τεχνολογία

Google Chrome 68: Μπλοκάρει τις μη ασφαλείς ιστοσελίδες

Ξεκίνησε η διανομή της τελικής έκδοσης του web browser Chrome 68 για συσκευές Windows, Mac, Linux, Android και iOS, με το βάρος να έχει πέσει κυρίως στην ενημέρωση του χρήστη για το εάν η ιστοσελίδα που επισκέπτεται προστατεύεται από το πρωτόκολλο HTTPS , καθώς και στη μείωση των επαναπροωθήσεων σε ανεπιθύμητες ιστοσελίδες (redirects). Παράλληλα, όσοι ψάχνουν τα flags στις ρυθμίσεις του δημοφιλούς browsers θα παρατηρήσουν ότι πολύ σύντομα θα δούμε μεγάλες αλλαγές στην εμφάνιση στα πλαίσια του Material Design.
Ο Chrome 68 θα επισημαίνει ως “Μη ασφαλείς” όλες τις ιστοσελίδες που δεν έχουν υιοθετήσει το πρωτόκολλο HTTPS με σχετική ένδειξη επάνω αριστερά στην address bar, κάτι που δοκιμάζεται εδώ και σχεδόν 2 χρόνια με σκοπό να προστατεύσει τους χρήστες και να ωθήσει τους δημιουργούς των ιστοσελίδων προς το HTTPS.
Σύμφωνα με τη Google, αυτή η πολιτική έχει φέρει αποτέλεσμα, καθώς προστατεύεται:
  • το 76% της κίνησης στον Chrome browser για συσκευές Android (άνοδος από το 42%)
  • το 85% της κίνησης στον Chrome browser για συσκευές με Chrome OS (άνοδος από 67%)
  • οι 83 από τις 100 κορυφαίες ιστοσελίδες σε επισκεψιμότητα στο Internet (άνοδος από 37)
Σε ό,τι αφορά τα ανεπιθύμητα redirects, προτού γίνει οποιαδήποτε μεταφορά του χρήστη σε άλλη ιστοσελίδα θα του εμφανίζεται σχετική ενημέρωση και θα του ζητείται να δώσει την έγκριση του για να ολοκληρωθεί η μετακίνηση.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι στην έκδοση για συσκευές Android προστίθεται η λειτουργία Site Isolation για τμηματική επεξεργασία στο άνοιγμα της ιστοσελίδας, έτσι ώστε να αποτρέπεται η ενδεχόμενη κλοπή password, cookies ή άλλων δεδομένων από άλλα ανοικτά tabs στον browser. Η συγκεκριμένη λειτουργία μπορεί να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα με την εντολή chrome://flags/#enable-site-per-process
Τέλος, μπορείτε να ενεργοποιήσετε και την οριζόντια εμφάνιση των διαφορετικών tabs, κάτι που θα δούμε στο Android P, με την εντολή chrome://flags/#enable-horizontal-tab-switcher

About Freegr network

Από το Blogger.