freegr

Αυξάνει η κινητικότητα σε Data Center και υποθαλάσσια καλώδια


 
Συνεχίζεται η κινητικότητα στον κλάδο των data centers και των υποθαλάσσιων καλωδίων, με την Ελλάδα να διευρύνει τις πιθανότητές της να καταστεί κόμβος της ευρύτερης περιοχής. Στο επίκεντρο μάλιστα, μπαίνει το τελευταίο διάστημα και η Κρήτη, η οποία λόγω γεωγραφικής θέσης, θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση σχετικών επενδύσεων αλλά και διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων που αναμένεται να ποντιστούν προσεχώς, διασυνδέοντας ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Η σημασία του νέου καλωδιακού Σταθμού Προσαιγιάλωσης οπτικών ινών

Τα τελευταία νέα προς αυτή την κατεύθυνση έρχονται από την θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, η οποία ανακοίνωσε πως προχωρά στην κατασκευή νέου Καλωδιακού Σταθμού Προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station - CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης. Με τη νέα υποδομή, η Grid Telecom θα είναι σε θέση να παρέχει συνδεσιμότητα υψηλής αξιοπιστίας, μέσω εναλλακτικών οδεύσεων οπτικών ινών, με υφιστάμενα αλλά και νέα Data Centers στην Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές χώρες.

Το παραπάνω θα γίνει αξιοποιώντας αφενός τα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα MINOAS East-West και APOLLO East-West μήκους 940 χλμ. που ήδη διαθέτει κι αφετέρου μέσω του εκτεταμένου χερσαίου οπτικού της δικτύου, το οποίο φτάνει τα 4.000 χλμ και αναμένεται να ξεπεράσει τα 6.000 χλμ. μέσα στην επόμενη πενταετία.

Να θυμίσουμε ότι το MINOAS-EAST και MINOAS-WEST είναι το διπλό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο και είναι εδώ και καιρό σε λειτουργία ενώ το APOLLO-EAST και APOLLO-WEST είναι το διπλό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που εγκαταστάθηκε σχετικά πρόσφατα μεταξύ της Πάχης Μεγάρων και του Ηρακλείου, στο πλαίσιο της υπό κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Μέσω του νέου καλωδιακού σταθμού η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ θα προσφέρει όλες τις απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή προσαιγιάλωση, λειτουργία και περαιτέρω διασύνδεση των καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών με επίγεια και υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ενώ θα παρέχει και υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης σε επίπεδο υποδομών και επιχειρησιακών εφαρμογών. Με τον τρόπο αυτό ο εν λόγω καλωδιακός σταθμός να λειτουργήσει ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να συνδεθεί η Ελλάδα με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και με πολλαπλούς προορισμούς προς την Ευρώπη και την Ασία.

Το παραπάνω είναι εφικτό μετά και τα μνημόνια συνεργασίας που έχει υπογράψει η εταιρεία τον τελευταίο χρόνο. Να θυμίσουμε ότι το ένα εξ αυτών που υπογράφηκε πρόσφατα με την Telecom Egypt προβλέπει τη διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, μέσω υποθαλάσσιας καλωδιακής υποδομής ενώ η 25ετής συμφωνία που υπέγραψε το 2021 με την Islalink διασφαλίζει την συνδεσιμότητα της χώρας μας με την Ιταλία, μέσω της επέκτασης του καλωδίου ΙΟΝΙΑΝ, μήκους 320 χιλιομέτρων που ποντίζει η Islalink μεταξύ Κροτόνε Πρέβεζας με το δίκτυο οπτικών ινών 1.000 χλμ. της Grid Telecom, το οποίο θα επεκτείνει την σύνδεση από την Πρέβεζα έως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στα σκαριά το πρώτο neutral Data Center της Κρήτης

Το παραπάνω καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντικό αν συνυπολογίσει κανείς την νέα επένδυση που ανακοίνωσε η ελληνική Lancom, εταιρεία παροχής Data Center, Cloud και Τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση η Lancom ξεκινά την κατασκευή του τέταρτου Κέντρου Δεδομένων της (Data Center) στην Κρήτη.

Το Balkan Gate Crete, όπως και θα λέγεται, θα είναι το πρώτο πρώτο neutral data center του νησιού - στην Κρήτη υπήρχαν ήδη δύο Data Center τα οποία όμως δεν ήταν ουδέτερα, στο οποίο θα μπορούν να συγκεντρώνονται όλες οι οπτικές ίνες που προσαιγιαλώνονται από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) της Μεγαλονήσου. Το Balkan Gate Crete δηλαδή, θα είναι το μοναδικό ουδέτερο σημείο όπου θα μπορεί να διασυνδέει όλους του παρόχους οπτικών ινών της Μεσογείου με την Ελλάδα αλλά και με τα Βαλκάνια, δεδομένου ότι θα συνδεθεί στην έναρξη της λειτουργίας του με το Balkan Gate στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Με την δημιουργία ενός τηλεπικοινωνιακού διπόλου το οποίο μεταφέρει εγγυημένα τα data από τη Μεσόγειο στα Βαλκάνια και αντίστροφα, αλλά και με τον νέο Καλωδιακό Σταθμό Προσαιγιάλωσης οπτικών ινών, η χώρα αυξάνει αισθητά τις πιθανότητές της να μπει στο χάρτη των διεθνών υποθαλάσσιων, η πόντιση των οποίων δρομολογείται αυτή την περίοδο.

Τα καλώδια που «βλέπουν» την Ελλάδα

Να θυμίσουμε ότι ήδη η ιταλική Sparkle, η οποία διαθέτει Data Center στο νομό Χανίων στην Κρήτη, έχει ανακοινώσει την συνεργασία της με την Google καθώς και με άλλες εταιρείες για να υλοποιήσουν, μέσω της κοινοπραξίας που έχουν δημιουργήσει, τις υποβρύχιες καλωδιακές διαδρομές Blue και Raman. Το σύστημα Blue θα συνδέει την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ το Raman θα συνδέει την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και την Ινδία.

Την ίδια στιγμή παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι και άλλες μεγάλες κοινοπραξίες ή και εταιρείες που ετοιμάζονται να ποντίσουν υποθαλάσσια καλώδια που περνούν από την Μεσόγειο, βολιδοσκοπούν την προοπτική, κάποια από αυτά, να περάσουν από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Κρήτη.

Μια εξ αυτών είναι και η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Facebook μαζί με τις China Mobile International, MTN GlobalConnect, Orange, stc, Telecom Egypt, Vodafone and WIOCC για το υποθαλάσσιο καλώδιο Africa 2, το οποίο κατασκευάζει με στόχο να ενώσει την Αφρική με την Ευρώπη. Σημειωτέον ότι το εν λόγω καλώδιο συνολικού μήκους 37.000 χλμ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Στον αρχικό σχεδιασμό του ωστόσο δεν συμπεριλάμβανε την χώρα μας στις ευρωπαϊκές του συνδέσεις - οι συνδέσεις αφορούσαν την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Γαλλία (Μασσαλία) και την Ιταλία. Δεδομένου βέβαια του μεσογειακού προσανατολισμού του αλλά και των σχετικών επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην Μεγαλόνησο, ο σχεδιασμός θα μπορούσε να αλλάξει, «ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης (δηλαδή της προσθήκης όδευσης και προς την Κρήτη) ανέρχεται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ» όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στο insider.gr.

Αντίστοιχα στον χάρτη του καλωδίου India Europe Xpress (IEX) που εχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει μέχρι το 2024 η ινδική εταιρεία Reliance Jio Infocomm (Jio) για να συνδέσει την Ινδία με την Ευρώπη εξετάζεται ως πιθανό σημείο προσαιγιάλωσης η Κρήτη.

Οι δυνατότητες συνδεσιμότητας της Κρήτης ενδέχεται να ενισχυθούν περαιτέρω αν κι άλλες εταιρείες προσθέσουν το νησί στο επενδυτικό τους πλάνο. Σενάριο που δεν εκτιμάται ως απίθανο από παράγοντες της αγοράς. Να θυμίσουμε άλλωστε ότι η Lamda Hellix, εταιρεία του Ομίλου Digital Realty, έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα νέων επενδύσεων για την κατασκευή neutral Data Center, σε Πελοπόννησο ή Κρήτη.

About Freegr network

Από το Blogger.