ειδήσεις

Κρατήστε ασφαλείς τις συσκευές Android από απειλές

Με αφορμή τα ολοένα και συχνότερα κρούσματα επιθέσεων σε συσκευές Android, η ESET προχώρησε στην έκδοση μίας σειράς χρήσιμων οδηγιών, με στόχο την προστασία των χρηστών. 


Καθώς στο διάστημα 2012 – 2013, οι ανιχνεύσεις κακόβουλου λογισμικού που στοχεύει σε Android εμφανίζονται αυξημένες κατά 60%, η ESETεκτιμά ότι και το 2014 αναμένονται τέτοιου είδους επιθέσεις να απασχολήσουν τη βιομηχανία ασφάλειας, γι’ αυτό και συμβουλεύει τους χρήστες να είναι προσεκτικοί, καθησυχάζοντας τους παράλληλα ότι με απλά βήματα μπορούν να μείνουν ασφαλείς. 
Όλες οι εφαρμογές πρέπει να εγκαθίστανται από το Google Play ή από γνωστά app stores. Online καταστήματα που υπόσχονται δωρεάν εφαρμογές, θα πρέπει να θεωρούνται ύποπτα.
Η ασφάλεια του Android δεν πρέπει να λαμβάνεται ως δεδομένη. Ο χρήστης δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι αν ανοίξει ένα email από τη συσκευή του είναι λιγότερο επικίνδυνο από το να το άνοιγε στον υπολογιστή του. 
Προτιμάται να έχετε εγκατεστημένη πάντοτε την τελευταία έκδοση της πλατφόρμας Android. Αν η συσκευή λειτουργεί με Gingerbread διατρέχει περισσότερους κινδύνους συγκριτικά με την πλατφόρμα KitKat, καθώς ο χρήστης δεν μπορεί να εγκαταστήσει τα πιο πρόσφατα patches.
Οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις διαφυλάσσουν και την καλύτερη προστασία της συσκευής. Η ρύθμιση της συσκευής για αυτόματη ενημέρωση, χρησιμοποιώντας περιορισμό ώστε να γίνεται μέσω Wi-Fi παρά μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, αποτελεί μία καλή λύση. Το κλείδωμα της συσκευής αποτελεί μία βασική ενέργεια, που δυστυχώς πολλές φορές δεν εφαρμόζεται. Η συσκευή μπορεί να κλειδώσει με μοτίβο, PIN ή κωδικό, ενώ αρκετές συσκευές τελευταίας τεχνολογίας προσφέρουν τη δυνατότητα κλειδώματος με τα δακτυλικά αποτυπώματα του χρήστη.
Πολύτιμα προσωπικά δεδομένα δεν θα πρέπει να βρίσκονται στη συσκευή. Αντίθετα, προτείνεται το τακτικό backup των δεδομένων, είτε με την κλασική μέθοδο, είτε με τη χρήση εφαρμογών όπως το Google Drive ή το Dropbox, οπότε δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύονται στη συσκευή. 
Κλείδωμα χρειάζονται και πολλές εφαρμογές, λόγω των πληροφοριών που περιέχουν, όπως το Dropbox που προαναφέρθηκε. Στο Google Play διατίθενται αρκετές εφαρμογές ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, π.χ. το «App Locker», που μπορούν να κλειδώσουν τις ευαίσθητες εφαρμογές για messaging, email, κοινωνική δικτύωση, αποθήκευση αρχείων, τραπεζικές συναλλαγές κ.ά. με PIN ή κωδικό.

About Freegr network

Από το Blogger.