freegr

ΝΕΑ ARM laptop chips της Qualcomm, ανταγωνιστές των Apple M1 chips, έρχονται το 2023

 


Πριν ένα χρόνο, η Qualcomm προχώρησε στην εξαγορά της Nuvia, μιας εταιρείας κατασκευής chip, την οποία θα αξιοποιούσε για να κατασκευάσει ισχυρά ARM-based SoC που θα χρησιμοποιούνταν σε laptops.

Πρόσφατα, ο CEO της Qualcomm, Christian Amon, μιλώντας κατά την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη των διοικούντων, ανέφερε πως τα chips θα αρχίσουν να παρουσιάζονται σε συσκευές του εμπορίου γύρω στα τέλη του 2023.

Μέσα στο 2022, η εταιρεία θα δειγματίζει τα chips της σε συνεργάτες της με σκοπό να κλείσουν συμφωνίες έγκαιρα ώστε τα μοντέλα του 2023 να περιέχουν τα Qualcomm SoC. Παράλληλα, θα συλλέγει τις γνώμες των συνεργατών της για να βελτιώσει και να τροποποιήσει αναλόγως τα chips προτού μπουν στη μαζική παραγωγή.

Ένας λόγος που η Qualcomm προχώρησε στην εξαγορά της Nuvia είναι το γεγονός ότι ιδρυτικά μέλη της δεύτερης είναι άτομα που συμμετείχαν στο σχεδιασμό των Apple M1 chips, τα ARM-based SoC που σχεδίασε η Apple και κυκλοφόρησε στα MacBook της προτού τα ενσωματώσει και σε Mac Mini, iMac και iPad.

Από τους βασικούς λόγους που ξεχωρίζουν τα Apple M1 chips είναι η διαχείριση ενέργειας, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην αυτονομία και κατανάλωση της συσκευής, ενώ οι επιδόσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι αντίστοιχο θέλει να πετύχει και η Qualcomm, όμως εστιάζοντας σε συστήματα x86, όπου οι επιλογές συστημάτων με Windows και ARM SoC είναι ελάχιστες και πάλι, ο συνδυασμός δεν είναι ακόμη τόσο αρμονικός. Από την πλευρά της, η Microsoft έχει διευκολύνει την κατάσταση -τουλάχιστον στο θέμα συμβατότητας- και όπως όλα δείχνουν, ο συνδυασμός Windows και ARM θα αρχίσει να γίνεται ολοένα και συχνότερος.

Σε σχετική ανακοίνωση της Qualcomm κατά την περίοδο όπου πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της Nuvia, αναφέρθηκε πως τα chips που σχεδιάζει η Nuvia θα αξιοποιηθούν σε κάθε είδους συσκευές, από κινητά μέχρι laptops, οπότε μέλλει να δούμε και πώς θα επηρεαστεί η υφιστάμενη σειρά Qualcomm Snapdragon που έχει ισχυρή παρουσία σε φορητές (και μη) συσκευές.

About Freegr network

Από το Blogger.