freegr

Food 4 Future: ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΡΑΓΔΑΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ– Ανατρεπτικές τεχνολογίες σε παραγωγή

 


«Είμαστε η χώρα που παράγει τα καλύτερα τρόφιμα του κόσμου, τώρα θέλουμε να γίνουμε και η χώρα με τα πιο προηγμένα τεχνολογικά τρόφιμα του κόσμου». Η Λόλι Μορένο δεν κρύβει την υπερηφάνεια της για τη θέση της Ισπανίας στον παγκόσμιο διατροφικό χάρτη. Θέση που προσπαθεί να ενισχύσει ο ICEX, ο κρατικός οργανισμός που έχει αποστολή να καταστήσει την Ισπανία πρωτοπόρο της διατροφικής τεχνολογικής εξέλιξης.

«Βασικός στόχος είναι η βιομηχανία τροφίμων της χώρας να αποτελέσει σημείο αναφοράς για διεθνείς επενδύσεις» δηλώνει η Μορένο, εκπρόσωπος του ICEX. «Η Ισπανία κατέχει ήδη ηγετική θέση στον τομέα των εναλλακτικών πρωτεϊνών, την ανάπτυξη πιο υγιεινών και πιο βιώσιμων συστατικών, τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα στην αλυσίδα παραγωγής και την επανεφεύρεση των υπηρεσιών τροφίμων».

Αυτή τη περίοδο, πάνω από 400 ισπανικές start up εργάζονται στον τομέα των τροφίμων και της εστίαση. Τεχνική νοημοσύνη, Internet of Things, Μεγάλα Δεδομένα επιστρατεύονται για μία πιο βιώσιμη και πράσινη παραγωγή.

Πολλές από αυτές τις start up έδωσαν το παρόν στη διεθνή έκθεση Food4Future- Expo Foodtech που πραγματοποιήθηκε στο Μπιλμπάο, στις 17 και 18 Μαΐου.

Εναλλακτικές πρωτεΐνες – Η λύση για τη διάσωση του πλανήτη

Μία από τις κυρίαρχες τάσεις στον χώρο των τροφίμων είναι η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης και η Ισπανία προσπαθεί να αναδειχθεί ηγέτης της αγοράς.

«Οι καταναλωτές απαιτούν, πλέον, να έχουν διαφορετικές επιλογές γιατί έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα με την έλλειψη πρωτεϊνών, ότι στο μέλλον δε θα υπάρχουν αρκετές πρωτεΐνες για το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού» εξηγεί στο newmoney, η Clara Olave Sobron, από το Fudin του Κέντρου Τεχνολογίας Επιχειρήσεων Τροφίμων (CticCita) στην αυτόνομη κοινότητα Λα Ριόχα (La Rioja) της Ισπανίας.

«Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις εταιρείες του κλάδου να ανταποκριθούν σε αυτή τη ζήτηση. Για παράδειγμα, η εταιρεία Sanygran έχει ετοιμάσει το Santy’s, ένα προϊόν/ υποκατάστατο κρέατος που παρασκευάζεται με λαχανικά που δεν βγαίνουν στην αγορά γιατί δεν είναι αισθητικά άρτια. Το προϊόν τους είναι γευστικό, μπορείς να φτιάξεις ακόμα και μπέργκερ με αυτό, βιώσιμο και εξαιρετικά οικονομικό, καθώς παρασκευάζεται με υλικά που διαφορετικά θα είχαν πεταχτεί. Η εμπορική του χρήση ξεκινάει αυτό το καλοκαίρι.»

Ακόμα και σε μία χώρα όπως η Ισπανία όπου το κρέας είναι εξαιρετικά δημοφιλές, η στροφή των καταναλωτών σε πιο βιώσιμα προϊόντα είναι εμφανής, όπως φάνηκε στο περίπτερο του Ινστιτούτου BCC Innovation, του μοναδικού τεχνολογικού κέντρου στον κόσμο που εξειδικεύεται στη γαστρονομία, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι αρχές της Χώρας των Βάσκων.

Εκεί παρουσιάστηκε το hot dog χωρίς κρέας και έγινε ανάρπαστο.

«Η Ισπανία είναι από τις προχωρημένες χώρες της Ευρώπης σε αυτό τον τομέα» μας εξηγεί ο σεφ John Regefalk «καθώς οι Ισπανοί προσπαθούν να ισορροπήσουν την κατανάλωση κρέατος με τη βιωσιμότητα. Το κρέας δεν πρόκειται να αντικατασταθεί πλήρως, αλλά θα υπάρξει μία καλύτερη ισορροπία, κυρίως στις συνήθειες των νεότερων γενεών. Εμείς αναπτύσσουμε ανατρεπτικά προϊόντα, παρουσιάσαμε εδώ στην έκθεση ένα απολύτως vegan hot dog, που μοιάζει ακριβώς όπως το συμβατικό και η γεύση του είναι σχεδόν ίδια.»

