Ένα project για την παραγωγή ηλεκτρισμού από τη βαρύτητα κατάφερε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε εγκαταστάσεις επίδειξης στο Εδιμβούργο.
Το σύστημα Gravitricity λειτουργεί σαν μια γιγαντιαία μπαταρία προκειμένου να εξισορροπεί τον ηλεκτρισμό που έρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδικοί εκτιμούν πως τέτοια συστήματα αποθήκευσης θα είναι ολοένα και πιο σημαντικά καθώς αυξάνεται η εξάρτησή μας από την ενέργεια που προέρχεται από τον άνεμο και τον ήλιο.
Όπως αναφέρει το BBC, η εταιρεία πίσω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία «κοιτά» προς την Ευρώπη και την Αφρική.
Η εγκατάσταση, ύψους 15 μέτρων και κόστους ενός εκατομμυρίου λιρών, βρίσκεται σε έναν πύργο στο Λιθ της Σκωτίας. Το σύστημα λειτουργεί χρησιμοποιώντας την περίσσια ενέργεια για να σηκώνει μεγάλα βάρη, που κρατούν την ενέργεια αυτή «αποθηκευμένη» μέχρι να χρειαστεί. Ο ηλεκτρισμός παράγεται όταν τα βάρη αυτά αφήνονται να πέσουν.
Τα δύο βάρυ λειτουργούν για λίγο παραπάνω από 10 δευτερόλεπτα, μα το συγκεκριμένο project έγινε για να αποδειχθεί πως η τεχνολογία αυτή μπορεί να λειτουργήσει.
Ο Τσάρλι Μπλερ, managing director του Gravitricity, είπε στο BBC Scotland πως αν αυτή η τεχνολογία κάποια στιγμή «κάνει τη διαφορά», θα το κάνει σε όλο τον κόσμο: «Θα κρατά τα φώτα ανοιχτά στην Αφρική, καθώς φτιάχνουν το δίκτυο, όπως θα το κάνει και στην Ευρώπη».
Η τεχνολογία αυτή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να στεγάζεται σε παλιά ορυχεία αντί για πύργους, και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να φτάσει σε βάθη 750 μέτρων- δύο φορές το ύψος του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι.
Ωστόσο σε αφρικανικές χώρες, όπου θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε τρύπες ειδικά για αυτή τη δουλειά, το βάθος θα μπορούσε να υπερβαίνει τα 2 χλμ.ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου