Την επέκταση του περιορισμένου σήμερα Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) σχεδιάζει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού, 37,4 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιώματος προαίρεσης) που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το υφιστάμενο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής είναι περιορισμένο σε πολύ λίγες περιοχές της χώρας. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 66 Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς (ΣΤΙΑ) οι οποίοι καλύπτουν Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και μικρότερες μονάδες υγείας και 21 Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου (ΣΤΙΣ), οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε 12 νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου) και στο ΕΚΑΒ, ενώ εγκαταστάθηκε και ένας Σταθμός στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Ο ΣΤΙΣ αποτελεί το άλλο άκρο μιας συνόδου τηλεϊατρικής. Διαθέτει τον απαραίτητο απεικονιστικό εξοπλισμό, προκειμένου να εμφανίζονται στο σύμβουλο ιατρό τα δεδομένα, οι ζωτικές ενδείξεις και η εικόνα του εξεταζόμενου.
Περιλαμβάνει ακόμη ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο στο Κέντρο Υγείας Πειραιά, το Κέντρο Δεδομένων που φιλοξενείται (collocation) στο (υψηλής διαθεσιμότητας) Data Center της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣΔΔ) και το Κέντρο Υποστήριξης Λειτουργίας (Helpdesk) που φιλοξενείται στη 2η ΥΠΕ.
Αντικείμενο του νέου έργου είναι η επέκταση του ΕΔΙΤ στις 1η, 3η, 4η, 5η, 6η και 7η ΥΠΕ, δηλαδή η ανάπτυξη ενός συστήματος, επιπρόσθετα του υφιστάμενου και σε άμεση διασύνδεση μαζί του, καθώς και η αναβάθμιση του υφιστάμενου στην 2η ΥΠΕ ως προς την προμήθεια επιπλέον περιφερειακού εξοπλισμού και συνδρομητικών υπηρεσιών.
Με την επέκταση του ΕΔΙΤ θα δημιουργηθούν μεταξύ άλλων 305 ΣΤΙΑ που θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένες Υγειονομικές Δομές σε όλη τη χώρα, 35 νέοι ΣΤΙΣ που θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένες Υγειονομικές Δομές και 5 Εκπαιδευτικοί Σταθμοί Τηλεϊατρικής που θα ενσωματώνουν λειτουργίες ΣΤΙΣ και ΣΤΙΑ. Θα χρησιμοποιηθούν ως Εκπαιδευτικά Κέντρα για τους νέους χρήστες του συστήματος και θα εγκατασταθούν στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας.
Προβλέπεται επίσης η προμήθεια ταμπλετών για τους γιατρούς και για την υποστήριξη των λειτουργιών στους Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου.
Το νέο έργο περιλαμβάνει επίσης διαγνωστικό ιατρικό εξοπλισμό για τους ΣΤΙΑ και τα εκπαιδευτικά κέντρα, τρία νέα περιφερειακά Κέντρα Ελέγχου (Helpdesk), καθώς και ένα Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου στο υπουργείο Υγείας (Command & Control Centre).
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της διακήρυξης του έργου, είναι ευρέως αποδεκτό, ότι η χρήση της τηλεϊατρικής στην Ελλάδα και ειδικότερα σε νησιωτικές και απομακρυσμένες αγροτικές και ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές, αποτελεί επιβεβλημένη ρεαλιστική προσέγγιση για να επιτευχθεί η επιταγή του Συντάγματος για ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.
Το υφιστάμενο ΕΔΙΤ στη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση 2007-2013. Λειτουργεί παραγωγικά από τις αρχές του 2016 έχοντας υλοποιήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 10.000 ραντεβού τηλεϊατρικής σε 10 διαφορετικές ειδικότητες με τη συνεργασία 200 πιστοποιημένων ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ.
Η ΚτΠ έχει θέσει για 15 μέρες το Τεύχος Προκήρυξης του έργου σε δημόσια διαβούλευση μέσω του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: promitheus.gov.gr
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου