freegr

Η αιτία της πρόσφατης μπλε οθόνης στα Windows 11


 Όπως λέει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Sophos, το πρόβλημα με την BSOD (Blue Screen Of Death) που παρουσιάστηκε μετά την εγκατάσταση της ενημέρωσης KB5013943 στα Windows 11 είχε να κάνει με ορισμένους drivers, που απαιτούνται από εφαρμογές προστασίας από ιούς και malware.

Η Sophos, σε μία ανάρτηση της στο επίσημο blog της, επεσήμανε δύο προσωρινές λύσεις αλλά έκτοτε ανέπτυξε μία ολοκληρωμένη λύση που λύνει το πρόβλημα άμεσα, τουλάχιστον για όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή προστασίας Sophos Home. Το ζήτημα που οδήγησε σε BSOD στα Windows 11 έκανε την εμφάνιση του στις 10 Μαΐου με τη διάθεση της αυτόματης ενημέρωσης ασφαλείας KB5013943, η οποία είχε σκοπό να διορθώσει ορισμένα σφάλματα και κενά ασφαλείας στην πλατφόρμα της Microsoft. Μία ανεπιθύμητη παρενέργεια της ενημέρωσης ωστόσο ήταν το λειτουργικό σύστημα να «κρασάρει» και ορισμένες εφαρμογές να μην εκκινούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο υπολογιστής αδυνατούσε να εκκινήσει. Το τελευταίο διαπιστώθηκε σε μία περίπτωση και από εμάς. Μερικοί χρήστες έκαναν γνωστό επίσης ότι η περίφημη μπλε οθόνη εμφανίζεται μόνο για ένα ή δύο δευτερόλεπτα, καθιστώντας αδύνατη την ανάγνωση του κωδικού σφάλματος ενώ άλλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με κωδικούς σφάλματος όπως ο «APC_INDEX_MISMATCH».

Windows-11-BSOD.jpg

Αν και πολλοί χρήστες άλλων εφαρμογών προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό ενδέχεται να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, έως ότου η Microsoft κυκλοφορήσει το σχετικό patch, οι χρήστες του Sophos Home θα διαπιστώσουν ότι το πρόβλημα έχει πλέον επιλυθεί. Όπως περιγράφεται στην ανάρτηση της Sophos, οι χρήστες θα λάβουν μία ειδοποίηση από το Sophos Home για να προχωρήσουν σε επανεκκίνηση μόλις τεθεί σε ισχύ η αυτόματη ενημέρωση. Οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν αν η ενημέρωση έχει εγκατασταθεί μεταβαίνοντας στο C:\Windows\System32\drivers και κάνοντας δεξί κλικ στο hmpalert.sys. Από τις «Ιδιότητες» και στην καρτέλα «Λεπτομέρειες» θα πρέπει να βλέπουν ότι η έκδοση του προϊόντος είναι η 3.8.4.46.

Δυστυχώς, τα ζητήματα που προκλήθηκαν από την αυτόματη ενημέρωση KB5013943 είναι τα πιο πρόσφατα σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι χρήστες των Windows 11 μετά την εγκατάσταση ενημερώσεων που διατέθηκαν από τη Microsoft. Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία συμβούλευσε τους χρήστες να μην εγκαταστήσουν την ενημέρωση KB5012643, καθώς η τελευταία εμποδίζει την εκκίνηση ορισμένων εφαρμογών συμπεριλαμβανομένου και του Microsoft Teams.

About Freegr network

Από το Blogger.