freegr

«Έξυπνα» γυαλιά της Google μεταφράζουν με υπότιτλους σε πραγματικό χρόνο


 Η Google παρουσίασε ένα ζευγάρι «έξυπνα» γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας με ενσωματωμένο υπολογιστή, τα οποία εμφανίζουν σε υπότιτλους τη μετάφραση μίας συζήτησης σε πραγματικό χρόνο.

Τα γυαλιά, που προς το παρόν είναι ανώνυμα και δεν φαίνεται να διαθέτουν κάμερα, αποτελούν τη δεύτερη προσπάθεια της αμερικανικής εταιρείας μετά από μία δεκαετία. Το 2012 είχε παρουσιάσει τα Google Glass που είχαν «εξωτική» εμφάνιση και με την κάμερά τους μπορούσαν να βιντεοσκοπούν αυτό που έβλεπαν οι χρήστες, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων λόγω ανησυχιών για παραβίαση της ιδιωτικότητας.

Τα νέα γυαλιά, τα οποία παρουσιάστηκαν μόνο σε βίντεο, που έδειχνε υποτιτλισμένες μεταφράσεις των συνομιλιών στα αγγλικά, κινεζικά και ισπανικά, ήταν μόνο ένα από τα αρκετά μελλοντικά προϊόντα που η εταιρεία αποκάλυψε στη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας εκδήλωσης της Google I/O, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και την Guardian. Δε δόθηκε ημερομηνία κυκλοφορίας των γυαλιών ούτε επιβεβαιώθηκε ότι αυτήν τη φορά, πράγματι, δεν διαθέτουν κάμερα.


Το στέλεχος της εταιρείας Έντι Τσανγκ, αναφερόμενος στα γυαλιά, δήλωσε: «Εργαζόμαστε πάνω σε μία τεχνολογία που μας επιτρέπει να καταρρίπτουμε τα γλωσσικά φράγματα, παίρνοντας έρευνες ετών στο Google Translate και μεταφέροντάς τις στα γυαλιά». Ο ίδιος χαρακτήρισε την εν λόγω δυνατότητα των γυαλιών «υπότιτλους για τον κόσμο».

Η Google παρουσίασε, επίσης, ένα τάμπλετ που θα κυκλοφορήσει το 2023 και ένα έξυπνο ρολόι που θα βγει στην αγορά φέτος το φθινόπωρο. Μέχρι στιγμής οι δραστηριότητες της εταιρείας στο πεδίο του υλικού και των προϊόντων (hardware) παραμένουν μικρές από άποψη μεριδίων αγοράς παγκοσμίως, αλλά με ανοδική τάση.

Το νέο τάμπλετ Pixel σηματοδοτεί μεταστροφή πορείας, καθώς η Google πριν τρία χρόνια είχε εγκαταλείψει αυτήν την αγορά, έχοντας πουλήσει μόνο 500.000 δικά της τάμπλετ, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC. Το νέο ρολόι Pixel Watch δεν θα είναι συμβατό με τα iPhones της Apple και θα απευθύνεται σε διαφορετικούς χρήστες από εκείνους του Google Fitbit.

Ακόμη, η εταιρεία παρουσίασε το νέο μικρότερο και φθηνότερο «έξυπνο» κινητό Pixel 6a. Το νέο Android smartphone, που θα κυκλοφορήσει στις 28 Ιουλίου, έχει οθόνη 6,1 ιντσών, περίβλημα ανακυκλωμένου αλουμινίου, μνήμη 6GB, χώρο αποθήκευσης 128GB και δύο κάμερες 12 megapixel. Το φθινόπωρο θα ακολουθήσει η κυκλοφορία του πιο εξελιγμένου smartphone Pixel 7 και Pixel Pro, λίγο μετά το νέο λειτουργικό Android 13 που θα κυκλοφορήσει ως δωρεάν αναβάθμιση.

Επιπλέον, η εταιρεία παρουσίασε τα νέα Bluetooth ακουστικά Pixel Buds Pro, επίσης στην αγορά από τις 28 Ιουλίου, τα οποία διαθέτουν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση του ήχου και την αποφυγή του θορύβου. Μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα σε δύο συσκευές (π.χ. smartphone για κλήση και laptop για μουσική).

Πηγή: Magnesianews


About Freegr network

Από το Blogger.