ε.Υ.Π.; Πως και δεν διαπίστωσαν τις παρανομίες της Διοίκησης της Ε.Υ.Π. επί κυβερνήσεως Γ. Α. Παπανδρέου, τις οποίες διαπίστωσε η Ελληνική Δικαιοσύνη;
5. Ποιός και πώς θα προχωρήσει σε μια γενναία έμπρακτη ομολογία συγνώμης από πλευράς Πολιτείας και αποκατάστασης όλων εκείνων που σπιλώθηκαν και διαπομπεύθηκαν αδίκως δημόσια και ζημιώθηκαν οικονομικά, ηθικά και ψυχικά από το κατασκευασμένο αυτό σκάνδαλο και σκευωρία;
6. Ποιοι φέρουν την ευθύνη, που η Ε.Υ.Π. και η χώρα στερήθηκε ένα πολύτιμο εργαλείο προηγμένης τεχνολογίας, τη στιγμή που η Πατρίδα μας έχει κατακλυσθεί από λαθραίους μετανάστες και εμπορεύματα; Ποιος θα κάνει τον απολογισμό της τεράστιας ζημίας που υπέστη η χώρα, από την μη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος;
7. Έχει γίνει κάποια έρευνα από τα αναφερόμενα στα τηλεγραφήματα των αμερικανών πρέσβεων που αποκάλυψαν τα “WIKILEAKS” και αν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματά της;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΝΙΚΟΣ I. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ του
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Εντόπισαν επαφές Καρατζά με τον επιχειρηματία Αν. Πάλλη

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο ανακριτής έχει πάρει ορισμένα τμήματα του σκληρού δίσκου του Άρη Καρατζά που κατασχέθηκε στο σπίτι του. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι έχει πάρει από την ΕΥΠ το σύνολο των συνομιλιών που έκαναν μέσω PC (με ειδικό πρόγραμμα) ο Καρατζάς με τον Ρόντο και τον Παπασταύρου.
Τα αποσπάσματα των συνομιλιών που έχει στα χέρια του ο κ. Φούκας φωτίζουν εντονότατα και άλλες δραστηριότητες συμβούλων του πρωθυπουργού με τρίτα πρόσωπα, όπως και τις σχέσεις που υπήρχαν εδώ και χρόνια μεταξύ Ρόντου – Καρατζά – Παπανδρέου – Σαμαρά με υπερατλαντικά κέντρα και στενούς φίλους στι Ισραήλ. Ο Παπασταύρου έχει δοθεί στον Καρατζά και σε άλλους ως «σύνδεσμος» εμπιστοσύνης από τον Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με κατάθεση του λομπίστα στον ανακριτή.
Δηλαδή, ο Καρατζάς να συνεννοείται ή να παίρνει πληροφορίες ή να αναφέρεται σε θέματα που ενδιαφέρουν το Μαξίμου. Το εκπληκτικό είναι ότι σε όλες αυτές τις συνομιλίες αναφέρονται και σε μπίζνες και οικονομικά συμφέροντα, αλλά και σε άλλα θέματα που «καίνε».
Ο δεύτερος αυτός σκληρός δίσκος που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σπίτι το Άρη Καρατζά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δόθηκε στην ομάδα Σφακιανάκη, προκειμένου να τον «σπάσει» και να αναλύσει το περιεχόμενό του.
Απάντηση ο κ. Φούκας δεν έχει πάρει από την ομάδα Σφακιανάκη και από ότι φαίνεται, δεν πρόκειται να πάρει. Κατά πάσα πιθανότητα, θα ακούσει ότι είχε υποστεί βλάβες ο σκληρός δίσκος, δηλαδή πρόλαβε και τον «έσπασε» ο ιδιοκτήτης του πριν από την επίσκεψη του ανακριτή.
Εκτός όμως από τις κρυπτο-επικοινωνίες που βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο του PC του Καρατζά (το πρόγραμμα είχε, λέγεται, προλάβει να το σβήσει), δηλαδή οι εκπληκτικές συζητήσεις με Ρόντο και Παπασταύρου προέκυψαν για την ανάκριση ενδιαφέροντα στοιχεία για τις φιλικές σχέσεις Καρατζά (και ενδεχομένως των όπισθεν αυτού) με τον προφυλακισμένο επιχειρηματία κ. Αναστάσιο Πάλλη, που διάφορα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι χρημάτιζε τον αποχωρήσαντα από την κυβέρνηση υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχαλέκη.
Οι «ακροατές» της ΕΥΠ, μπλοκάροντας νόμιμα όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες του, ανακάλυψαν ότι την εποχή που ο κ. Πάλλης διέφευγε της σύλληψης και ήταν προφυλακισμένος ο φίλος του και, όπως λέγεται, συνεταίρος του, Βίκτωρας Ρέστης, μιλούσε τακτικότατα με τον Άρα Καρατζά. Οι συνομιλίες τους μπορεί να μην ανήκουν στον κεντρικό άξονα της υπόθεσης «Πυθία Ι – Vodafone», αλλά έχουν ενδιαφέρον γιατί φωτίζουν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα εντός του Μαξίμου και τις επαφές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με επιχειρηματίες και διάφορα κέντρα αποφάσεων.
Τις ημέρες που εντοπίζονται και καταγράφονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας μία σειρά από ρεπορτάζ και άρθρα για τις επιχειρήσεις του κ. Ρέστη (που έχει και εβραϊκές ρίζες), όπως και για επιχειρηματικά παιχνίδια με το Ιράν, γεγονός που προκάλεσε αναπόφευκτα την οργή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και της Μοσάντ, της πασίγνωστης για τις ικανότητες της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Κραυγή αγωνίας και απελπισίας για το μέλλον της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών!

Θα ήταν επίσης μεγάλη μας παράλειψη να μην αναφέρουμε στην σημερινή μας έρευνα την τεράστια συμβολή στην αποκάλυψη πολλών πτυχών της υπόθεσης αυτής («ΠΥΘΙΑ) αλλά και άλλων πολλών του στελέχους της ΕΥΠ αειμνήστου Ευγενίας (Τζένη) Λεβογιάννη… Σας παραθέτουμε κάποιες από τις καταθέσεις της στις αρμόδιες Αρχές όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο πολύ καλό ειδησεογραφικό πρακτορείο του καλού δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου Greek American News Agency:
Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014 – Κραυγή αγωνίας και απελπισίας για το μέλλον της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών! 
Αναφορά προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ—– ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ ΕΥΠ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΕΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΣΥΓΚΛΟΝIΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ!!! 

Ποιοί «κάρφωναν» τελικά τον Καραμανλή στους Αμερικανούς;

Ας θυμηθούμε τι αποκάλυπτε για όλα αυτά τα εκπληκτικά, το Δεκέμβριο του 2013 ο Γ. Τράγκας στοτεύχος 28 του “Crash”:
Του Γ. Τράγκα
Ο Γιώργος Παπανδρέου «έβαζε στο χέρι» τις άκρως απόρρητες – ειδικού χειρισμού εκθέσεις της ΕΥΠ (το μηνιαίο απόρρητο δελτίο πληροφοριών προς τον πρωθυπουργό και τις επείγουσες αναφορές) προς τον Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια τα διαβίβαζε στην αμερικανική πρεσβεία!
Μία σειρά στοιχείων και καταγγελιών οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» μέσα στην ΕΥΠ έβγαζε αντίγραφα στη Διεύθυνση Αναλύσεων και τα «περνούσε» στον Μιχάλη Καρχιμάκη, με τελικό αποδέκτη τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας (που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο wikileaks), ο κ. Παπανδρέου εμφανιζόταν «πρόθυμος» να υπηρετήσει την Ουάσινγκτον σε διάφορες διεθνείς αποστολές και τελικά έφερε το μνημόνιο, το ΔΝΤ και την ύπατη αρμοστεία στην Ελλάδα.