 

Μεγάλα Δεδομένα για αύξηση της παραγωγικότητας

Χρησιμοποιώντας αισθητήρες, προηγμένες αναλύσεις δεδομένων και ένα έξυπνο σύστημα υποστήριξης αποφάσεων, η εταιρεία επεξεργασίας κρέατος Splendid Foods κατάφερε να μειώσει τον χρόνο επεξεργασίας των προϊόντων της και να αυξήσει τη παραγωγικότητα της μονάδας της κατά 20% χωρίς να μειώσει την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Το έργο Embot-ITS ήταν μία από τις δράσεις της εταιρείας στο δρόμο της προς το Industry 4.0. Υποστηρίχθηκε από το Eurecat, το Τεχνολογικό Κέντρο της Καταλονίας, το οποίο έχει επιστρατευτεί στην εθνική προσπάθεια για ανάδειξη της Ισπανίας στην πρωτοπορία της διατροφικής τεχνολογίας.

Η ομάδα επιστημόνων του Eurecat εργάζεται σε περισσότερα από 200 έργα εφαρμοσμένης R&D, με στόχο συγκεκριμένες εφαρμογές και λύσεις τη βιοτεχνολογία, τη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση και τη βιομηχανία στα τρόφιμα.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να γεννά φόβους για επισιτιστική κρίση, κυρίως στα σιτηρά, το πρόγραμμα της Agricolus LinkDAPA αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. Όπως εξηγεί στο newmoney, η εκπρόσωπος της προγράμματος, Oksana Hryneych, στόχος είναι να ενισχυθούν οι αποδόσεις των καλλιεργειών σιτηρών.

Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία 10 παραγωγών από Ιταλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο υπό την επίβλεψη των πανεπιστημίων Reading και Hohenheim, αναπτύσσει ένα αυτόματο σύστημα επεξεργασίας Μεγάλων Δεδομένων από το χωράφι, αλλά και από το ιστορικό της περιοχής. Στη συνέχεια παράγονται αλγόριθμοι για την καλύτερη διαχείριση των καλλιεργειών σιτηρών (πχ με πρόβλεψη για την τελική σοδειά, την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, χάρτες για τα σημεία που πρέπει να ενισχυθούν με λιπάσματα).

Έλεγχος ποιότητας εκτός εργαστηρίου

Ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους στις βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων είναι η πραγματική ποιότητα των πρώτων υλών που παραλαμβάνουν (για παράδειγμα σε γάλα, κρέας κλπ). Η ΒΙΟΒΕΕ χρησιμοποιεί μικρο-ηλεκτρονική τεχνολογία για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το πρόβλημα. «Με τους μικροεπεξεργαστές που έχει το προϊόν μας μία εταιρεία – για παράδειγμα- γαλακτοκομικών μπορεί να ελέγξει την περιεκτικότητα λίπους και νερού στο γάλα που αγοράζει από τους παραγωγούς» εξηγεί στο newmoney ο Martin Aizpuru, ιδρυτής της ΒΙΟΒΕΕ. «Έτσι ο έλεγχος ποιότητας γίνεται εκτός εργαστηρίου, με μία κινητή συσκευή, επί τόπου. Παρέχουμε πλήρη ανιχνευσιμότητα και ψηφιοποίηση κρίσιμων δεδομένων, που μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμα μόνο στα εργαστήρια.»

 

Energy drinks με θαλασσινό νερό

Το REFIX είναι ένα βιολογικό ποτό ανάκτησης, που παρασκευάζεται με 20% αλκαλικό θαλασσινό νερό από την Costa da Morte, στη Γαλικία της Ισπανίας, που προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.

Με 78 ωκεάνια μεταλλικά άλατα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, πυρίτιο, κάλιο, το ρόφημα που μας παρουσιάζει ο Raúl Anta, ιδρυτής της REFIX έχει τα εξής πλεονεκτήματα: είναι 100% φυσικό, βιώσιμο, βιολογικό και vegan και συσκευάζεται σε γυάλινο μπουκάλι. Επίσης, είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης C που υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Ελλάδα: Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

Οι περισσότερες από τις start up που παρουσιάστηκαν στην Food4Future Expo Foodtech στηρίζονται από προγράμματα του EIT Food της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προγράμματα που είναι προσβάσιμα και στους Έλληνες παραγωγούς όπως τονίζει στο newmoney, η Lara Rodriguez Ortega, εκπρόσωπος του EIT Food.

«Αποστολή μας είναι να δημιουργηθούν πιο βιώσιμα, διαφανή και υγιεινά συστήματα διατροφής. Επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές περιοχές που υπολείπονται στον τομέα της καινοτομίας, κυρίως στις χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Έχουμε προγράμματα υποστήριξης σπουδαστών, start up και πανεπιστημίων, που είναι προσβάσιμα και στην Ελλάδα. Παρέχουμε καθοδήγηση, εκπαίδευση και χρηματοδότηση, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της start up, ενώ φέρνουμε τις εταιρείες σε επαφή με τους “μεγάλους παίκτες” της ευρωπαϊκής βιομηχανίας για να δημιουργηθούν συνέργειες.»

Στην Ελλάδα το EIT Food έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της συνεργασίας ιδιωτικού τομέα, πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων με στόχο την ανάδειξη της βιολογικής γεωργίας στον τομέα του ελαιόλαδου, αφού αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο.

About Freegr network

Από το Blogger.