ειδήσεις

ΟΙ MOBILE ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ

Οι δυνατότητες παρακολούθησης των mobile εφαρμογών προκαλούν ανησυχία στους χρήστες, πολλοί από τους οποίους φοβούνται ότι οι εφαρμογές στις συνδεδεμένες συσκευές τους θα μπορούσαν να τους εντοπίσουν, να παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους ή να κοινοποιήσουν τα δεδομένα τους. Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν εύκολα, υιοθετώντας μερικά απλά μέτρα ασφάλειας, προειδοποιούν οι ειδικοί της Kaspersky Lab. 
Οι ανησυχίες μεταξύ των καταναλωτών αυξάνονται όλο και περισσότερο σχετικά με τις πιθανότητες παρακολούθησης των δραστηριοτήτων τους στο Διαδίκτυο και εντοπισμού τους μέσω του ηλεκτρονικού αποτυπώματος τους. Η Kaspersky Lab έχει βρει, για παράδειγμα, ότι το 61% των ανθρώπων δεν αισθάνεται άνετα να μοιράζεται τις πληροφορίες θέσης τους με ιστότοπους και εφαρμογές – ποσοστό που έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 39% το 2016. Επιπλέον, περίπου οι μισοί (56%) ανησυχούν ότι κάποιος μπορεί να δει οτιδήποτε κάνουν ή παρακολουθούν στις συσκευές τους και ένα παρόμοιο ποσοστό (50%) φοβάται ότι κάποιος θα μπορούσε να τους εντοπίσει χρησιμοποιώντας πληροφορίες γεωγραφικής κατανομής από τη συσκευή τους. Αυτές οι ανησυχίες είναι βάσιμες. 
Οι ειδικοί της Kaspersky Lab έχουν διαπιστώσει ότι οι εφαρμογές δεν έχουν πρόσβαση μόνο σε τεράστιο όγκο δεδομένων (όπως κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκονται οι χρήστες, πληροφορίες σχετικά με τις επαφές τους, δραστηριότητες κτλ.), αλλά συχνά εργάζονται στο παρασκήνιο, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 83% των εφαρμογών Android έχει πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα των κατόχων τους και το 96% των εφαρμογών Android μπορούν να μπουν σε λειτουργία, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. 
Παρόλα αυτά, οι ανησυχίες για την πρόσβαση αυτή μπορούν να αποφευχθούν με ορισμένα απλά μέτρα ασφάλειας. Ωστόσο, οι άνθρωποι αποφεύγουν τα μέτρα ασφάλειας ή προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα οποία θα μπορούσαν να τους κρατάνε ήσυχους – π.χ. περίπου οι μισοί (47%) παραδέχονται ότι δεν ελέγχουν τα δικαιώματα των προ εγκατεστημένων εφαρμογών στις συσκευές Android και iOS, και ένας στους πέντε (21%) δεν ελέγχει τα δικαιώματα κατά τη λήψη ή την εγκατάσταση νέων εφαρμογών στις φορητές τους συσκευές. Εξαιτίας αυτού, οι χρήστες φορητών συσκευών ανησυχούν όλο και περισσότερο, αλλά παραμένουν απροστάτευτοι από τυχόν διαρροή δεδομένων.

About Freegr network

Από το Blogger.