freegr

Τι θα συμβεί σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου - Ο καθηγητής πυρηνικής τεχνολογίας Αλ. Κλούβας εξηγεί


 Η Ραδιενέργεια και η πυρηνική απειλή σε απλά ελληνικά, από τον καθηγητή πυρηνικής τεχνολογίας του ΑΠΘ, Αλέξανδρο Κλούβα. 

Τι σημαίνουν στην πράξη οι πυρηνικές απειλές που εκτοξεύει ο Πούτιν; Πόσοι και ποιοι πυρηνικοί σταθμοί υπάρχουν κοντά στην Ελλάδα; Τι συμβαίνει σε περίπτωση χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων και ποια η διαφορά τους από τους διηπειρωτικούς πυραύλους; Πώς επηρεάζει η ραδιενέργεια τον ανθρώπινο οργανισμό; Τι συμβαίνει στον οργανισμό κάποιου που δηλητηριαστεί με ραδιενεργό πολώνιο; Πώς γίνονται οι πυρηνικές δοκιμές; Ο Αλέξανδρος Κλούβας καθηγητής πυρηνικής τεχνολογίας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μιλάει στο iefimerida και μας λύνει όλες τις απορίες για τα πυρηνικά..

Τι σημαίνει πρακτικά, όλη αυτή η συζήτηση που έχει ανοίξει για τα πυρηνικά; 

Καταρχάς όταν λέμε πυρηνικά ξεχνάμε και όλες τις άλλες εφαρμογές της πυρηνικής τεχνολογίας. Ξεχνάμε παραδείγματος χάρη τις εφαρμογές στην πυρηνική ιατρική. Όλοι έχουμε κάνει μια ακτινογραφία. Υπάρχουν οι ακτινοθεραπείες, η ακτινοδιαγνωστική. Αν δεν υπήρχε η πυρηνική τεχνολογία θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Αλλά το μυαλό του κόσμου όταν ακούει πυρηνικά πηγαίνει κατευθείαν στα όπλα. Δεν είναι μόνο αυτά. Έχουμε και την παραγωγή ενέργειας, για την οποία, ιδίως τώρα, λόγω της κλιματικής αλλαγής (επειδή δεν εκπέμπει ρύπους διοξειδίου του άνθρακα) γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει να γίνει μία επανεκκίνησή της. Αυτή τη στιγμή παράγεται το 10% της ενέργειας πυρηνικά.

Πότε σταμάτησε να υφίσταται αυτή η συζήτηση για τη χρήση της πυρηνικές ενέργειας για το κλίμα;

Μετά τα ατυχήματα και ιδίως μετά τη Φουκουσίμα. Αυτό συνέβη κυρίως στην Ευρώπη, γιατί στην Κίνα και στις Ασιατικές χώρες δεν έχουν σταματήσει. Ακόμα και σε περιοχές που έχουν πολύ πετρέλαιο. Πχ. το Άμπου Ντάμπι έφτιαξε καινούργιο σταθμό. Εδώ στην Ευρώπη όμως μετά τη Φουκουσίμα η Γερμανία αποφάσισε να κλείσει τους σταθμούς της. Το 2023 μάλιστα είχε δεσμευτεί να κλείσει και τον τελευταίο. Αντίθετα η στη Γαλλία, η οποία παράγει το 75% της ενέργειάς της πυρηνικά, υπήρξε μια συζήτηση για μείωση του ποσοστού αυτού, αλλά τώρα λόγω της κλιματικής αλλαγής και επειδή οι άλλες μορφές ενέργειας κοστίζουν πολύ ακριβά, σκέφτονται όχι μόνο να αναπτύξουν τους υπάρχοντες σταθμούς, αλλά να δημιουργήσουν και περισσότερους.

Πυρηνικά: Τι ισχύει για την Ελλάδα;

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιοι σταθμοί; 

Όχι, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Παρόλο που είχαμε έναν ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα από το 1960 περίπου στο ερευνητικό κέντρο του Δημόκριτου, δεν παρήγαγε ενέργεια, τον είχαμε μόνο για πειράματα, αλλά τον κλείσαμε. Δεν παράγουμε λοιπόν πυρηνική ενέργεια αλλά παρόλα αυτά αν δούμε στο λογαριασμό της ΔΕΗ, εκεί που γράφει τις μορφές ενέργειες που χρησιμοποιήθηκαν, αναγράφεται και ένα ποσοστό πυρηνικής ενέργειας που παράγεται στη Βουλγαρία για λογαριασμό μας.

