freegr

9 λόγοι για να μην δώσετε κινητό στο παιδί σας

 Οι εποχές σίγουρα αλλάξανε από τότε που ήμουν παιδί και το μόνο παιχνίδι που έπαιζα ήταν το ποδόσφαιρο στις αλάνες. Τώρα όπου και να κοιτάξεις βλέπεις παιδιά ηλικίας 10 χρ


ονών και πάνω, να έχουν δικό τους κινητό και μάλιστα τελευταίας τεχνολογίας. Σίγουρα ένας λόγος για την αγορά κινητού για τα παιδιά θα είναι ο εντοπισμός του καθώς το κινητό είναι και ένας κινούμενος πομπός μέσω της λειτουργίας GPS. Αλλά η ασφάλεια από μόνη της είναι ένας λόγος να φορτώσουμε την δικιά μας ανασφάλεια ως γονείς στα παιδιά μας;

Στις δικές μας ημέρες όταν ήμασταν παιδιά δεν υπήρχαν ούτε παιχνιδομηχανές αλλά και ούτε κινητά. Αυτό που βλέπουμε στα πάρκα και στους παιδότοπους όπου γονείς δίνουν στα μικρά παιδιά τους να παίζουν με το κινητό και όχι με τα υπόλοιπα παιδιά έτσι ώστε να αναπτύξουν τις κοινωνικές ικανότητές τους, είναι απαράδεκτο.

Όπως, επίσης, εμείς οι γονείς εθίζουμε και σπρώχνουμε από μικρή ηλικία τα παιδιά μας στην τεχνολογία με βάναυσο τρόπο, δείχνοντάς τους για παράδειγμα παιδικά και κινούμενα σχέδια για να φάνε φοβούμενοι μην τυχόν μείνουν νηστικά ή έχουμε την εντύπωση ότι αν τους δώσουμε το κινητό μας θα είναι ένας τρόπος για να μην μας “ενοχλούν”, επίσης είναι απαράδεκτο.

Αλλά εκτός αυτών, το κινητό στα χέρια των παιδιών είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Τους τρέχουν τα σάλια πάνω στο ακριβό σας κινητό, πατάτε την οθόνη αφής χωρίς έλεγχο και μερικές φορές μπορεί να σας χρεώσουν χωρίς να το καταλάβετε.

9 λόγοι για να μην δώσετε κινητό τηλέφωνο στο παιδί σας

  1. Δεν ξέρω για εσάς αλλά στην ηλικία μου αν ζητούσα από τους γονείς μου να παίξω με μια συσκευή που θα κόστιζε πάνω από 200 ευρώ τουλάχιστον με τον κίνδυνο να το σπάσω, σίγουρα θα γελούσαν για μία εβδομάδα.
  2. Το ακριβό σας κινητό είναι κατασκευασμένο από γυαλί και μέταλλο. Κυρίως όμως γυαλί, όπως η οθόνη που καλύπτει το 50% της συσκευής. Υπάρχει περίπτωση ένα παιδί να μην το ρίξει κάτω;
  3. Αν θέλετε να κλείσετε το στόμα του παιδιού σας γιατί κλαίει ή γιατί γκρινιάζει, μην του δώσετε το κινητό για να σταματήσει, γιατί στην συνέχεια πραγματικά θα θέλει να το χρησιμοποιήσει και άλλες φορές και άλλες φορές και άλλες φορές …
  4. Η χρήση κινητού λόγω των έντονων χρωμάτων και των γρήγορων εναλλαγών μπορεί να διαταράξει το ύπνο του παιδιού σας. Και τα παιδιά ειλικρινά τον χρειάζονται.
  5. Τα παιδιά από την μικρή ηλικία μαθαίνουν από μόνα τους να κάνουν παρέα με τα υπόλοιπα παιδιά, μαθαίνουν να γίνονται κοινωνικά αποδεκτά, μαθαίνουν να κάνουν παρέες και να παίζουν ομαδικά παιχνίδια ανταγωνισμού ή όχι. Αλλά με την χρήση κινητών τα σπρώχνουμε στην κοινωνική απομόνωση και αυτό δεν το θέλουμε.
  6. Η χρήση έξυπνων κινητών μας μετατρέπει σε βλάκες καταναλωτές και όχι σε δημιουργικούς ανθρώπους. Τα παιδιά διαθέτουν φαντασία και εμείς όχι. Η συχνή χρήση των κινητών περιορίζει την δημιουργικότητα των παιδιών.
  7. Η φράση που όλοι γονείς λέμε «Βγες λίγο έξω παιδάκι μου να παίξεις» δεν είναι αστείο. Υπάρχει λόγος που το παιδί σας δεν θέλει να βγει έξω να παίξει και αυτός ο λόγος είναι η υπερβολική χρήση κινητού ή tablet ή παιχνιδομηχανής ή τηλεόρασης.
  8. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να έχουν υπομονή όπως για παράδειγμα να μάθουν να περιμένουν στην ουρά. Αν εσείς συνέχεια θέλετε να του δίνετε το κινητό σας για να του αποσπάσετε την προσοχή όσο περιμένετε στην ουρά, τότε αυτό είναι λάθος.
  9. Αν τυχόν το παιδί σας εκεί που παίζει με το κινητό σας έχει χρεώσει για παράδειγμα με μια αγορά εφαρμογής ή παιχνιδιού τότε η Google δεν σας επιστρέψει τα χρήματα απλά μόνο θα σας τα πιστώσει για την επόμενη αγορά που θα θελήσετε να κάνετε. Πάντως σε καμιά περίπτωση δεν σας επιστρέψει τα λεφτά στο τραπεζικό σας λογαριασμό.

About Freegr network

Από το Blogger.