freegr

Η Disney έφτιαξε ρομπότ που σε κοιτάει στα μάτια σαν άνθρωπος

 


Το κενό βλέμμα των ρομπότ ίσως πολύ σύντομα να ανήκει στο παρελθόν. Η ερευνητική ομάδα της Disney ανέπτυξε ένα ρομπότ το οποίο μπορεί να κοιτά κάποιον άνθρωπο στα μάτια και με κινήσεις του σώματος και των ματιών να δίνει την ψευδαίσθηση ανθρώπου. Το συγκεκριμένο ρομπότ βέβαια από του οποίου το κεφάλι λείπει το "δέρμα", μοιάζει σαν να βγήκε από ταινία με ρομπότ-ζόμπι και δεν εμπνέει τίποτα παρά φόβο. Ωστόσο, αν ξεπεράσετε την εμφάνιση, οι τεχνολογίες που ενσωματώνονται είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Χάρη σε μία συστοιχία καμερών στο στήθος του, αναγνωρίζει που βρίσκεται ο συνομιλητής και γυρνάει για να τον κοιτάξει. Αντί για ένα μόνιμα καρφωμένο κενό βλέμμα όμως, αλλάζει στιγμιαία την κατεύθυνση του βλέμματος σε άλλα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως συνηθίζει να κάνει ο άνθρωπος όταν παρατηρεί κάτι ή κάτι τον αποσπά. Έτσι, θα γυρίσει στιγμιαία για να κοιτάξει προς την κατεύθυνση ενός ξαφνικού θορύβου που άκουσε, αλλά θα επιστρέψει το βλέμμα του στον άνθρωπο που έχει απέναντί του. Ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που δίνει μία αίσθηση αληθοφάνειας είναι το βλεφάρισμα, ενώ κάνει και μικρές κινήσεις με το κεφάλι παρόμοιες με αυτές της αναπνοής. Το πιο ενδιαφέρον όμως μάλλον είναι οι γρήγορες κινήσεις των ματιών, όπως όταν παρατηρούμε πιο έντονα κάτι.

Στόχος της Disney είναι η χρήση της τεχνολογίας για πιο πειστικά βλέμματα από τα ρομπότ των θεματικών της πάρκων, ωστόσο οι εφαρμογές μπορούν να είναι πολλές περισσότερες και μπορούν να ενσωματωθούν σε κάθε ρομπότ εξυπηρέτησης σε όλο τον κόσμο.

About Freegr network

Από το Blogger.