freegr

Sexting, η πιο διαδεδομένη συνήθεια των παιδιών 12-18 ετών στο Internet


Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της έρευνας που έκανε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), υπό την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τις διαδικτυακές συνήθειες των παιδιών. Η έρευνα έγινε τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2021 σε δείγμα 5.0
00 μαθητών ηλικίας από 12-18 ετών.
 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η πρακτική της ανταλλαγής πολύ προσωπικών φωτογραφιών(sexting) μεταξύ των εφήβων εμφανίζεται ιδιαίτερα διαδεδομένη, καθώς 1 στα 4 παιδιά έχει δεχτεί προσωπικές φωτογραφίες κάποιου άλλου και το 6% παραδέχεται ότι έχει στείλει προσωπικές φωτογραφίες. Αυτή η τάση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται και πολύ για το πώς διαμορφώνεται η διαδικτυακή τους φήμη από όσα ανεβάζουν στο διαδίκτυο, είναι ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο. Η διαδικτυακή φήμη δεν απασχολεί το 53% των παιδιών, ενώ επιπρόσθετα ένα 23% απαντά «δεν ξέρω». 
 Πολύ διαδεδομένη η ρητορική μίσους 
Μια άλλη τάση που φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια είναι η εμφάνιση του μισαλλόδοξου λόγου στο διαδίκτυο (ρητορική μίσους). Το 34% των παιδιών δηλώνει ότι έχει συναντήσει μισαλλόδοξο λόγο στο διαδίκτυο. Όσον αφορά στον διαδικτυακό εκφοβισμό το 6% δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού με τα κορίτσια να υπερτερούν σε αριθμό από τα αγόρια και το 13% ότι έχει γίνει μάρτυρας εκφοβισμού. Από τα παιδιά που έχουν παρατηρήσει να εκφοβίζεται κάποιος φίλος/γνωστός τους το ενθαρρυντικό είναι ότι η πλειοψηφία δεν αδιαφόρησε, αλλά προσπάθησε να στηρίξει το θύμα, ιδιωτικά όμως, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό απευθύνθηκε σε κάποιον ενήλικα. Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά θεωρούν την αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων και την επαφή με αγνώστους τους δυο μεγαλύτερους κινδύνους στο διαδίκτυο, την ίδια ώρα ένα στα δυο παιδιά συνομιλεί με αγνώστους και κάνει φίλους μέσω διαδικτύου. 
Ένα στα 4 παιδιά δηλώνει ότι κάποια στιγμή στο διαδίκτυο κάποιος το προσέγγισε με κακόβουλο σκοπό. Από αυτά το 3% έπιασε κουβέντα μαζί του για να δει τις προθέσεις του αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά και οι νέοι φαίνεται ότι δε διστάζουν να μπλοκάρουν (block) κάποιον ή κάτι που τους έχει αναστατώσει στο διαδίκτυο, δεν προχωράνε όμως τόσο εύκολα σε καταγγελία (report). Ένα άλλ στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι ότι αν κάτι συμβεί στο διαδίκτυο, το 62% των παιδιών θα ζητήσει βοήθεια από τους γονείς του, το 21% από κάποιον φίλο, ένα 13% θα το αντιμετωπίσει χωρίς να ζητήσει βοήθεια και μόνο ένα 4% θα απευθυνθεί σε κάποιον εκπαιδευτικό. Θύμα διαδικτυακής απάτης έχει πέσει το 10% των παιδιών, που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ενώ ένα στα δυο παιδιά χρησιμοποιούν antivirus στις συσκευές τους.

About Freegr network

Από το Blogger.