Apple Pay και mobile wallets, η επόμενη 'επανάσταση'

Του Κωνσταντίνου Δημόπουλου
Καθώς η τεχνολογία καταλαμβάνει όλο και περισσότερο κεντρικό, όλο και περισσότερο ζωτικό χώρο στην καθημερινότητα μας, η καινοτομία αρχίζει να κάνει παντού αισθητή την παρουσία της, σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της λιανικής πώλησης. Και όπως είναι φυσικό, όταν εμπλέκονται μικρά (ή μεγάλα) χρηματικά ποσά που προτίθενται να αλλάξουν χέρια, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ότι αυτό θα γίνει με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο! Όταν συζητάμε για καινοτομία στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, πολλοί σκέφτονται αμέσως το PayPal, το Amazon Payments, ή το Google και το Apple Pay, τα οποία και συγκέντρωσαν (όχι άδικα) πολλή προσοχή από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους. Το επόμενο βήμα έχει ήδη γίνει με τις ανέπαφες συναλλαγές μέσω καρτών ή κινητών τηλεφώνων.
Τι είναι όμως οι ανέπαφες συναλλαγές και ποια τα οφέλη που μπορούν να εξασφαλίσουν τόσο στον καταναλωτή, όσο και στον έμπορο που θα αποφασίσει να τις υιοθετήσει; Οι ανέπαφες συναλλαγές βασίζονται στην ασύρματη τεχνολογία μικρής εμβέλειας NFC (Near Field Communication) και δίνουν τη δυνατότητα στον πελάτη να κάνει αγορές, πλησιάζοντας απλά την κάρτα του στο κατάλληλο μηχάνημα. Αυτό σημαίνει αυτόματα μεγαλύτερη ευκολία και φυσικά ταχύτητα, αφού δεν χρειάζεται πλέον να πληκτρολογήσετε το ΡΙΝ σας (εφόσον το ποσό της πληρωμής είναι μικρότερο των €25), ή να υπογράψετε αποδείξεις, ενώ ταυτόχρονα η κάρτα σας μένει πάντα στα χέρια σας κατά την διαδικασία της πληρωμής. Οι ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού βασίζονται αντίστοιχα στις ίδιες αρχές που ισχύουν για τις ανέπαφες πληρωμές με κάρτες. Κρατώντας το κινητό σας τηλέφωνο μπροστά από μια συσκευή που δέχεται ανέπαφες πληρωμές, περιμένετε μέχρι να εμφανιστεί το μήνυμα επιβεβαίωσης και η πληρωμή θα έχει ολοκληρωθεί.
Οι πρόσφατη Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο μάλιστα μας έδειξαν και τα επόμενα βήματα εξέλιξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Βήματα που σύντομα θα κάνουμε όλοι! Τα οφέλη επίσης προφανή. Καθώς έχουμε σχεδόν πάντα μαζί μας τα κινητά τηλεφώνα και τα χρησιμοποιούμε για όλο και περισσότερους σκοπούς, είναι φυσικό να τα χρησιμοποιούμε και για την πραγματοποίηση πληρωμών σε καταστήματα λιανικής αλλά και στα μεταφορικά μέσα, ενώ για τις πληρωμές αυτές δεν είναι απαραίτητη η σύνδεση internet ή κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας!
Το μοντέλο λειτουργίας που δείχνει να έχει τη μεγαλύτερη αποδοχή στο εξωτερικό είναι η κάθε τράπεζα να έχει το δικό της «πορτοφόλι» στο κινητό σας (mobile wallet), στο οποίο όμως, θα είναι δυνατή και η χρησιμοποίηση καρτών άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε ο καταναλωτής να είναι αυτός που θα κάνει την τελική επιλογή. Στην τελική μορφή του mobile wallet ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να «περάσει» στο κινητό του μία ή περισσότερες χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες ακόμα και από διαφορετικές τράπεζες και θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται και να επιλέγει ποια θα χρησιμοποιήσει μέσω μιας εφαρμογής.

, , , , ,

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ FORUM

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

LIVE RADIO

Live Radio

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.