athens

Συρικνώνεται η ελληνική αγορά υπολογιστών και hardware

Πλήγμα στον κλάδο της χονδρικής εμπορίας ηλεκτρονικών υπολογιστών κατάφερε η αστάθεια του 2015 σε οικονομία και πολιτική , με την αξία αγοράς του εξοπλισμού πληροφορικής να υποχωρεί κατά 8% στα 645 εκατ. ευρώ βάζοντας φρένο σε μια διετία ανάπτυξης που είχε προηγηθεί. Οπως αναφέρεται σε μελέτη της Infobank Hellastat για τον κλάδο, η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος κατά το 2015, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (περαιτέρω μείωση δημοσίων δαπανών, αύξηση φορολογίας κ.τ.λ.), δεν επιτρέπει την εξαγωγή αισιόδοξων εκτιμήσεων και για το τρέχον έτος.
Ετσι η IDC προβλέπει ότι εφέτος η αγορά του εξοπλισμού θα μειωθεί περαιτέρω – και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό – κατά 15,2%, στα 547 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst της Infobank, το 2015 επιφύλασσε βαθμιαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο, τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών και την αργία των τραπεζών τον Ιούλιο να προκαλούν ανησυχία σχετικά με ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία.
Σημαντικές απώλειες κατά τη διάρκεια του έτους εμφάνισαν οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των tablets. Αναλυτικά, στον τομέα των PCs παρουσιάστηκε πτώση 8,8% σε σχέση με το 2014, στα 311 εκατ., ενώ στα tablets η αγορά υποχώρησε απότομα κατά 26,6%, στο ύψος των 110 εκατ. ευρώ.

About Freegr network

Από το Blogger.