freegr

Windows 10 θα επιτρέπουν πλέον την εκτέλεση Linux GUI εφαρμογών

 


Η Microsoft άρχισε να επιτρέπει στους Windows Insider χρήστες να έχουν πρόσβαση σε Linux GUI εφαρμογές. Η πρώτη δοκιμαστική περίοδος θα επιτρέπει σε προγραμματιστές να τρέξουν GUI εφαρμογές και διάφορα άλλα εργαλεία ώστε να δοκιμάσουν Linux εφαρμογές. Πρόκειται για μία σημαντική επέκταση για το WSL (Windows Subsystem for Linux) της Microsoft, από τότε που η εταιρεία πρόσθεσε ένα ολοκληρωμένο Linux kernel στα Windows 10 πέρυσι.

windows-10-linux-efarmoges-2.jpg.16e0ee05e48e41634d9cb40c2754969e.jpg

Αν και μέχρι πρόσφατα μπορούσε κάποιος να εκτελέσει Linux GUI εφαρμογές χρησιμοποιώντας λογισμικό τρίτων κατασκευαστών, η επίσημη υποστήριξη από τη Microsoft σημαίνει πως οι εφαρμογές Linux θα τρέχουν ομαλότερα αφού θα χρησιμοποιούν και πόρους από την κάρτα γραφικών (GPU Hardware Acceleration). Επίσης, θα υποστηρίζεται ο ήχος και το μικρόφωνο ώστε οι προγραμματιστές Linux να μπορούν εύκολα να δοκιμάσουν εφαρμογές εικόνας και ήχου.

Η διαδικασία εκτέλεσης Linux εφαρμογών είναι ιδιαίτερα εύκολη. Τα Windows εκκινούν αυτόματα μία ειδική διανομή Linux μαζί με όλα τα απαραίτητα εργαλεία (Wayland, X server, pulse audio server κι άλλα) όταν ο χρήστης εκτελέσει μία εφαρμογή. Μόλις ο χρήστης κλείσει την εφαρμογή και το WSL, τότε κλείνει και αυτή η ειδική διανομή Linux. Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνδυάζονται για να διευκολύνουν την εκτέλεση εφαρμογών Linux GUI παράλληλα με τις κανονικές εφαρμογές των Windows.

windows-10-linux-efarmoges-3.jpg.f3707b10ca6cd538d51780abfe73ca8b.jpg

Στην τελευταία έκδοση Windows που έκανε διαθέσιμη για τους Insiders, η Microsoft δοκιμάζει και μια λειτουργία Eco για τη Διαχείριση Εργασιών (Task Manager). Πρόκειται για μία πειραματική λειτουργία που θα επιτρέπει να μειώνεται η χρήση των πόρων του συστήματος από διάφορες εφαρμογές. Στην ουσία είναι σχεδιασμένη για τον έλεγχο εφαρμογών που ξαφνικά αρχίζουν να καταλαμβάνουν πολλούς πόρους, αλλά θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και όταν κάποιος θέλει να περιορίσει προσωρινά μια εφαρμογή.

Όποιος ενδιαφέρεται να δοκιμάσει εφαρμογές Linux στα Windows 10 ή αυτή τη νέα λειτουργία Eco, θα πρέπει να εγκαταστήσει την πιο πρόσφατη Windows Insider έκδοση 21364 από το Dev Channel. Βέβαια, οι εκδόσεις αυτές είναι σχεδιασμένες για τους προγραμματιστές και όχι για τους καθημερινούς χρήστες, οπότε και χρειάζεται προσοχή. INSOMNIA.GR

About Freegr network

Από το Blogger.