Είναι γεγονός ότι ο Παπανδρέου και τότε αλλά και επί των ημερών του στο Μαξίμου χρησιμοποίησε τα «εργαλεία» της ΕΥΠ με ποικίλους τρόπους και με διάφορους στόχους, προκειμένου να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους του (Καραμανλής, Τσίπρας επί των ημερών Μπίκα κ.α.).
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από έγκυρες πηγές, ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας (που εδώ και καιρό κάνει σοβαρή και εξονυχιστική έρευνα ανταμώνοντας συχνά – πυκνά και ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών), έχει συνδέσει τις υποκλοπές με τον κοριό στο λογισμικό της Vodafone, με το Σχέδιο Πυθία, δηλαδή τις πληροφορίες που πήραν από τη ρωσική πλευρά για δολοφονία του Κώστα Καραμανλή.
Φυσικά, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος πόσο μπορεί να προχωρήσει αυτή η έρευνα ή να προσωποποιηθεί η δίωξη, αν και έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανακριτής έχει καταλήξει ότι ένας άνθρωπος «συνδέει» αυτές τις δύο πολύκροτες υποθέσεις: Υποκλοπές με κέντρο εκείθεν του Ατλαντικού και πληροφοριακά σημειώματα από πηγές στη Μόσχα με ουσιαστικές απειλές εναντίον της ζωής του τέως πρωθυπουργού και των μελών της οικογενείας του!
Το «δέσιμο» από τον αρμόδιο ανακριτή του κοριού στο λογισμικό της Vodafone και η «Επιχείρηση Πυθία» (δηλαδή των πληροφοριών για την δολοφονία του Κώστα Καραμανλή) εκτιμάται ότι προκάλεσαν την έφοδο στο σπίτι του Μιχάλη Καρχιμάκη και την αποκάλυψη ότι παραλάμβανε από υπαλλήλους της ΕΥΠ αντίγραφα των πληροφοριακών δελτίων που πήγαιναν στον Καραμανλή για λογαριασμό του Παπανδρέου.
Η συγκλονιστική αποκάλυψη ήρθε έπειτα από εμπιστευτική αναφορά της κ. Ε.Λ. προ τη Δικαιοσύνη και τη διοίκηση της ΕΥΠ.
Η κ.E.Λ. από το 1979 που διορίστηκε μέχρι σήμερα είχε υπηρετήσει στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, στα γραφεία των αρχηγών της ΚΥΠ-ΕΥΠ, Πολίτη και Τσίμα, όπως επίσης υπηρέτησε ως ιδιαιτέρα όλων των διευθυντών του κλάδου κατασκοπείας και ταυτόχρονα ως υπεύθυνη διαχειρίστρια των απόρρητων δαπανών της διεύθυνσης. Για ένα διάστημα, επί διοικήσεως Ι. Κοραντή, τοποθετήθηκε προϊσταμένη του Α1 Τμήματος (Διοικητικού – Οικονομικού) της Διεύθυνσης Κατασκοπείας. Όπως υποστήριξε στις εμπιστευτικές αναφορές της, μετετέθη παρανόμως και σε πλήρη δυσμένεια επί των ημερών του έμπιστου της οικογένειας Παπανδρέου, κ. Κώστα Μπίκα.
Η κ. Λ. αποκάλυψε ότι περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου του 2005, ο Μιχάλης Καρχιμάκης ζήτησε από τον πρόεδρο των συνδικαλιστών Κ.Α. να συναντηθεί με οκτώ – εννέα στελέχη της ΕΥΠ στο εστιατόριο «Πρυτανείο» του Κολωνακίου.
Την ώρα που έτρωγαν και έπιναν, ο Καρχιμάκης, απευθυνόμενος προς την Α.Π., είπε: «Τι γίνεται; Δεν μου έχετε φέρει τα τελευταία από εκείνα τα ωραία χαρτιά».
Τότε ο Κ.Α., που άκουγε, κόντεψε να πνιγεί, εξερράγη και φώναξε: «Τι χαρτιά είναι αυτά;»
Η κ. Α.Π., σύμφωνα πάντα με τις εμπιστευτικές αναφορές, του είπε: «Να, του πηγαίνουμε με τον Θ. (Θ.Σ.) αντίγραφο του ενημερωτικού δελτίου του πρωθυπουργού».
Ο Κ.Α. έγινε έξαλλος και άρχισε να φωνάζει: «Είστε καλά; Κομμένο. Δεν ξαναπάτε τέτοια πράγματα. Τι το περάσατε το μαγαζί; ΙΚΑ; Αν σας πιάσουν σε έναν έλεγχο στην πύλη, πάτε όλοι χαμένοι. Τέρμα, αυτό σταματά εδώ, Α. Τ’ ακούς; Τέρμα».
Η Α.Π., μία ψηλή, ωραία Κρητικιά, ανταποκρίθηκε θετικά, ενώ ο Καρχιμάκης επέμενε: «Μα, τα θέλει ο πρόεδρος (Γιώργος Παπανδρέου). Δεν τρέχει και τίποτα».
Ο Κ.Α. όμως του έκανε μία χειρονομία ότι «εδώ τελειώνει η κουβέντα» και ζήτησε αργότερα να πραγματοποιηθεί μετακίνηση της Α.Π. σε άλλη διεύθυνση της ΕΥΠ.
Ο Κ.Α. άρχισε μία έρευνα μέσα στην ΕΥΠ για να εντοπίσει ποιοι είχαν περίεργες συναντήσεις με τον Καρχιμάκη ή άλλους ή ποιοι περνούσαν απόρρητα έγγραφα στον Παπανδρέου και στο περιβάλλον του. Η διαρροή απόρρητων εγγράφων ειδικού χειρισμού και ειδικότερα του μηνιαίου δελτίου πληροφοριών που προορίζεται για τον πρωθυπουργό, όπως και τα επείγοντα που λαμβάνει για εξελίξεις σε εθνικά θέματα, είναι κακούργημα.
Βεβαίως, για όλη αυτή την ιστορία της εφόδου στο σπίτι του, ο Μιχάλης Καρχιμάκης λέει διάφορα και τα βάζει με τον Κ.Α., για τον οποίο υποστηρίζει ότι ήταν άνθρωπος του Προκόπη Παυλόπουλου και εξαιτίας αυτού τον κατηγορεί σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από έγκυρες πηγές δυτικών μυστικών υπηρεσιών, η κ. Α.Π. μία εντυπωσιακή κυρία γύρω στα 40, από τα Χανιά, υπηρετούσε στη Διεύθυνση Ανάλυσης μέχρι το 2006. Δακτυλογραφούσε το άκρως απόρρητο Ειδικού Χειρισμού Μηνιαίο Δελτίο προς τον πρωθυπουργό, τα επείγοντα για Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά, κινήσεις μουσουλμάνων στη Θράκη, καθώς και πληροφορίες που έδιναν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι συζητήσεις που γίνονταν με τον ομόλογο ρώσο σταθμάρχη (Ανατόλι Κ.) και αφορούσαν τις ελληνο-ρωσικές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις.
Όπως αναφέρουν οι εμπιστευτικές αναφορές της κυρίας Λ. και οι πηγές μας, η κ. Α.Π. είχε μία φιλική σχέση με τον Θ.Σ. που υπηρετούσε στην Ε’ Διεύθυνση. Εκεί είναι ο πυρήνας που ασχολείται με τις υποκλοπές και την ασφάλεια ασύρματων επικοινωνιών. Ένας πυρήνας που θυμίζει τη λειτουργία της NSA. Ο κ. Θ.Σ., ικανός υπάλληλος, είναι γνωστός συνδικαλιστής και οπαδός του ΠΑΣΟΚ.
Εκείνη την περίοδο η κ. Φ.Π. (θεωρείται εξαιρετική αναλύτρια και δούλευε πάνω στις πληροφορίες των Ρώσων) ήταν στη Διεύθυνση Ανάλυσης και είχε υφισταμένη την κ. Α.Π. Σε αυτήν περνούσε για τις τελικές δακτυλογραφήσεις όλα τα απόρρητα προς Καραμανλή.
Ο κ. Κ.Α. ήταν στην Α’ Διεύθυνση Κατασκοπείας, πτυχιούχος και τμηματάρχης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διαμάχη Παπανδρέου – Βενιζέλου, τάχθηκε στο πλευρό του Βενιζέλου.
Σύμφωνα με τις πηγές μας (που ως ένα σημείο επιβεβαιώνονται από τη μηνυτήρια αλλά και την εμπιστευτική αναφορά της κ. Λ.), όλο το 2005 έως τα μέσα του 2006, όλα τα άκρως απόρρητα ειδικού χειρισμού προς το Μαξίμου περνούσαν στα χέρια του Καρχιμάκη και κατέληγαν στα χέρια του Παπανδρέου. Από αυτή τη «διαδρομή» ανεκόπη η διαρροή μετά τη μετακίνηση της κ. Α.Π. στη Β’ Διεύθυνση της ΕΥΠ, της οποίας η λειτουργία έχει στόχο να βοηθά το έργο της διοίκησης. Η κ. Α.Π. είναι πολύγλωσση, μιλά γερμανικά και αγγλικά άπταιστα και ως εφόδιο έχει και Τρίτη γλώσσα, τα γαλλικά.
Η υπόθεση αυτή εκτιμάται ότι δεν θα μείνει ως έχει, γιατί ο ανακριτής κ. Φούκας ψάχνει σε βάθος όλη την ιστορία.
Σύμφωνα με τις πηγές μας, στις μυστικές υπηρεσίες οι Αμερικανοί έδειχναν σε όλες τις συναντήσεις τους με την ΕΥΠ ότι ήταν απολύτως ενημερωμένοι για όσα κατέγραφε η υπηρεσία, σταχυολογούσε, ανέλυε και έστελνε στον Κώστα Καραμανλή.
Ο κλαδάρχης της CIA, ο καστανομάλλης Μαρκ Τσ…, που μιλούσε άπταιστα ελληνικά, ένα πολύ δυνατό στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, έδειχνε ότι τα μάθαινε όλα.
Παραδείγματος χάριν, οι αμερικανοί γνώριζαν όλες τις κινήσεις ενός αντισυνταγματάρχη της ΕΥΠ που ήταν μέσα στη λίστα με τα καρτοκινητά της Vodafone και σήμερα εργάζεται για μεγαλο-επιχειρηματία της Αθήνας.
Λεπτομέρεια: Οι αμερικανοί ήθελαν όλες τις πληροφορίες που καταγράφονταν από τα μηχανήματα γεωγραφικού προσδιορισμού, τα BEACON, που τοποθετούνταν σε αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη κ.λ.π., αλλά και στις οπτικο-ακουστικές καταγραφές από μηχανήματα σε μπαρ αναρχικών.
Είναι βέβαιο ότι παρακολουθούσαν τον Καραμανλή πριν από το 2004, αλλά είναι και εύλογο ότι είχαν «καυτό ενδιαφέρον» για τα ραντεβού, τις επαφές και τη «μυστική διπλωματία» μεταξύ Αθηνών και Κρεμλίνου και για όλες τις πτυχές του «ειδυλλίου» Καραμανλή – Πούτιν.

Έτσι, ήταν πρώτης προτεραιότητας να φθάσουν τα δελτία στον Παπανδρέου κα μετά ενδεχομένως κάπου αλλού, όσα ανέφεραν οι πληροφορίες που μεταβίβαζε ο Ανατόλι Κ., ο επικεφαλής του κλιμακίου της SVR, του κλάδου κατασκοπείας της FSB, της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, Ο Ανατόλι Κ., συνταξιούχος σήμερα στη Μόσχα, προσωπικός φίλος του Πούτιν, ειδικός στη συλλογή στρατιωτικών, πολιτικών και οικονομικών πληροφοριών, περνούσε μέσω των δελτίων της ΕΥΠ προς το Μαξίμου διάφορες πληροφορίες ή σχόλια του Κρεμλίνου προς τον Καραμανλή.
Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν το έβλεπε μόνον ο Παπανδρέου, αλλά και η αμερικανική πρεσβεία. Επίσης, έβλεπαν ορισμένες πληροφορίες που περνούσε ένας πράκτορας της ΕΥΠ, ο Θ. S13, επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρούσε πολλά χρόνια επαφές με υψηλόβαθμο στέλεχος της KGB, που είχε μετατεθεί επί Πούτιν στο υπουργείο Ενέργειας, αλλά, μέσω αυτού του διαύλου στη Βόρεια Ελλάδα, πέρασε διάφορες σημαντικές πληροφορίες προς την ΕΥΠ και το τ. πρωθυπουργό για την παρακολούθησή του, τόσο από τη CIA όσο και από τη Mossad.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, η CIA και η NSA είχαν απόλυτη γνώση όλων αυτών των πληροφοριών ειδικού χειρισμού που έφθαναν στον Καραμανλή.
Από την πλευρά μας, εμείς αποκαλύπτουμε σήμερα ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια η ΕΥΠ (από τη δεκαετία του ’90 με καλύτερα τεχνολογικά μέσα, αλλά και πιο πριν…) είχε σε παρακολούθηση όχι μόνο τους γνωστούς «εχθρικούς στόχους», αλλά και «πριζωμένους» όλους τους αμερικανούς πρεσβευτές και τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας.
Είναι υπερβολικός ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος όταν λέει ότι «παρακολουθούσαν τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα και ταυτόχρονα τον αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα», απλώς δεν γνωρίζει (γιατί ίσως ήταν πολύ πρόχειρος στην ανάγνωση) ότι ο πρέσβης στην Αθήνα είχε στενό φίλο εκείνη την περίοδο τον αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα! Κι επειδή η ΕΥΠ παρακολουθούσε την Αθήνα, άκουγε και τις συνομιλίες με την Άγκυρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχαμε μηχανήματα και στην Τουρκία. Είναι αλήθεια, όμως, ότι έχουν καταγραφεί δεκάδες χιλιόμετρα συνομιλιών των πολιτικών μας, των εκδοτών μας και των «καλών» δημοσιογράφων μας.
Για να βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία σειρά σε αυτό τον πόλεμο πληροφοριών, πρέπει να πούμε ότι έχει δίκιο ο πλανητάρχης Μπάρακ Ομπάμα που λέει ότι εδώ και πολλά χρόνια ξέρουν όλοι οι ηγέτες και όλες οι κυβερνήσεις, ότι αυτή τη δουλειά κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες, δηλαδή η μία κυβέρνηση παρακολουθεί τις άλλες.
Σύμφωνα με όσα λένε υψηλόβαθμα στελέχη μυστικών υπηρεσιών, όλες οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας έχουν υποχρέωση να γνωρίζουν και να καταγράφουν τις ξένες παρουσίες και επίσημες εκπροσωπήσεις (πρεσβείας, προξενεία, εμπορικές αντιπροσωπείες, στρατιωτικές αποστολές κ.α.) στις χώρες τους.
