ειδήσεις

Οι δρόμοι «ψεκάζουν» με πλαστικά την ατμόσφαιρα


 
Γνωρίζαμε ότι οι δρόμοι είναι ένα από τα μεγαλύτερα πεδία μόλυνσης του περιβάλλοντος αφού τα καυσαέρια των αυτοκινήτων που κινούνται σε αυτούς στέλνουν τεράστιες ποσότητες βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως είναι ότι ακόμη και όταν ένας δρόμος αδειάζει από αυτοκίνητα παίρνει εκείνος την σκυτάλη και αρχίζει να μολύνει την ατμόσφαιρα αυτή την φορά με πλαστικά σωματίδια. Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Γιούτα διαπίστωσαν ότι ο αέρας σηκώνει μαζί με την σκόνη που υπάρχει στο οδόστρωμα και τα υπολείμματα των ελαστικών των αυτοκινήτων που υπάρχουν εκεί και τα οδηγεί στην ατμόσφαιρα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το 84% των πλαστικών σωματιδίων που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα προέρχονται από τα οδοστρώματα. Αν η αποκάλυψη για την νέα άγνωστη πηγή μόλυνσης της ατμόσφαιρας αλλά και το εύρος της προκαλούν μια έκπληξη το ποιοι δρόμοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για αυτή την εξέλιξη δεν προκαλεί καμία. Πρόκειται για τους δρόμους των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Ανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας. ΝΑΥΤΕΡΜΠΟΡΙΚΗ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα πλαστικά σωματίδια των δρόμων παραμένουν στην ατμόσφαιρα από λίγες ώρες ως περίπου επτά ημέρες με αποτέλεσμα να μετακινούνται ακόμη και από την μια ήπειρο σε μια άλλη ή να καταλήγουν στους ωκεανούς επιβαρύνοντας τους με επιπλέον πλαστικές ύλες από αυτές που ήδη δέχονται από άλλες πηγές μόλυνσης.

About Freegr network

Από το Blogger.