τεχνολογία

5 Gbps θα υποστηρίζουν τα CAT5e και CAT6 καλώδια

Η κοινοπραξία NBASE-T η οποία στοχεύει στην προώθηση και εξέλιξη τεχνολογιών Ethernet 2.5GBASE-T/5GBASE-T μέσω ζεύγους συνεστραμμένων χάλκινων αγωγών, ανακοίνωσε ένα νέο IEEE στάνταρ, το οποίο επιτρέπει στα υπάρχοντα καλώδια CAT5e και CAT6 να επιτρέψουν την μεταφορά δεδομένων με έως και πενταπλάσια ταχύτητα έναντι της υπάρχουσας.
 Το νέο στάνταρ IEEE 802.3bz-2016 επιτρέπει στα καλώδια CAT5e και CAT6 την μεταφορά δεδομένων με ταχύτητες 2,5 και 5Gbps, δηλαδή έως και 5 φορές σε σχέση με το 1Gbps που υποστηρίζεται σήμερα. Το νέο στάνταρ έρχεται να καλύψει το κενό ανάμεσα στα CAT5e και CAT6 που περιορίζονται στο 1Gbps και τα νεώτερα καλώδια CAT6a και CAT7 που υποστηρίζουν έως και 10Gbps. Ειδικότερα, τα CAT5e καλώδια και για μήκος έως και 100 μέτρα, θα είναι σε θέση να προσφέρουν ταχύτητες έως και 2,5Gbps, ενώ τα CAT6, για επίσης έως 100 μέτρα μήκος, θα είναι σε θέση να προσφέρουν έως και 5Gbps ταχύτητες. Επιπλέον το νέο στάνταρ υποστηρίζει και νέα χαρακτηριστικά, όπως PoE, PoE+ και UPoE, για τροφοδοσία μέσω Ethernet, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην τοποθέτηση επιπλέον WiFi access points.
Αν και το 1Gbps είναι παραπάνω από ικανοποιητικό για τα περισσότερα σπίτια με περιορισμένο αριθμό υπολογιστών, αρχίζει να αποτελεί περιοριστικό παράγοντα σε μεγάλα γραφεία και επιχειρήσεις, ενώ ακόμα και το WiFi προσφέρει πλέον υψηλότερες ταχύτητες. Αν και η χρήση καλωδίων CAT6a και CAT7 επεκτείνεται συνεχώς, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων διαθέτει εσωτερικά δίκτυα που χρησιμοποιούν καλώδια τύπου CAT5e και CAT6. Η αντικατάσταση αυτών των καλωδίων θα εμπεριείχε πολύ μεγάλο κόστος και το νέο στάνταρ έρχεται να προσφέρει μια λύση. Μένει βέβαια να υιοθετηθεί το νέο αυτό στάνταρ από τους κατασκευαστές δικτυακού εξοπλισμού, ώστε να δούμε και αντίστοιχο εξοπλισμό στην αγορά.

About Freegr network

Από το Blogger.