Πολλές από αυτές τις αποστολές και αναλόγως των σχέσεων των χωρών τους με την φιλοξενούσα χώρα, παρακολουθούνται περισσότερο ή λιγότερο από τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας και αντικατασκοπείας. Σε κάθε περίπτωση, οι στόχοι της κάθε υπηρεσίας αντικατασκοπείας ιεραρχούνται και καθορίζονται προτεραιότητες. Με βάση ότι τα συμφέροντα της κάθε χώρας παραμένουν σταθερά, ενώ οι πολιτικές, οι κίνδυνοι και οι απειλές από τις άλλες χώρες μεταβάλλονται, αλλάζουν τακτικά και οι προτεραιότητες παρακολούθησης αυτών των αποστολών και ως προς τη σειρά, αλλά και ως προς τη σημασία τους.
Αυτή η πάγια τακτική όλων των υπηρεσιών πληροφοριών ακολουθήθηκε πάντοτε και από την παλαιά ΚΥΠ, αλλά και από τη μετέπειτα ΕΥΠ.
Ειδικότερα, μετά την κατάρρευση των ανατολικών καθεστώτων και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, γεννήθηκαν πολλά θέματα και προβλήματα για τη χώρα μας, η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει προκλήσεις και απειλές, πρωτίστως από την Τουρκία και τα Σκόπια και δευτερευόντως από την Αλβανία.
Η αντίδραση της ΕΥΠ υπήρξε άμεση, σωστή και αποτελεσματική, όσο και αν αυτό δεν έτυχε προβολής και δημοσιοποίησης. Οργανώθηκαν επιχειρήσεις αντιμετώπισης δραστηριοτήτων και ενεργειών που άγγιζαν την εσωτερική ασφάλεια και τα εθνικά μας θέματα. Πέρα από τις πολιτικές και τις δραστηριοποιήσεις αξιωματούχων από τις γειτονικές χώρες, η ΕΥΠ ήταν υποχρεωμένη να αναπτύξει δράση και απέναντι σε σχεδιασμούς και ενέργειες μεγάλων χωρών και συμμάχων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις και με συγκεκριμένους αξιωματούχους σε καίριες θέσεις των πρεσβειών τους, ταυτιζόμενοι απόλυτα με ανθελληνικές θέσεις, ανέπτυξαν έντονη και πολλές φορές προκλητική στάση έναντι των ελληνικών θεμάτων και συμφερόντων.
Η φυσική και τεχνικής φύσεως παρακολούθηση (κυρίως μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών) εντάθηκε απέναντι σε πολλά μέλη επίσημων εκπροσωπήσεων και αποστολών από μεγάλες και συμμαχικές χώρες. Οι πρεσβείες, τα προξενεία, οι στρατιωτικές αποστολές και βεβαίως τα κλιμάκια των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ αποτελούσαν πρώτο στόχο και ακολουθούσαν οι αντίστοιχες αποστολές από τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Θα πρέπει να τονιστεί ότι, εκείνη τη χρονική περίοδο, ουσιαστικά δεν υπήρχε στην Ελλάδα κινητή τηλεφωνία και η όποια τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιούνταν μέσω της ευάλωτης, ως προς την ασφάλειά της, χρήση της σταθερής και αναλογικής μορφής τηλεφωνίας. Βεβαίως, οι κατέχοντες σημαντικές θέσεις αξιωματούχοι των πρεσβειών από μεγάλες χώρες, κατείχαν και χρησιμοποιούσαν γραμμές – συσκευές ασφαλούς τηλεφωνικής επικοινωνίας, αλλά πολλές φορές αυτές δεν ενεργοποιούνταν λόγω «υπερφόρτωσης» ή άλλων τεχνικών λόγων ή ακόμα και σκοπίμως από τον όποιο αξιωματούχο που επέλεγε, για τους δικούς του λόγους, τη χρησιμοποίηση της εύκολης και εύχρηστης «ανοιχτής γραμμής», υποτιμώντας και αγνοώντας τις δυνατότητες της ΕΥΠ ή επιλέγοντας και προκαλώντας τη γνωστοποίηση ή «προσβολή» των συνομιλιών του.
Στα πλαίσια αυτά των σύνθετων καταστάσεων, η ΕΥΠ κατέγραφε πολλές συνομιλίες με ουσιαστικό και κρίσιμο περιεχόμενο, που διαβιβάζονταν αμέσως στο υπουργείο Εξωτερικών, στο ΓΕΕΘΑ, αλλά πολλές φορές και αναλόγως της αξίας τους και στον ίδιο τον εκάστοτε Έλληνα πρωθυπουργό.
Πιο συγκεκριμένα, σημαντικής σπουδαιότητας πληροφοριακό υλικό προέκυψε από τηλεφωνικές συνομιλίες των πρέσβεων των ΗΠΑ, Μάικλ Σωτήρχος (1989-1993), Τόμας Νάιλς (1993-1997), Νίκολας Μπερνς (1997-2001) και Τόμας Μίλερ (2001-2004), αλλά και άλλων πρέσβεων. Μιλάμε για χιλιόμετρα καταγραφές – υποκλοπές.
Σύμφωνα με όσα φέρνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά το Crash, από αυτές τις υποκλοπές αποκαλύφθηκε, μεταξύ άλλων, το παρασκήνιο των πιέσεων που άσκησαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ προς τις ελληνικές, σε κρίσιμα και ευαίσθητα θέματα, όπως η δυνατότητα χρήσης της βάσης του Ελληνικού για την εγκατάσταση των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού και όταν σχεδιαζόταν η πρώτη επιχείρηση στο Ιράκ (1990), οι διαφορές και οι σχέσεις Ελλάδας – Σκοπίων, η απειλή από τη 17Ν και τον ΕΛΑ, τα γεγονότα στα Ίμια κ.α. Οι πιέσεις αυτές, σε πολλές περιπτώσεις ασκούνταν και απευθείας μέσα από τις επαφές των πρέσβεων με υπουργούς των Ελληνικών κυβερνήσεων, ακόμα και με πρωθυπουργούς.
Με τον ίδιο τρόπο προέκυπταν στοιχεία για τις επαφές και σχέσεις των συγκεκριμένων πρέσβεων με Έλληνες πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.α., οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις διευκόλυναν εκουσίως ή ακουσίως, τους σκοπούς τους.
Σημαντικό, επίσης, πληροφοριακό υλικό προέκυπτε και από τις συνομιλίες αξιωματούχων των πολιτικών τμημάτων από τις συγκεκριμένες πρεσβείες. Στα αρχεία της ΕΥΠ υπάρχει σειρά ειδικών αναφορών για την έντονα ανθελληνική και προκλητική δραστηριότητα του Τόμας Μίλερ από τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ (2001-2004) και περισσότερο από τη θέση του επιτετραμμένου της πρεσβείας κατά τη διάρκεια της θητείας του πρέσβη Τόμας Νάιλς (1993-1997). Από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του συγκεκριμένου αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί και για υπονόμευση του έργου της κυπριακής κυβέρνησης, διαπιστώθηκε ανάπτυξη ιδιαίτερων επαφών και σχέσεων με υπουργούς, βουλευτές και στελέχη πολιτικών κομμάτων, κρατικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, καθώς και με επιφανείς επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών και επιχειρήσεων.
Μεταξύ αυτών των επαφών του, ξεχωρίζουν εκείνες με μεγάλες πολιτικές οικογένειες, αλλά και με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, οι οποίες δικαιολογούν και το έντονο προσωπικό του ενδιαφέρον για την προμήθεια του C4I.
Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αποκάλυψαν, ακόμα, και τις παρασκηνιακές ενέργειες και διαβουλεύσεις του, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας Ελλάδας – Σκοπίων (13/9/1995), σε χρόνο που απουσίαζε ο πρέσβης Νάιλς και ενεργώντας πάντοτε και σύμφωνα με τις πιέσεις και οδηγίες του προστάτη του και τότε υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
Γενικά, ο Μίλερ θεωρήθηκε από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ότι ήταν ένας θρασύτατος και αδίστακτος «αντι-διπλωμάτης», με ριζωμένο μέσα του το μίσος απέναντι σε κάθε ελληνικό στοιχείο, που απομακρύνθηκε ξαφνικά από τις επίσημες υπηρεσίες και αποστολές των ΗΠΑ το 2005, γεγονός που πολλοί το αποδίδουν σε εμπλοκή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών στη Vodafone, το οποίο από τους ίδιους κύκλους θεωρείται δικό του έργο και έμπνευση.
Ανάλογη ανθελληνική συμπεριφορά και προκλητικές θέσεις, όπως έχει καταγραφεί από τις υποκλοπές, κυρίως στο θέμα των Σκοπίων, ανέπτυξε και επέδειξε η α’ γραμματέας της βρετανικής πρεσβείας, στο διάστημα 1991-1994, ταυτιζόμενη και συντονισμένη απόλυτα με τα άρθρα και τις αναλύσεις της στενής της φίλης δημοσιογράφου και ανταποκρίτριας των “Financial Times”.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανθελληνική δραστηριοποίηση της συγκεκριμένης Βρετανίδας αξιωματούχου, ανακόπηκε έπειτα από ειδική επιχείρηση, που βασίστηκε στην εκμετάλλευση του πληροφοριακού υλικού και των εντοπισθέντων «αδυναμιών» της.
Τηλεφωνικές συνομιλίες στρατιωτικών αξιωματούχων από τις ίδιες μεγάλες δυτικές και συμμαχικές χώρες, απέφεραν σημαντικά πληροφοριακά στοιχεία αναφορικά με τους εξοπλισμούς στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα οποία διαβιβάζονταν πάντοτε εγκαίρως και αρμοδίως.
Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο των συνομιλιών ήταν πολύ σημαντικό και ευαίσθητο ή δεν καθίστατο απόλυτα κατανοητό ή ακόμα για να κατανοηθεί απαιτούνταν ειδικές γνώσεις, αυτές οι συνομιλίες μεταφέρονταν αυτολεξεί στον αρμόδιο αποδέκτη.
Το ειδικό δελτίο, με τέτοιου είδους περιεχόμενο συνομιλιών, διαβιβαζόταν με άτυπο τρόπο (δηλαδή χωρίς σφραγίδες και υπογραφές) και είχε τον ακόλουθο εισαγωγικό χαρακτήρα:
«Σας γνωρίζουμε ότι από πηγή υψηλής αξιοπιστίας προέκυψε η ακόλουθη συνομιλία μεταξύ του (της) … και του (της)…»
Αυτή τη μορφή, πιθανότατα, είχε και το έγγραφο που ισχυρίζεται ότι παρέλαβε από την ΕΥΠ ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος και περιείχε συνομιλία του αμερικανού πρέσβη (προφανώς του Τόμας Μίλερ) με τον ομοεθνή και ομόλογό του στην Άγκυρα. Ο κ. Πάγκαλος φαίνεται ότι ουδέποτε αντελήφθη ότι η υποκλοπή αφορούσε τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα και όχι αυτόν της Άγκυρας, ο οποίος απλώς προέκυψε παρακολουθούμενος ως συνομιλητής του εδώ συναδέλφου του. Δηλαδή, αν ο πρέσβης στην Αθήνα επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Πάγκαλος θα αντιλαμβανόταν και θα διατυμπάνιζε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αμερικανό πρόεδρο;
Αυτή η τυχαία και άκρως ανακριβής αναφορά του κ. Πάγκαλου αποτελεί ένα απλό και μικρό δείγμα του βαθμού κατανόησης του περιεχομένου των πληροφοριών της ΕΥΠ που διαβιβάζονται και περιέχονται για εκμετάλλευση και αξιοποίηση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ορίζονται να διαχειρίζονται κρίσιμα και ευαίσθητα για τα συμφέροντα της χώρας θέματα.
Παρακολουθώντας αυτούς τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, παράλληλα, η ΕΥΠ εντόπιζε και τις επαφές, τις κινήσεις τους και τις προσπάθειες προσέγγισης και επηρεασμού Ελλήνων πολιτικών, κρατικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών, στοιχεία που και αυτά γίνονταν γνωστά στους αρμόδιους υπουργούς και αρκετές φορές στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στη δεκαετία του ’90 π.χ. καταγράφηκε το σύνολο σχεδόν των επικοινωνιών που είχαν πολιτικοί και εκδότες των Αθηνών, όπως ο Χρήστος Λαμπράκης και ο Σταύρος Ψυχάρης με τους αμερικανούς, αλλά και διαφόρων επιχειρηματιών, όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης.
Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα, είναι το γεγονός ότι, κατά την περίοδο της δεκαετίας του ’90, στην Ελλάδα και κάτω από την ομπρέλα των επίσημων αποστολών υπηρέτησαν αξιωματούχοι εντυπωσιακά ικανοί και δραστήριοι, η επιλογή και η τοποθέτηση των οποίων σε καίριες θέσεις μόνο τυχαία και συμπτωματική δεν ήταν. Αυτό ισχύει, για την ίδια χρονική περίοδο, και για τη στελέχωση των εδώ κλιμακίων και σταθμών των μεγάλων δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών με αξιωματούχους, πολλοί από τους οποίους και μέσα από τη δραστηριοποίησή τους στον ελληνικό χώρο αναδείχθηκαν και αναρριχήθηκαν στις κορυφές των υπηρεσιών τους.
Πολλές ερμηνείες και αναλύσεις προκύπτουν από τους συσχετισμούς και συνδυασμούς των παραπάνω επισημάνσεων με τα πολλά σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν ή προκλήθηκαν κατά τη συγκεκριμένη δεκαετία και τα οποία έβλαψαν σημαντικά και καθοριστικά τη χώρα μας (η υπόθεση Λάλα, το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων που δημιούργησε κλίμα έντασης μεταξύ της Ελλάδας και πολλών δυτικών χωρών, η στάση και η πολιτική της Αλβανίας απέναντι στους βορειο-ηπειρώτες, στην ελληνική μειονότητα και στο «θέμα των Τσάμηδων», η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για υφαλοκρηπίδα και δίκαιο θαλάσσης, το περιστατικό της σύλληψης των δύο αξιωματούχων της CIA στην οδό Μηθύμνης, οι συνεχιζόμενες τρομοκρατικές δραστηριοποιήσεις της 17Ν και του ΕΛΑ, τα τραγικά γεγονότα στα Ίμια, η υπόθεση Οτσαλάν, η συνεχώς αυξανόμενη εισροή λαθρομεταναστών κ.α.).
Η συνολική και αποτελεσματική αντίδραση της ΕΥΠ απέναντι σε όλες αυτές τις καταστάσεις υπήρξε περισσότερο έντονη κατά την περίοδο 1990-1996 και άρχισε σταδιακά να μειώνεται από το έτος 1996 και μετά…, επί Σημίτη.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως λένε παράγοντες των ΝΑΤΟϊκών μυστικών υπηρεσιών, ότι αποτελεί μεγάλη αδικία για την ΕΥΠ και δεν αναγνωρίστηκε με έμφαση από κανέναν, το γεγονός ότι είχε συλλέξει πληροφορίες, είχε προβλέψει και είχε αναπτύξει δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης πριν και κατά τη διάρκεια των δραματικών γεγονότων στα Ίμια, τα οποία επέβαλαν την άμεση συνάντηση του διοικητή της με τον πρωθυπουργό, αλλά ο τελευταίος τον αγνόησε και τον απαξίωσε επιδεικτικά και προσβλητικά, αφήνοντάς τον να περιμένει άσκοπα και για ώρες έξω από το γραφείο του, προτιμώντας άλλες επαφές και υποκύπτοντας σε πιέσεις, για να καταλήξει σε ταπεινωτικές και εθνικά επιζήμιες λύσεις.
Όπως γίνεται αντιληπτό, παρά το γεγονός ότι έχουμε ισχυρούς συμμαχικούς δεσμούς με τους αμερικανούς, τους άγγλους και γενικά τους ΝΑΤΟϊκούς (και παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα θέματα γεωπολιτικής στρατηγικής σημασίας δεν… αναπνέουμε αν δεν ρωτήσουμε την υπερδύναμη και τους έχοντες τον οικονομικό έλεγχο Γερμανούς), εδώ και πολλά χρόνια διεξάγεται ένας απίθανος – συναρπαστικός πόλεμος πληροφοριών. Φυσικά, ούτε το «Spiegel» έλεγε ψέματα για το NSA, ούτε είναι ψέμα ότι τα περισσότερα μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας –και όχι μόνο- ήταν για τα καλά «πριζωμένα» στα μηχανήματα της ΕΥΠ. Ειδικότερα αυτοί που ήταν εντοπισμένοι για πλήθος ανθελληνικών ενεργειών.
Έχει ενδιαφέρον βέβαια να ακούσει κανείς τα χιλιόμετρα των συνομιλιών που υπέκλεψε η ΕΥΠ μεταξύ του Τόμας Νάιλς και του Τόμας Μίλερ με τον τότε αρχηγό της αστυνομίας Νασιάκο, με τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, με την κ. Νίκη Τζαβέλλα, με την Έλσα Παπαδημητρίου, με τον αείμνηστο Χρήστο Λαμπράκη, με τον κ. Σταύρο Ψυχάρη, με τον κ. Αλέξη Παπαχελά, με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και με πλήθος άλλων παραγόντων της πολιτικής μας σκηνής.
Θα ήταν τέλος, σοβαρή παράλειψη εκ μέρους μας να μην αναφερθούμε σε δύο ακόμα δημοσιεύματα από το “Crash” που θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν τα μέγιστα στο να αντιληφθείτε το τι συνέβη και γιατί εξακολουθούν να συμβαίνουν όλα αυτά στους κόλπους της μυστικής μας υπηρεσίας αλλά και για να καταλάβετε το ρόλο και τις σχέσεις συγκεκριμένων ανθρώπων όπως του ΓΑΠ και της παρέας του με τον ξένο παράγοντα…
Και τα δύο δημοσιεύματα είναι από το τεύχος 31 του περιοδικού “Crash” του Απριλίου 2014. Τα πρώτο άρθρο είναι του Γ. Τράγκα και έχει τον τίτλο «Οι μυστικοσύμβουλοι Παπανδρέου και Σαμαρά δούλευαν μαζί για τις ελληνοισραηλινές σχέσεις» και είναι άκρως αποκαλυπτικό για το ρόλο του υπόδικου, σήμερα, συμβούλου του ΓΑΠ Άλεξ Ρόντου στην υπόθεση της προμήθειας από την ΕΥΠ του γνωστού συστήματος GIS «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» που το ιστολόγιό μας έχει αναφερθεί πλειστάκις και εκτενώς… Το δεύτερο άρθρο – ρεπορτάζ είναι του Σπύρου Νάννου και αναφέρεται στις εσωτερικές διαμάχες της ΕΥΠ και στο ρόλο συγκεκριμένων προσώπων εντός κι εκτός αυτής.
Σας τα παραθέτουμε και αυτό από το crash:
Ρόντος – Καρατζάς: Οι μυστικοσύμβουλοι Παπανδρέου και Σαμαρά δούλευαν μαζί!

Με αφορμή την είδηση για την ανανέωση της θητείας του Άλεξ Ρόντου στη θέση του ειδικού εκπροσώπου της Ε.Ε., το CRASH έχει γράψει για τον… ρόλο του και τη σχέση με Παπανδρέου – Σαμαρά!
Διαβάστε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα (κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για να το δείτε καλύτερα):
Ο εμφύλιος των πράσινων και γαλάζιων πρακτόρων της ΕΥΠ
Το περιοδικό CRASH στο τεύχος του Απριλίου που κυκλοφορεί αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον «πόλεμο» που έχει «κηρυχθεί» στην ΕΥΠ ανάμεσα σε «γαλάζιους» και «πράσινους» πράκτορες.
Διαβάστε το ρεπορτάζ του Σπύρου Νάννου όπου αποκαλύπτονται όλα τα σκοτεινά παρασκήνια που έχουν οδηγήσει μέχρι τις Δικαστικές αίθουσες

Τα φροντιστήρια στον Αλέξη Τσίπρα απο όσους έστησαν τις υποκλοπές

Όταν ο Τσίπρας άρχισε την «περιοδεία» του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις αρχές του 2013, στα «αξιοθέατα» που είδε τότε συμπεριλαμβάνονταν μερικοί από τους πιο διαβόητους Αμερικανούς πρεσβευτές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που προφανώς δεν είχαν –και ακόμα δεν έχουν!– τις καλύτερες προθέσεις κατά νου για την Ελλάδα.
Αλλά αυτό που πολλοί εκεί έξω -ιδιαίτερα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ- δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη και σήμερα για την ύπουλη φύση του ανθέλληνα πρωθυπουργού, είναι το γεγονός ότι προτού εγκλεγεί, πήγε και ζήτησε βοήθεια απο τους Αμερικανούς μεγαλέμπορους και επενδυτές της Γουώλ Στρητ, που ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ την Ελλάδα!
Και ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ «Μα…δεν ήξερε το παιδί πόσο ανθέλληνες υπήρξαν!», διότι επι τῃ διάρκεια των θητείων τους στην Ελλάδα, ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ήταν, σε ένα μεγάλο βαθμό, ενημερωμένος για τις εις βάρος της πατρίδος μας πολιτικές τους!  Άρα, ΜΗΝ αυταπατώμεθα εδώ.
“Η συνάντηση Τσίπρα µε Μίλερ και Σπέκχαρντ, που «αρνήθηκαν» να παίξουν ακόµα και τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ” του Παναγιώτη Τζένου στο Parapolitika, 27 Φεβρουαρίου, 2013
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος John Kountouris σε άρθρο του, στις αρχές του 2013, για πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία, όλως περιέργως, αρχίζει ξαφνικά να πραγματοποιεί ταξίδια ο Τσίπρας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια χώρα δηλαδή την οποία το μεγαλύτερο μέρος των φιλελεύθερων, αναρχο-κομμουνιστικών ομοϊδεατών οπαδών και ψηφοφόρων του ΜΙΣΟYΝ εξαιτίας των εδώ και δεκαετίες καταστροφικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ.
