ειδήσεις

Σωσίβιο για την οικονομία η κοινωνική αποστασιοποίηση

 


Η υιοθέτηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος για να περιοριστεί ο αριθμός εξάπλωσης του κορονοϊού. Ωστόσο, για να έχει αποτελέσματα θα πρέπει να συνοδεύεται από υψηλό αριθμό συμμετοχής.

Πρόσφατες έρευνες σε ΗΠΑ και Αυστραλία έχουν τεκμηριώσει πως η κοινωνική αποστασιοποίηση βοηθά πολύ λίγο στην εξάπλωση του ιού εάν εξασκείται μόνον από το 70% του πληθυσμού, αλλά παράγει καλά αποτελέσματα εάν εφαρμόζεται από το 80% του πληθυσμού και άνω. Με άλλα λόγια ο μόνος σίγουρος τρόπος αναχαίτησης της πανδημίας είναι τα lockdown.

Αν και το lockdown έχει αποδειχθεί και στην ελληνική περίπτωση αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο συνοδεύεται από τεράστιο οικονομικό κόστος. Είναι ενδεικτικό πως κάθε μήνας  lockdown κοστίζει στην ελληνική οικονομία  3% του ΑΕΠ, δηλαδή 5 δισ. ευρώ. Με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ εφέτος να εκτιμάται ήδη στο 8,2% ένα νέο lockdown θα είχε τεράστια επίπτωση στην παραγωγή και την απασχόληση και θα επιδείνωνε αισθητά και την ήδη επιβαρυμένη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθει στο 7% εφέτος και το δημόσιο χρέος στο 205% του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη για το 2020 και το 2021 έχουν προβλεφθεί μέτρα δημοσιονομικής στήριξης ύψους 24 δισ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται αμιγώς από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.

Δεδομένου ότι όπως προαναφέρθηκε ένα καθολικό lockdown θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στην οικονομία, υπάρχουν προτάσεις για ηπιότερες παρεμβάσεις κοινωνικής αποστασιοποίησης, ώστε να επέλθει μείωση του αριθμού αναπαραγωγής του ιού. Τα μέτρα αυτά που ήδη λαμβάνονται σε χώρες όπως η Ιταλία περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους (εσωτερικούς και εξωτερικούς) και τήρηση απόστασης 1 μέτρου.
  • Την εφαρμογή τοπικών lockdown με περιορισμούς στη μετακίνηση μεταξύ περιοχών.
  • Την ενίσχυση της τηλεργασίας όποτε και όπου είναι εφικτό και εφαρμόσιμο.
  • Περιορισμούς στη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
  • Το κλείσιμο κοινόχρηστων χώρων με τάση συνωστισμού (π.χ. πλατείες).
  • Το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων.

Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν παράξουν αποτελέσματα ένα ενδιάμεσο μέτρο πριν το καθολικό lockdown θα ήταν η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι κάποιες ημέρες την εβδομάδα.best tv

About Freegr network

Από το Blogger.