freegr

Μασκ: Λανσάρει τσιπάκι που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και θα θεραπεύει τα βουητά στα αυτιά


 Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίζεται ο «κύριος Tesla», Έλον Μασκ, καθώς ισχυρίζεται ότι το εγκεφαλικό εμφύτευμα της εταιρείας του, «Neuralink» θα μπορούσε να θεραπεύσει τις εμβοές μέσα σε πέντε χρόνια.


Ο δισεκατομμυριούχος της αεροδιαστημικής εταιρείας «Space X» έγραψε ότι το εγκεφαλικό εμφύτευμα θα μπορούσε «σίγουρα» να θεραπεύσει ως έναν βαθμό τις εμβοές (ήχοι που ακούει κάποιος και δεν προέρχονται από εξωτερικό παράγοντα).

«Μπορεί να χρειαζόμαστε πέντε χρόνια (για να τα καταφέρουμε), καθώς το εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink είναι μία νευροσυσκευή ανάγνωσης/εγγραφής με περίπου 1.000 ηλεκτρόδια. Και οι εμβοές χρειάζονται ίσως περισσότερα από χίλια ηλεκτρόδια. Τα μικροτσίπ εγκεφάλου νέας γενιάς θα αυξήσουν τον αριθμό των ηλεκτροδίων κατά πολλές τάξεις μεγέθους», επισημαίνει ο Μασκ.

Σε ότι αφορά την έναρξη των κλινικών δοκιμών των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, ο Έλον Μασκ υποστήριξε ότι ενδέχεται να ξεκινήσουν φέτος.

Γράφοντας στον ιστότοπο «The Conversation», ο Ντέιβιντ Τάφλι, λέκτορας εφαρμοσμένης ηθικής και κυβερνοασφάλειας στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο «Griffith» δήλωσε: «Η διέγερση νεύρων με την βοήθεια εμφυτευμάτων βοηθούν τους ανθρώπους από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 όταν τοποθετήθηκε το πρώτο κοχλιακό εμφύτευμα σε ένα άτομο με πρόβλημα ακοής. Έκτοτε έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος».

Πάντως, πολλοί νευροεπιστήμονες εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το μικροτσίπ του Έλον Μασκ μπορεί να θεραπεύσει τις εμβοές. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, την αποκατάσταση εγκεφαλικών τραυματισμών και τη θεραπεία καταστάσεων, όπως ο αυτισμός ή οι εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος, χρησιμοποιώντας εγκεφαλική διέγερση.

Για τον Πολ Νουγουτζουκιάν, διευθυντή του Εργαστηρίου Διασύνδεσης Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.. «αυτός ο τύπος τεχνολογίας έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τις θεραπείες μας. Όχι μόνο για το εγκεφαλικό επεισόδιο και την παράλυση, αλλά και για σχεδόν κάθε άλλο τύπο εγκεφαλικής νόσου».

Η εταιρεία «Neuralink», που ιδρύθηκε το 2016 από τον Έλον Μασκ και τον επιχειρηματία και μηχανολόγο Μαξ Χόντακ, υπόσχεται μέσω της προηγμένης τεχνολογίας να βελτιώσει τη ζωή πολλών ασθενών.

Για παράδειγμα, κάποιος με παράλυση θα μπορεί να χρησιμοποιεί smartphone με το μυαλό του ταχύτερα από κάποιον που χρησιμοποιεί τον αντίχειρα του», όπως έχει δηλώσει ο Μασκ.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που υπολογίζεται στα 256 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει υποστηρίξει επίσης ότι είναι αισιόδοξος πως τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα της εταιρείας του θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους τετραπληγικούς να περπατήσουν.

Η εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ έχει ήδη εμφυτεύσει επιτυχώς τα μικροτσίπ σε δύο ζώα, μία μαϊμού, τον «Πέιτζερ» και ένα γουρούνι, ονόματι «Γερτρούδη». Ωστόσο, η Neuralink «ποντάρει» στα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών.

About Freegr network

Από το Blogger.