freegr

Στην τελική ευθεία το mega - ΣΔΙΤ 870 εκατ. ευρώ Ultra Fast Broadband

 Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγαλύτερο έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ελλάδα, που αφορά την κατασκευή δικτύων οπτικών ινών (Ultra-Fast Broadband) στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας που δεν καλύπτεται ή δεν πρόκειται να καλυφθεί από τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. 

Η φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευτεί η πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών, για να ακολουθήσει η κατάθεση τους από τους ενδιαφερόμενους. 

Η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών θα ανέρχεται σε 40 ημέρες, ωστόσο δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους παράταση στην καταληκτική ημερομηνία. Βάσει των προαναφερθέντων και σύμφωνα με πληροφορίες το έργο αναμένεται να έχει αναδόχους το Φθινόπωρο.

Να θυμίσουμε ότι το UFBB εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (NGA Plan), το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ (2015) και του οποίου οι στόχοι, οι προσεγγίσεις και οι δράσεις ενσωματώνονται στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2020. Σχεδιάστηκε και έλαβε την πρώτη έγκριση για τη χρηματοδότησή του με πόρους της ΕΕ έπειτα από ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης. Με το που ανέλαβε υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο  Κυριάκος Πιερρακάκης αποφασίστηκε να προχωρήσει με ελάχιστες αλλαγές στην αρχιτεκτονική του ώστε να αποφευχθούν τυχόν πρόσθετες καθυστερήσεις. Κάποιοι προβληματισμοί των συμμετεχόντων βέβαια, όπως για παράδειγμα η διάρκεια εκμετάλλευσης των δικτύων που θα κατασκευαστούν, η οποία σύμφωνα με κάποιους ενδιαφερόμενους θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη ώστε να βγαίνουν οι αποδόσεις ή οι πιθανές ανταγωνιστικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται την τελευταία περίοδο μετέθεσαν κι άλλο το αρχικό χρονοδιάγραμμα. 

Το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB), συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) έχει εξασφαλίσει δημόσια χρηματοδότηση ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ κι αναμένεται να συμβάλλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των αστικών κέντρων και της ελληνικής περιφέρειας και στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών νέας γενιάς με βάση και τους στόχους ευρυζωνικότητας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025 (Gigabit Society). Κι αυτό γιατί αφορά δυνητικά 810.000 συνδέσεις – γραμμές, περίπου δηλαδή το 18% των συνολικών,  προσφέροντάς ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps. 

Από 3 έως 7 ανάδοχοι για το UFBB

Δεδομένου του μεγέθους του ΣΔΙΤ το ενδιαφέρον καταγράφηκε ευθύς εξαρχής μεγάλο, με εννέα ομίλους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό. ΟΤΕ, Vodafone, Wind, ΔΕΗ, GridTelecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), ΑΒΑΞ, κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Intrakat αναμένεται να διεκδικήσουν κάποια ή κάποιες από τις επτά γεωγραφικές περιοχές (lots) που έχουν καθοριστεί, δεδομένου ότι κάθε ανάδοχος μπορεί να αναλάβει έως και τρεις περιοχές. Το γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια συνεργασιών για την κατάθεση κοινών προσφορών, με μερικούς από τους ενδιαφερόμενους να έχουν ήδη συνομιλήσει σχετικά, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Κάθε lot έχει παρόμοιο προϋπολογισμό (περίπου 100 εκατ. ευρώ ή καθεμία) και περίπου τον ίδιο αριθμό εκτιμώμενων συνδέσεων (περίπου 110-120 χιλιάδες συνδέσεις η καθεμία).

Οι νέες συνδέσεις θα έρθουν να προστεθούν στις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων που αυξάνονται ραγδαία από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Να θυμίσουμε ότι εν μέσω υγειονομικής κρίσης η ανάγκη διεκπεραίωσης πολλών καθημερινών αναγκών διαδικτυακά έστρεψε πολλούς καταναλωτές στις υπερυψηλές ταχύτητες. Αυτό αποδεικνύεται κι από τα στοιχεία του προγράμματος Super Fast Broadband (SFBB) το οποίο επιδοτεί την λειτουργία γραμμών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και η απορρόφησή του από το 2018 μέχρι και την αρχή της πανδημίας ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Ο αριθμός των αιτήσεων επιδότησης έφτανε στις αρχές Απριλίου 2021 τις 31.400 από τις 5.800 που είχαν κατατεθεί έως το τέλος Μαρτίου του 2020, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr. Τα περιθώρια βέβαια είναι ακόμα μεγαλύτερα αφού από τα 50 εκατ. του προϋπολογισμού του έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής 11,3 εκατ. ευρώ.

Επικουρικά στην αύξηση τέτοιου τύπου συνδέσεων θα λειτουργήσει και το ψηφιακό «Eξοικονομώ», ένα έργο που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και θα επιδοτεί την εγκατάσταση οπτικών ινών στα υφιστάμενα κτήρια της χώρας. Να θυμίσουμε ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει στα 73 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών σε κτήρια. Για το έργο θα ακολουθηθεί το μοντέλο του «Εξοικονομώ κατ' οίκον», ώστε με επιδότηση να αναπτυχθούν σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές και να ενισχυθεί η σύνδεση με οπτική ίνα στο σπίτι (FTTH).  

Το ψηφιακό «Εξοικονομώ» που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ως στόχο να δημιουργηθούν «Fiber Ready» κτήρια κατοικιών, προκειμένου η εγκατάσταση των νέων συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home - FTTH), να γίνεται απρόσκοπτα. inside


rgr

About Freegr network

Από το Blogger.