Το πρώτο ταξίδι που έκανε στην Αμερική ο Τσίπρας ήταν για να επισκεφθεί το Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute, AHI) όπου συναντήθηκε παραδόξως με δύο πρώην Πρέσβεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τους κ.κ. Thomas Miller και Daniel Speckhard.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι, σε αυτό το σημείο στην πολιτική του σταδιοδρομία, ενδιαφέρεται ξαφνικά για τη διεθνή εικόνα του ο Τσίπρας. Χμμμ…θα σκεφτόταν κανείς ότι αυτός ο τύπος έβαζε, απο τότε, υποψηφιότητα για … ΈΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ! Ωστόσο, αυτό ήταν τρία χρόνια ΠΡΙΝ να γίνει ο σημερινός Ἐλληνας Πρωθυπουργός. Ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοηθεί η συνάντηση του Τσίπρα με αυτούς τους δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, διότι λέει ΠΟΛΛΆ για το πώς αυτός ανήλθε στην εξουσία στην Ελλάδα. Καλύπτω πιο κάτω αυτούς τους δύο αξιωματούχους των ΗΠΑ και τις δοσοληψίες τους με την Ελληνική κυβέρνηση:
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ (2001-2004)
Εδώ παρακάτω είναι μερικά σημεία για τον Miller και γιατί είναι εδώ σημαντικά σε σχέση με τα συμφέροντα της Ελλάδας σαν έθνος:
  • Ο Thomas Μίλερ ήταν ο Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος, το 1995, πίεσε τον τότε πρώην Έλληνα πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου, για να ενδώσει στο να υπογράψει μια ενδιάμεση συμφωνία στις 13 Σεπτεμβρίου 1995 με την ΠΓΔΜ για το θέμα της Μακεδονίας
  • Ο Thomas Μίλερ υπηρέτησε ως ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ για το θέμα για το Κυπριακό απο το 1997 έως 1999 και ήταν κι ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα την περίοδο 2001-2004
  •  Αυτός ήταν και σύμβουλος της ΠΑΡΆΝΟΜΗΣ ΚΑΤΟΧΙΚΉΣ τουρκοκυπριακής κυβέρνησης
  • Ο Πρεσβευτής Miller εξακολουθεί να είναι επίσημος σύμβουλος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, εργαζόμενος ως διευθυντής του γραφείου της Ουάσιγκτον για την οργάνωση Independent Diplomat
  • Αυτός παρέχει διάφορες υπηρεσίες για το παραπάνω καθεστώς μαριονέτας συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών και υποστήριξης για την εξωτερική πολιτική του γραφείου του προέδρου της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»
  • Ο Miller συμμετείχε στο μεγάλο σκάνδαλο ελληνικών υποκλοπών στη διάρκεια της θητείας του Κώστα Καραμαλή ως Έλληνα πρωθυπουργού, ένα σκάνδαλο που στοίχισε τη ζωή στον πρώην διευθυντή Σχεδιασμού της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη και που έβάλε την ασφάλεια των δικτύων της Vodafone σε υψηλό κίνδυνο λόγῳ των υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από τις δυτικές κυβερνήσεις
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Daniel Speckhard (2007-2011)
Σύμφωνα με άρθρο του ελληνικού μπλόγκ Hellasfrappe.com με ημερομηνία 27 του Φλεβάρη του 2013 (και να δώσετε τη προσοχή σας σε αυτήν την ημερομηνία!), διαβάζουμε τα εξής σχετικά με τις σχέσεις Τσίπρα-Skeckhard (η μετάφραση απο Αγγλικά σε Ελληνικά δική μου είναι):
«Εκτός από το να είναι διευθύνων εταίρος της WEM Global Investment Inc, ο Speckhard είναι επίσης ένας μη μόνιμος κάτοικος ανώτερος συνεργάτης στο περίφημο Ινστιτούτο Brookings (για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη). Ναι … το ίδιο ινστιτούτο όπου είχε εκφωνήσει ομιλία ο ίδιος ο Τσίπρας, και όπου επίσης είχε δώσει ομιλία πριν από αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην πραγματικότητα, αναφορές από τον Τύπο Ελληνικής Διασποράς, καθώς και στα Parapolitika ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας Τσίπρα (η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το C-SPAN, το επίσημο κανάλι του Capitol Hill), παρευρέθησαν πολλοί επιφανείς επιχειρηματίες. Επίσης, τα ίδια ακριβώς πρόσωπα παρακολούθησαν μυστηριωδώς την ομιλία του και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια λίγες μέρες αργότερα.
«Η Parapolitika σημειώνει ότι ο Σπέκχαρντ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ξεκλείδωμα των θυρών για τον Τσίπρα, ειδικά στο CSIS (Center for Strategic and International Studies, Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών), το οποίο θεωρείται ως μια από τις κορυφαίες δεξαμενές σκέψης στις ΗΠΑ.»
Τι γύρευε ο Αλέξης Τσίπρας με αυτούς τους δύο πρώην Αμερικανούς πρέσβεις που έπαιξαν ξεκάθαρο ρόλο στην εκλογή του κ. Τσίπρα με τις διασυνδέσεις τους με το μεγάλο κεφάλαιο και τους οργανισμούς που πρωοθούν τη παγκοσμιοποίηση, όπως το Ινστιτούτο Brookings η οποία είναι γνωστή για την προετοιμασία του πολιτικών υποψηφίων άλλων χωρών για θέσεις εξουσίας;!
Αλλα τι στο διάολο γυρεύει ο Τσιπρας με αυτούς τους ανθέλληνες πολίτικους των ΗΠΑ των οποίων οι πολίτικες για την Ελλάδα αποδείχθηκαν διαχρονικά καταστροφικές για την Ελλάδα;;;!!!
Το ίδιο άρθρο συνεχίζει αναφέροντας μερικά πολύ ενδιαφέροντα σημεία για την τότε επίσκεψη του Τσίπρα το Φεβ. 2013 στις ΗΠΑ που παραθέτω πιο κάτω:
«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν συναντήθηκε επισήμως με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς, αφού επέλεξε να μην εμμείνει σε πρωτόκολλο το οποίο απαιτεί προηγούμενη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Αντ ‘αυτού ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να συναντηθεί με άλλες σημαίνοντες προσωπικότητες της ελληνικής κοινότητος που ήξερε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν πόρτες ευκαιρίας για αυτόν στο μέλλον.
«Την πρώτη μέρα του στις ΗΠΑ επέλεξε να κάνει ένα γρήγορο … ταξίδι στο Σαν Φρανσίσκο, όπου συναντήθηκε με τον καλά γνωστό επιχειρηματία Άντζελο Τσακόπουλο (ο Φιλ Αγγελίδης, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Καλιφόρνιας και υπεύθυνος για τη δημόσια περιουσία της πολιτείας της Καλιφόρνιας επίσης ήταν παρών σε αυτή τη συνάντηση). Ο Άντζελος Τσακόπουλος (γεννηθείς το 1936) είναι ένας εξέχων κτηματομεσίτης ακινήτων στο Σακραμέντο, της Καλιφόρνιας, και ο ιδρυτής / ιδιοκτήτης της ΑΚΤ Development.
«Ο Τσακόπουλος είναι επίσης προφανώς ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος και υπερήφανος υποστηρικτής του Μπαράκ Ομπάμα. Είναι, επίσης, προσωπικός φίλος του Μπιλ Κλίντον και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και του…Αντώνη Σαμαρά…
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τσίπρα, έκανε επίσης γνωστή την παρουσία του ο κύκλος των φίλων της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. (Προφανώς, ήταν η Αγγελοπούλου διακριτικά που άνοιγε σιωπηρά πόρτες ευκαιρίας για τον Τσίπρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.) Ως εκ τούτου, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στο ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (AHI), Νἰκος Λαριγκάκης. Επίσης, ένα άλλο κεντρικό πρόσωπο ο οποίος ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση του ΑΗΙ ο οποίος ήταν για να τιμήσει τον Τσίπρα δεν ήταν άλλος από τον κ Γεώργιο Μερμελα, τον υποτιθέμενο ιδιοκτήτη του πολύ γνωστού ιδρύματος/εταιρείας διαδρομιστών και δημόσιων σχέσεων “Greek Dream”».
Σε αυτό το σημείο μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι, από το 2013, έχει αλλάξει τον τόνο του o Τσίπρας σχετικά με τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ελλάδα, σχετικά με τις πεποιθήσεις και τις συνεργασίες του για τις μεγάλες επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο από την πλευρά των Έλληνο-Αμερικανών, όπως ο Άντζελος Τσακόπουλος, που τυχαίνει να είναι προσωπικός φίλος και του πρώην πλέον Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά! Αν ο Τσίπρας είναι τόσο εναντίον του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα μαζί με τον πρώην πρόεδρό της, Α. Σαμαράς, τότε τι έκανε πίσω στο 2013 σε μια συνάντηση με έναν μεγάλο συνεργάτη του Σαμαρά;!
Ο Τσίπρας και το Ινστιτούτο Οικονομικών Λεβί (Levi Economics Institute)
Μια άλλη σειρά από ενδιαφέρουσες επισκέψεις που Τσίπρας που έκανε ο ίδιος το 2013 ήταν στις συνεδριάσεις του Οικονομικού Ινστιτούτου Λεβί του Bard College της Νέας Υόρκης είτε εντός της Ελλάδος ή εκτός.
Η επίσημη ιστοσελίδα του ινστιτούτου αυτού αναφέρει τα εξής:
«Το Ινστιτούτο Οικονομικών Λεβί του Bard College, που ιδρύθηκε το 1986 με την ευγενική υποστήριξη του διαχειριστή του Bard College, Leon Levy (Λεβί), είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη-κομματικός, δημόσιας πολιτικής ερευνητικός οργανισμός. Το ίδρυμα Λεβί είναι ανεξάρτητο από οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη υπαγωγή, και ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα των απόψεων στην εξέταση των ζητημάτων οικονομικής πολιτικής, ενώ προσπαθεί να μετατρέψει ιδεολογικά επιχειρήματα σε ενημερωμένες συζητήσεις.»
Αυτό όμως που δεν μας λέει το ινστιτούτο αυτό είναι ότι ο ιδρυτής του, Leon Levy, ήταν ένας εξέχων Εβραίος καθώς και ένας τεράστιος καπιταλιστής. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εδώ και χρόνια μιλάει ανοιχτά εναντίον των μεγάλων τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, ξαφνικά γύρω στο Νοέμβριο 2013, αρχίζει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις αυτού του ινστιτούτου και, από τότε, προωθείται κιόλας από αυτό.
Σε ένα άρθρο της μεγάλης εν Λος Άντζελες εφημερίδος Los Angeles Times σχετικά με το θάνατο του Levy, διαβάζουμε ότι ίδρυσε ο Leon Levy «το Oppenheimer Funds Inc., την ένατη μεγαλύτερη αμερικανική ομάδα αμοιβαίων κεφαλαίων με περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.» (* “Leon Levy, 77; OppenheimerFunds Founder, Art Collector and Benefactor,” April 08, 2003 | Article originally from Bloomberg | Link:http://articles.latimes.com/2003/apr/08/local/me-levy8)
Αυτά δεν τα λέω εγώ. Ωστόσο, μην πάρτε τη λέξη μου για αυτό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να μεταβεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Λεβί για να δεί πόσες δραστηριότες του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με αυτό το ίδρυμα, έχουν καταγραφεί! Βλέπουμε παρακάτω ακριβώς αυτό με πολλές αναφορές στον Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ:
Σε ένα άρθρο* του Νοέμβρη του 2013 από την εφημερίδα Καθημερινή, το οποίο αναδημοσιεύθηκε από το levyinstitute.org, αναφέρει τα εξής σχετικά με τον Τσίπρα:
“Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποκάλεσε «ανθυποψήφιό του» τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, άσκησε έντονη κριτική στην τρόικα, χαρακτήρισε «εγκληματική» την πολιτική του Μνημονίου και υποστήριξε ότι το μόνο που έχει τάξει το κόμμα του είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ της κρίσης επίπεδα.”
Ααα! Υπάρχει κι μια άλλη σημαντική πληροφορία που ξέχασα να αναφέρω εδώ σε σχέση με το Ινστιτούτο Λέβι και αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ινστιτούτο αυτό χρηματοδοτείται απο τον ίδιο τον…GEORGE SOROS!

Επίλογος

Η περιοχή μας είναι ανέκαθεν γεωστρατηγικά ένα μαγαζί γωνία. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι των ηπείρων. Και εν όψει της γεωγραφικής μετατόπισης των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών συσχετισμών, η Ελλάδα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Αν προσθέσουμε και τα οικονομικά της ατού (πετρέλαιο, μέταλλα, κλπ) τότε η εικόνα ξεκαθαρίζει ακόμη περισσότερο.
Δεν μπορώ  να βγάλω από το νου μου, ότι κάθε κίνηση τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων, εξυπηρετεί ένα ακόμη βήμα σε κάποιο σχέδιο που έχει εξυφανθεί προ πολλού, και που έχει ως σκοπό την εξαφάνιση της Ελλάδας όπως την ξέραμε. Την μετάλλαξή της σε κάποιο άλλο μόρφωμα, πολυπολιτισμικό και σαφώς πιο ακίνδυνο.
Η παρούσα κυβέρνηση που ήρθε με τον αριστερό μανδύα, είναι έξοχη στο σερβίρισμα του φαγητού που μαγειρεύουν οι μάγειροι των αγορών και που έρχεται ως πακέτο, μαζί με την ΅επικοινωνία΅, μέσω της Διεθνούς των Συμβούλων του Πρωθυπουργού. Δεν πρόκειται όμως περί φαγητού, αλλά περί δηλητηρίου. Το χρηματιστικό κεφάλαιο έχει επιλέξει όχι την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά τη χρήση της για να επιτύχει τις πολιτικο-οικονομικές και γεωπολιτικές του επιδιώξεις.
Και είναι πολύ κοντά στο να πετύχει αυτό το τελευταίο. Αν ο ελληνικός λαός δεν ανατρέψει αυτές τις πολιτικές, η παρούσα κυβέρνηση θα έχει προσφέρει, πριν από την αναπόφευκτη πτώση της, μια τελευταία, σπουδαία υπηρεσία στην διεθνή ελίτ, με τα μέτρα που παίρνει, βάζοντας όμως τα θεμέλια για έναν εμφύλιο πόλεμο ή μια εθνική καταστροφή στην Ελλάδα.
Όπως και το μνημόνιο, έτσι και τα μέτρα που προτείνει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση, κατ’εντολήν των ξένων, δεν έχουν φτιαχτεί για να πετύχουν.
Εχουν φτιαχτεί για να αποτύχουν, φέροντας σε χειρότερη θέση τη χώρα, αφού προηγουμένως της αρπάξουν ότι έχει και δεν έχει.
Η επερχόμενη πτώχευση είναι το πασπαρτού των μεγάλων για να μας αποτελειώσουν.
Ποιος από εμάς θα νοιάζεται για το Καστελόριζο ή την Κομοτηνή, όταν δεν θα έχει γάλα για τα παιδιά του;
Ποιος από εμάς θα αρνηθεί υποσχέσεις πετροδολαρίων, με αντάλλαγμα τη Κρήτη, όταν θα είναι άνεργος και θα ψάχνει στα σκουπίδια;
Δυστυχώς, αυτό θα γίνει, και παρά τις αντιδράσεις που σίγουρα θα προκύψουν, όπως και σε άλλες περιπτώσεις της ελληνικής ιστορίας, ο εχθρός είναι ήδη εντός των τειχών.
Κάποτε τον έλεγαν Εφιάλτη, και κάποτε κάποιος δικός μας άνοιξε διάπλατα τη κερκόπορτα.
Σήμερα, αυτός ο «εχθρός» μας κυβερνά…
Πως επαναλαμβάνεται η Ιστορία ε;
Επιμέλεια: www.logiosermis.net

About Freegr network

Από το Blogger.