freegr

Nvidia: ΤΕΡΑΣ A100 GPU με 80GB μνήμη για υπερυπολογιστές


 Μόλις 6 μήνες χρειάστηκε η Nvidia για να παρουσιάσει τη νέα κτηνώδη GPU για λύσεις supercomputing, με την Nvidia A100 GPU να προσφέρει 80GB μνήμης (διπλάσια από το προηγούμενο μοντέλο) σε επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς που καλούνται να λάβουν αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα παρακολουθώντας την ανάλυση των δεδομένων τους σε πραγματικό χρόνο.

Η νέα GPU βασίζεται στην αρχιτεκτονική Ampere και η απόδοση της ξεπερνά τα 2TB/s ούτως ώστε να επεκταθεί από την παραδοσιακή ανάλυση προσομοιώσεων Τεχνητής Νοημοσύνης στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη προσομοίωση του κορωνοϊου SARS-CoV-2 απαιτούσε επεξεργασία 305 εκατομμυρίων ατόμων και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκαν 27000 GPUs της Nvidia.

Η νέα Nvidia A100 80GB GPU θα είναι ενσωματωμένη στα συστήματα Nvidia DGX A100 και Nvidia DGX Station A100 που θα κυκλοφορήσουν πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος τριμήνου. Επίσης, οι κατασκευαστές Atos, Dell, Fujitsu, Gigabity, Hewlett Packard Enterprise, Inspur, Lenovo, Quanta και Supermicro θα προσφέρουν τα δικά τους συστήματα βασισμένα στη νέα Nvidia A100 80GB GPU από το πρώτο μισό του 2021.

Η Nvidia θεωρεί ότι η δική της λύση είανι πολύ πιο αποδοτική από την αντίστοιχη της AMD (Instinct MI100 GPU) διότι ενσωματώνει στην ίδια αρχιτεκτονική τα γραφικά και την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης. Ενδεχομένως κάποιοι κατασκευαστές να επιλέξουν τη λύση της AMD λόγω χαμηλότερου κόστους, παρόλα αυτά, η Nvidia δεν θεωρεί ότι μπορεί να φτάσει σε απόδοση της δική της πρόταση ειδικά στο AI.

Σε ό,τι αφορά το Nvidia DGX Station A100, το νέο σύστημα AI χαρακτηρίζεται ως ένα “datacenter in a box” που προσφέρει απόδοση 2.5 petaflops με 4x A100 Tensor Core GPUs και συνολική μνήμη GPU στα 320GB. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Nvidia, κ. Charlie Boyle, το σύστημα προσφέρει ταυτόχρονα έως 28 διαφορετικού τύπου λειτουργίες για τις GPUs, σαν ένας υπερυπολογιστής κάτω από το γραφείο.

Το Nvidia DGX Station A100 χρησιμοποιείται από πληθώρα διαφορετικών βιομηχανιών, όπως οι BMW Group, DFKI AI Research Center, Lockheed Martin, NTT DoCoMo και το Pacific Northwest National Laboratory.

Τέλος, η εταιρεία ανακοίνωσε και το νέο Mellanox 400G InfiniBand Networking για AI υπερυπολογιστές με 7ης γενιάς τεχνολογία Mellanox InfiniBand που προσφέρει ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων στα 400 Gbps και συνολική απόδοση 1.64 petabits ανά δευτερόλεπτο (5x φορές μεγαλύτερη από την τελευταία γενιά). Οι εφαρμογές αυτού του συστήματος εκτείνονται από τους υπερυπολογιστές μέχρι την αυτόνομη οδήγηση.

Και ένα τελευταίο trivia από την Nvidia: το 90% των δεδομένων που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο δημιουργήθηκε μέσα στα τελευταία 2 χρόνια

About Freegr network

Από το Blogger.