Νέες υπηρεσίες στο gov.gr στο απώτερο μέλλον με εκσυγχρονισμό των σημερινών φυσικών καταστημάτων των ΚΕΠ και στρατιωτική θητεία με πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων είναι μερικά από τα έργα που δρομολογεί το επόμενο διάστημα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο την μετάβαση της χώρας σε μια νέα ψηφιακή εποχή. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερακκάκης μιλώντας στο 10ο ετήσιο συνέδριο e-government με θέμα «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου Τομέα εν μέσω Covid-19» τονίζοντας ότι τα νέα έργα που δρομολογούνται, θα έρθουν να επικουρήσουν τον πολίτη απλοποιώντας τις διαδικασίες εξυπηρέτησής του αλλά και να προωθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός, έχουν ήδη προστεθεί στο gov.gr πολλές νέες υπηρεσίες όπως η άυλη συνταγογράφηση, τα ΚΕΠlive, η ψηφιακή υπογραφή. «Από τις 502 υπηρεσίες που περιλάμβανε όταν δημιουργήθηκε, πλέον αριθμεί 672 και αναμένονται πολλές ακόμα που στοχεύουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τελικός στόχος βέβαια είναι και η αλληλεπίδραση του δημοσίου μέσα από τις υπηρεσίες αυτές, με τρόπο τέτοιο που να απλουστεύονται οι διαδικασίες του και να μειώνεται η γραφειοκρατία».
Στα έργα που αναμένονται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα περιλαμβάνεται σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πιερρακάκης ο εκσυγχρονισμός των φυσικών καταστημάτων των ΚΕΠ ο οποίος θα φέρει τις υποδομές των κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών στο 2021».
Προς άμεση υλοποίηση, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, βρίσκεται και η ένταξη των ιατρικών βεβαιώσεων στην άυλη συνταγογράφηση, ενώ σύντομα αναμένεται να βγει σε διαβούλευση και το ERP.
Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης βέβαια επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία. Ένας εξ αυτών και η εκπαίδευση. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πέρα από την Εθνική Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών προωθείται τόσο η επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να προσεγγίσουν τις ψηφιακές εξελίξεις αλλά και στοχευμένα προγράμματα όπως ένα που αφορά τους στρατευμένους για παράδειγμα. Το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται υπό σχεδιασμό, θα συνδυάζει την στρατιωτική θητεία με την επιμόρφωση και την απόκτηση κάποιας ψηφιακής δεξιότητας και θα είναι χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως εξήγησε.
Το σύνολο των έργων που επεξεργάζεται το υπουργείο θα περιλαμβάνεται στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί μέχρι το τέλος του έτους και θα περιγράφει τον έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που θα υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία. Στόχος των έργων αυτών θα είναι αφενός να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζει η χώρα κι αφετέρου η χώρα να ηγηθεί σε συγκεκριμένους τομείς. «Πιστεύουμε στα μεγάλα έργα και σε πολλά μικρά έργα που αξιοποιούν τα παλιά μεγάλα έργα. Με μικρές επεκτάσεις υφιστάμενων έργων διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να δώσουμε προστιθέμενη αξία για τον πολίτη και την εξυπηρέτησή του» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης , πλέον υπάρχει μια μεγάλη ποιοτική αλλαγή κι αυτή δεν είναι άλλη από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πρόκειται για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» της εποχή μας το οποίο μας προσφέρει πρόσθετες ροές χρηματοδότησης οι οποίες σε συνδυασμό με την χρηματοδότηση από το κλείσιμο του υφιστάμενου ΕΣΠΑ αλλά και αυτή που θα έρθει με το νέο ΕΣΠΑ θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αλλάξει εποχή η χώρα.
Ερωτηθείς για τις μεγάλες προκλήσεις στο πέρασμα της Ελλάδας στη νέα ψηφιακή εποχή ο κ. Πιερακκάκης επεσήμανε τρεις. «Η μια αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου Τομέα και στην επιμόρφωσή του. Η άλλη αφορά στο πώς γίνονται οι διαγωνισμοί στην Ελλάδα, κάτι που θα αλλάξει με την επικαιροποίηση του νόμου 4412. Τέλος, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των παλιών υποδομών, οι οποίες καλούνται να εκσυγχρονιστούν ενόσω λειτουργούν και μάλιστα υπό μεγάλη πίεση».
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός «δείχνει ότι αν υπάρχει σχέδιο και τρέξεις μπορείς να πετύχεις και να κερδίσεις εμπιστοσύνη ως χώρα» ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με περισσότερες από μια μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού από τον κλάδο της τεχνολογίας που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα. «Επενδύσεις που μπορεί να μην φτάσουν σε ύψος αυτή της Microsoft που ανακοινώθηκε πρόσφατα αλλά θα είναι εξίσου σημαντικές στο συμβολισμό που παράγουν», όπως εξήγησε.
«Η στρατηγική μας είναι φιλόδοξη, ωστόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την πετύχουμε. Και ο κοινός βηματισμός δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα πρώτη φορά δίνει την αίσθηση ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει» κατέληξε ο υπουργός.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου