freegr

Τα DRONE στην υπηρεσία του αγρότη και του κτηνοτρόφου

 


Τα drones έχουν μπει στην καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια, κυρίως για εφαρμογές που αφορούν ψυχαγωγικούς σκοπούς και τη δημιουργική βιομηχανία. Γρήγορα όμως επεκτάθηκαν και σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες πέραν αυτών των φωτογράφων και βιντεογράφων.

Τελευταία βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη εφαρμογή στην γεωργία αλλά και στην κτηνοτροφία. Εφαρμογές που μεταμορφώνουν τη σύγχρονη γεωργία, από τη φύτευση έως τη συγκομιδή και εισάγοντας τον αγρότη στην γεωργία ακριβείας, με αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση της απόδοσης μια καλλιέργειας, την βελτίωση της ποιότητας και την εξοικονόμηση πόρων μεταξύ άλλων.

Το να αποκτήσει κάποιος πτυχίο χειριστή drone ή ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) όπως είναι η ελληνική ονομασία δεν είναι μια δύσκολη διαδικασία ούτε δαπανηρή.

Ο ενδιαφερόμενος θα παρακολουθήσει τα απαιτούμενα μαθήματα, θα δώσει εξετάσεις και θα παραλάβει το πτυχίο του. Κυρίως όμως θα λάβει τις τεχνικές γνώσεις που χρειάζεται για να μπορεί να πετά, πάνω από την καλλιέργειά του

Ανάλογα με το αγροτικό drone που θα επιλέξει θα μάθει και τα της λειτουργίας του πέρα από το πτητικό σκέλος, εκείνα που αφορούν τις εφαρμογές σε μια καλλιέργεια.
Εφαρμογές με ακρίβεια για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Η μεγαλύτερη ζήτηση για αγροτικά drone μειώνει σταδιακά και το κόστος τους. Έρευνες αναφέρουν πως η αύξηση της χρήσης των γεωργικών drone αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% τα επόμενα χρόνια.


Τα γεωργικά drone μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επισκόπηση εκτάσεων και καλλιεργειών, την επιτήρηση – παρακολούθηση μιας καλλιέργειας αλλά και της υγείας αυτής, τον έλεγχο για πιθανά ζιζάνια αλλά και την εφαρμογή θεραπειών τοπικά. Φυσικά οι πρώτες εφαρμογές, έχουν να κάνουν με τη σπορά, τη λίπανση, την άρδευση, αφού κάθε αγροτικό drone φέρει δοχείο αρκετών λίτρων για να καλύψουν τις ανάγκες των φυτών με απόλυτη εξοικονόμηση πόρων.
Στην κτηνοτροφία η παρακολούθηση του ζωικού κεφαλαίου, ενός κοπαδιού από κοντινή απόσταση είναι μια από τις εφαρμογές.

Τα αγροτικά drones βελτιώνονται διαρκώς σε ότι αφορά τον εξοπλισμό τους και στην γεωργία βρίσκουν εφαρμογή “εργαλεία” που χρησιμοποιούνται ήδη σε άλλα πεδία δράσης των drones όπως υπέρυθρες και φασματικές κάμερες, συστήματα αυτόνομης πλοήγησης και σχεδιασμού πτήσεων, αλλά και λογισμικά για την διαχείριση των επιλογών που θα εφαρμοστούν σε μία καλλιέργεια.

Ένα σύγχρονο αγροτικό drone μπορεί να καταγράψει δεδομένα σχετικά με την ποιότητα του εδάφους σε μια καλλιέργεια. Μια τρισδιάστατη απεικόνιση της έκτασης της καλλιέργειας μπορεί να αποκαλύψει τυχόν προβλήματα και να σώσει τον αγρότη από κινήσεις που μπορεί να κοστίσουν.

Η από αέρος παρακολούθηση της καλλιέργειας μπορεί να συμβάλει στην αξιοποίηση των πόρων που απαιτούνται.

Η φύτευση των σπόρων σε μια καλλιέργεια, είναι ένα πεδίο που θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Ως τεχνολογία είναι αρκετά νέα και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο θα λέγαμε πως ακόμα βρίσκονται στο στάδιο του πειραματισμού. Όμως θα μπορέσει στο μέλλον να προσφέρει ακρίβεια και εξοικονόμηση στο χρόνο φύτευσης και στο κόστος της εργασίας.

Ο ψεκασμός μιας καλλιέργειας με drone θα λέγαμε πως είναι μια απο τις πρώτες εφαρμογές που παρουσιάστηκαν. Τα drone με τα δοχεία που έχουν και τα μπεκ με τα οποία συνδέονται, μπορούν να λιπάνουν με ακρίβεια χάρη στις δυνατότητες προγραμματισμού.

Αυτό συμβάλει στην εξοικονόμηση των προϊόντων που χρησιμοποιούνται (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα). Επίσης μπορεί να γίνει απόλυτα τοπική εφαρμογή μιας θεραπείας σε τμήμα μιας καλλιέργεια, με κέρδος σε ότι αφορά το κόστος των υλικών αλλά και το περιβάλλον.Μια άλλη εφαρμογή των αγροτικών drone είναι η χαρτογράφηση και η τηλεπισκόπιση μιας καλλιέργειας. Να παρακολουθεί ο αγρότης ανά πάσα στιγμή με φασματικούς αισθητήρες για παράδειγμα την υγεία των φυτών και συνολικά των δεδομένων της καλλιέργειας.

Οι θερμικές κάμερες ενός αγροτικού drone μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την άρδευση. Σημεία στην καλλιέργεια που ποτίζονται περισσότερο ή λιγότερο δύο καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση.



Τα δεδομένα θα δώσουν τη δυνατότητα στον αγρότη να παρέμβει ουσιαστικά και να βελτιώσει ζητήματα που αφορούν την άδρευση και έχουν σχέση και με την φυσική απορροή αποφεύγοντας έτσι δυσάρεστες συνέπειες .

Σε ότι αφορά την κτηνοτροφία η παρακολούθηση του ζωικού κεφαλαίου αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον κτηνοτρόφο .Μπορεί να έχει επαφή παρακολουθώντας το κοπάδι του κάθε στιγμή περιορίζοντας την σπατάλη πόρων και εντοπίζοντας άμεσα προβλήματα.
Αλλά και η προστασία ενός κοπαδιού μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση θερμικών καμερών που μπορεί να εντοπίσουν κάποιο άλλο ζώο θηρευτή που θα αποτελέσει απειλή για το κοπάδι

Η εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να είναι πρός όφελος και του αγρότη ή του κτηνοτρόφου και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στο άμεσο μέλλον

About Freegr network

Από το Blogger.