freegr

Έρχεται «καταιγίδα μετεώρων»: «Ουρά» του κομήτη SW3 θα πέσει Γη


 Για ένα εξαιρετικό φαινόμενο κάνουν λόγο οι επιστήμονες, αναφορικά με την λεγόμενη «ουρά» του κομήτη 73P/Schwassmann-Wachmann 3, που αναμένεται να «πέσει» πάνω στη Γη και χιλιάδες παγωμένα μετέωρα να θρυμματίζονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Το φαινόμενο αναμένεται να γίνει ορατό στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και σε τμήματα του Καναδά, την Τρίτη 31 Μαΐου.

Ωστόσο, τα εν λόγω θραύσματα δεν είναι ορατά έως ότου η Γη «περάσει» από μέσα τους.

Αυτλή τη χρονιά, ο πλανήτης μας πρόκειται να διασχίσει τη συγκριμένη περιοχή στις 31 Μαΐου, αν και ο ίδιος ο κομήτης υπολογίζεται ότι θα περάσει από τη «γειτονιά» του πλανήτη μας λίγους μήνες αργότερα.

Ο κομήτης SW3

Ο SW3 εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1930 από τους Γερμανούς παρατηρητές Arnold Schwassmann και Arno Arthur Wachmann, οι οποίοι προσδιόρισαν ότι θα έχει τροχιά διάρκειας 5,4 ετών.

Όσο περνούσε ο καιρός, γινόταν ολοένα και πιο αχνό, αλλά το 1995 έγινε απροσδόκητα -σχεδόν 400 φορές- πιο φωτεινό και ήταν ορατό ακόμη και με γυμνό μάτι.

Αυτό συνέβη γιατί ο παγωμένος πυρήνας του κομήτη είχε χωριστεί στα τέσσερα, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες αερίων και υλικών.

Πάντως, έως το 2006, ο θρυμματισμένος κομήτης ήταν χωρισμένος σε 68 κομμάτια και κατά πάσα πιθανότητα έχει διασπαστεί σε ακόμη περισσότερα από τότε.


About Freegr network

Από το Blogger.