athens

96% των επιχειρήσεων αλλάζει τη στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια

 


Στην κορυφή της επενδυτικής ατζέντας των επιχειρήσεων παγκοσμίως φέρνει η πανδημία του κορονοϊού την κυβερνοασφάλεια, εξαιτίας των πολλών καθημερινών συνηθειών που έχουν γίνει ψηφιακές. Αυτό αποδεικνύει η ετήσια μελέτη της PwC Digital «Trust Insights 2021», που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με την οποία περισσότερες από τις μισές εταιρείες (55%) δηλώνουν ότι ο προϋπολογισμός τους για την κυβερνοασφάλεια θα αυξηθεί το 2021.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που αναδημοσιεύει ο ΣΕΠΕ, το 96% των επιχειρήσεων επανασχεδιάζει τη στρατηγική του λόγω COVID-19 ενώ πάνω από τα μισά στελέχη (55%) δεν πιστεύουν ότι δαπάνες τους για την κυβερνοασφάλεια διατίθενται προς τους πιο σημαντικούς κινδύνους για την επιχείρηση. Έτσι, το 44% σκέφτεται να αλλάξει τη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού για την ψηφιακή ασφάλεια.

Μάλιστα, ένα στα δύο στελέχη (50%) δηλώνει ότι είναι πιο πιθανόν, πλέον, να λαμβάνεται υπόψη η κυβερνοασφάλεια σε κάθε επιχειρηματική απόφαση, σε σύγκριση με 25% πέρυσι. Επιπλέον, το 51% των CEOs δηλώνει ότι είναι πιο πιθανόν να έχει συχνές αλληλεπιδράσεις με τον Υπεύθυνο Ασφάλειας Πληροφοριών (CISO). 

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες της πανδημίας, όπως ανέφεραν οι CEOs, οι επιχειρήσεις τους, επιτάχυναν την ψηφιοποίηση τους με εκπληκτική ταχύτητα, μεταβαίνοντας κατευθείαν στο δεύτερο ή τρίτο έτος των πενταετών πλάνων τους. «Πολλές επιχειρήσεις χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια. Ο ρόλος του CISO δεν υπήρξε ποτέ πιο κρίσιμος τόσο για την επιβίωση, όσο και για την ανάπτυξη», διαπιστώνει η ετήσια μελέτη της PwC Digital. 

Έρχονται προσλήψεις

Η αναθεώρηση των επιχειρηματικών σχεδίων αναμένεται να δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας οι οποίες όμως θα είναι δύσκολο να καλυφθούν λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων στελεχών στον συγκεκριμένο κλάδο. Συγκεκριμένα αναμένεται να δημιουργηθούν 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας στην κυβερνοασφάλεια, που θα πρέπει να καλυφθούν έως το 2021.

Σε ποσοστό 51%, τα στελέχη σχεδιάζουν να προσλάβουν προσωπικό πλήρους απασχόλησης στην κυβερνοασφάλεια κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, με περισσότερους από το 22% να δηλώνουν ότι θα αυξήσουν το προσωπικό κατά 5% ή περισσότερο. 

Οι θέσεις με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορούν σε αρχιτέκτονες λύσεων cloud (43%), τους υπεύθυνους ασφάλειας πληροφοριών (40%) και τα στελέχη ανάλυσης δεδομένων (37%). Μια εναλλακτική λύση, που έχουν αξιοποιήσει πολλές επιχειρήσεις για να καλύψουν τις κενές θέσεις, είναι οι εσωτερικές μετακινήσεις, με αναβάθμιση δεξιοτήτων των υφιστάμενων εργαζομένων. 

Κάποιες εταιρείες έχουν ξεκινήσει να βασίζονται στο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για να καλύψουν την άμεση ανάγκη για εξειδικευμένο ταλαντούχο προσωπικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα στελέχη από τις μεγάλες εταιρείες (με αξία άνω του $1 δισ.) είναι πιο πιθανό να αναφέρουν οφέλη από τη μεταστροφή σε προηγμένες τεχνολογίες και την αναδιάρθρωση των λειτουργιών ασφάλειας. Οι ερωτηθέντες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με αξία άνω των $10 δισ.) ήταν, επίσης, πιο πιθανό να αναφέρουν οφέλη από την χρήση μοντέλων ασφάλειας και τεχνολογιών.

Τέλος, όσον αφορά τις προβλέψεις για τους κινδύνους το 2021: Το Internet of Things (IoT) και οι πάροχοι υπηρεσιών cloud βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πολύ πιθανών» απειλών (από 33%). Μάλιστα, οι κυβερνοεπιθέσεις στις υπηρεσίες cloud είναι πρώτες στη λίστα των απειλών, που θα έχουν «σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο» (αναφέρθηκαν από το 24%). Πηγή insidergr, PcW.

About Freegr network

Από το Blogger.