Υπάρχει πρόβλεψη για το μέλλον η Ελλάδα να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στις παραγωγικές της μονάδες; 

Η άποψη μου είναι ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Η Ελλάδα έχει αποφασίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι δεν θα παράξει πυρηνική ενέργεια. Δεν ξέρω αν θυμάστε ότι τη δεκαετία του '70 είχε προχωρήσει πολύ η σκέψη να αποκτήσει η Ελλάδα πυρηνικό σταθμό, γι αυτό στο τέλος του '70, αρχές '80, στα πολυτεχνεία φτιάχτηκαν έδρες πυρηνικής τεχνολογίας. Το 1981 με την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία όμως αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει τελικά πυρηνικούς σταθμούς και σε αυτό συμφώνησαν όλα τα κόμματα από τότε μέχρι σήμερα. Προσωπικά και εγώ πιστεύω ότι επειδή έχουμε μείνει πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα, καθώς δεν έχουμε κάνει ποτέ τέτοια παραγωγή, θα ήταν οικονομικά ασύμφορο να το κάνουμε τώρα. Επίσης είμαστε σεισμογενής χώρα, άρα η Ελλάδα δεν μοιάζει για τα επόμενα είκοσι, τριάντα χρόνια να προχωράει σε κάτι τέτοιο. Φυσικά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει σε σαράντα, πενήντα χρόνια.

Πού υπάρχουν πυρηνικοί σταθμοί εδώ κοντά στην Ελλάδα;

Ο πιο κοντινός είναι αυτός που βρίσκεται στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, στα σύνορα με τη Ρουμανία, η οποία έχει επίσης σταθμούς. Τα υπόλοιπα διπλανά μας κράτη δεν έχουν. Στην Τουρκία τώρα κατασκευάζει τέσσερις, πέντε αντιδραστήρες η Ρωσία, ο ένας θα είναι ήδη έτοιμος σε ένα χρόνο, και βρίσκεται στη Μερσίνη, απέναντι από την Κύπρο\

Είναι δύο οι τρόποι. Εξαρτάται η δόση της ακτινοβολίας που τρώμε ανά μονάδα μάζας. Υπάρχει μία κλίμακα που λέει το εξής: Θα σας τα πω απλοϊκά καθώς δεν μπορώ να σας κάνω ολόκληρο μάθημα σε μία τέτοια απάντηση. Πχ η δόση που παίρνουμε από τη φυσική ραδιενέργεια που υπάρχει πάνω στη γη είναι ελάχιστη. Αν πάρουμε πέντε χιλιάδες φορές τη δόση αυτή θα πεθάνουμε αμέσως. Όταν είναι υψηλή η δόση της ραδιενέργειας καταρρέει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Καταστρέφονται τα κύτταρα. Άρα εφόσον δεν έχεις πια ανοσοποιητικό σύστημα πεθαίνεις από το οποιοδήποτε μικρόβιο υπάρχει, ακόμα και από αυτά τα μικρόβια που ούτε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν στην καθημερινή ζωή. Και δεν πεθαίνεις άμεσα. Μπορεί να πεθάνεις σε ένα, δύο μήνες, αλλά θα πεθάνεις σίγουρα. Αυτές οι επιπτώσεις είναι άμεσες και εξαρτώνται από τη δόση ραδιενέργειας που θα πάρεις. Αν εκτεθούμε σε μικρή δόση ραδιενέργειας βέβαια, κάτω του ασφαλούς βαθμού δεν θα αισθανθούμε τίποτε. Δεν θα έχουμε άμεσες επιπτώσεις, αλλά έμμεσες. Όπως, δηλαδή, ο καρκίνος. Κάποιος μπορεί να πάθει καρκίνο εξαιτίας αυτών των δόσεων που έφαγε πριν οχτώ-δέκα χρόνια για παράδειγμα. Η λευχαιμία ίσως να εμφανιστεί στα τέσσερα πχ. χρόνια, οι άλλοι τύποι καρκίνου θέλουν περίπου πάνω από δέκα χρόνια για να εμφανιστούν. Υπάρχει και ένας συντελεστής ο οποίος υπολογίζει τη δόση ραδιενέργειας σε σχέση με την πιθανότητα να πάθεις καρκίνο από ραδιενέργεια.

Πώς καταστρέφει η ραδιενέργεια το σώμα

Πώς επηρεάζει η ραδιενέργεια τον ανθρώπινο οργανισμό

Υπάρχουν μηχανισμοί ασφαλείας ώστε να μη γίνει αυθαίρετη χρήση πυρηνικών από έναν ηγέτη; Υπάρχει κάποιο διεθνές πρωτόκολλο που τον εμποδίζει;

Ναι, φυσικά και υπάρχει. Αν η χώρα έχει υπογράψει τη συνθήκη μη διασποράς πυρηνικών όπλων του ΟΗΕ. Στον ΟΗΕ υπάρχει η διεθνής υπηρεσία ατομικής ενέργειας που έχει διάφορους σκοπούς, πχ τον έλεγχο της ασφάλειας των πυρηνικών αντιδραστήρων ή τον έλεγχος μη διασποράς πυρηνικών όπλων. Αυτός ο οργανισμός λοιπόν ελέγχει τις χώρες που έχουν πυρηνικούς αντιδραστήρες για να μην τους χρησιμοποιούν για παραγωγή όπλων. Υπάρχει και ένας ακόμα οργανισμός, ο CTBTO, ο οποίος έχει ανιχνευτές διάφορων τύπων σε όλη τη γη (πχ. ενέργειας, σεισμών που προέρχονται από πυρηνικές εκρήξεις/δοκιμές κ.ά.) για να ελέγχει αν μια χώρα παράνομα κάνει μια πυρηνική δοκιμή. Πχ. η Βόρεια Κορέα.

About Freegr network

Από το Blogger.