AMD

H AMD παρουσιάζει σε επόμενο BIOS τη δυνατότητα "Adaptive Undervolting

 


Η AMD ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει εργαλεία Adaptive Undervolting για το λογισμικό Precision Boost Overdrive που διατίθεται για τους τελευταίους επεξεργαστές Ryzen 5000 series. Αυτή η δυνατότητα θα διατεθεί κατά την κυκλοφορία του AGESA 1180 σε μητρικές κάρτες σειράς 400 και 500 (εκτιμώμενη διαθεσιμότητα στις αρχές Δεκεμβρίου) και θα απαιτήσει ενημέρωση του BIOS για ενεργοποίηση σε επίπεδο λογισμικού. Σύμφωνα με την AMD, αυτό το εργαλείο θα υπολογίζει δυναμικά την ακριβή ποσότητα τάσης που απαιτείται για μια δεδομένη εργασία, αναλύοντας εσωτερικούς αισθητήρες (όπως φόρτο εργασίας, θερμοκρασία, όρια υποδοχής) και προσαρμόζοντας τις τιμές τάσης δυναμικά, έως και 1000 φορές το δευτερόλεπτο.

 

Αυτή η προσέγγιση από την AMD θα φέρει μια νέα εποχή για το undervolting του επεξεργαστή, που μέχρι τώρα γινόταν με βάση το χειρότερο σενάριο: συνήθως, με τη σταδιακή μείωση της τάσης του επεξεργαστή και τον έλεγχο της σταθερότητας μέσω stress test. Στην πραγματικότητα όμως, σχεδόν ποτέ, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση χρήσης, δεν χρησιμοποιείται η πλήρης ισχύς του επεξεργαστή. Επομένως, στους περισσότερους φόρτους εργασίας, όπου η CPU αξιοποιεί λιγότερο από το 100% της επεξεργαστικής ισχύος, εξακολουθούν να έχουν περιθώρια για μείωση τάσης. Με το Adaptive Undervolting της AMD, αυτό θα γίνει πλέον εφικτό.

 

large.SajViUvGZhSobYEX.jpg

 

large.Zv3RVR6rAotCLhwW.jpg

 

Στην πιο απλή περίπτωση, η δυνατότητα Adaptive Undervolting θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη μακροζωία του επεξεργαστή, αλλά και μικρότερη κατανάλωση. Όμως, ανάλογα με το chip που θα σας τύχει, μπορείτε να πετύχετε και καλύτερη απόδοση. Οι κατασκευαστές επεξεργαστών καθορίζουν κάποιες "βασικές τάσεις" για τους επεξεργαστές που πωλούν, ώστε με αυτές να λειτουργούν απροβλημάτιστα όλα τα κομμάτια που φεύγουν από το εργοστάσιο. Σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια, ένας επεξεργαστής μπορεί να έχει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από το ελάχιστο αποδεκτό, επομένως μπορεί και να λειτουργήσει με χαμηλότερες τάσεις.

About Freegr network

Από το Blogger.