AMD

Ο νέος AMD Ryzen Threadripper Pro 5995WX ισοπεδώνει όλους τους CPUs


 Πριν μερικές ημέρες, η AMD ανακοίνωσε τον Ryzen Threadripper Pro 5995WX, το θηριώδες flagship της Threadripper Pro 5000 WX σειράς.

Πρόκειται για έναν επεξεργαστή που είναι εξοπλισμένος με τους πανίσχυρους Zen 3 πυρήνες της εταιρίας και μάλιστα όχι με 8 ή 16, αλλά με 64! Αυτό σημαίνει πως προσφέρει συνολικά 128 threads, ενώ συγχρόνως είναι εξοπλισμένος με 256MB L3 cache μνήμης. Το ρολόι του ανέρχεται σε 2.7Ghz, με δυνατότητα boost έως 4.5GHz.

Με αυτά τα απίστευτα specs, η AMD υποσχέθηκε ανεπανάληπτη απόδοση τόσο σε single-thread όσο και σε multi-thread workloads, αλλά μέχρι τώρα δε μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς τους. Αυτό ήρθε να αλλάξει χάρη στο PassMark benchmark. Συγκεκριμένα, ένας χρήστης του Reddit ανακάλυψε τα πρώτα αποτελέσματα του Threadripper Pro 5995WX στη βάση δεδομένων του PassMark και τελικά όλα όσα δήλωσε η AMD επαληθεύτηκαν.

Τα πρώτα αποτελέσματα του AMD Ryzen Threadripper Pro 5995WX στο PassMark benchmark:

 

Ο Threadripper Pro 5995WX, λοιπόν, ισοπεδώνει όλους τους αντίστοιχους επεξεργαστές, συγκεντρώνοντας 108,822 πόντους στο benchmark. Μάλιστα, η δεύτερη θέση που ανήκει στον EPYC 7763 της AMD απέχει πολύ (συγκεκριμένα κατά 23%), παρόλο που έχουμε να κάνουμε και πάλι με μοντέλο των 64 πυρήνων.

Όσον αφορά την προηγούμενη γενιά, ο Threadripper Pro 5995WX προσφέρει πολύ μεγάλο άλμα απόδοσης 28% σε σχέση με τον Ryzen Threadripper Pro 3995WX που αντικαθιστά και ο οποίος ήταν εξοπλισμένος με Zen 2 πυρήνες.

Μάλιστα, η Intel δεν έχει καν κάποιο ανταγωνιστικό chip, αφού ο μόνος επεξεργαστής της που κατάφερε να αναρριχηθεί στη βάση δεδομένων του PassMark είναι ο Xeon Platinum 8380 των 40 πυρήνων. Βέβαια, το μοντέλο της AMD είναι δραματικά πιο γρήγορο, με 75% καλύτερη απόδοση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το PassMark μετρά σχεδόν κάθε δυνατότητα ενός επεξεργαστή, από τις ικανότητες συμπίεσης, μέχρι τους υπολογισμούς integer και floating-point μαθηματικών. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα και μόνο benchmark. Μόνο όσο περισσότερα αποτελέσματα έρχονται στη δημοσιότητα θα μπορούμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πραγματική απόδοση του Threadripper Pro 5995WX, αλλά όπως φαίνεται η AMD έφτιαξε ένα πραγματικό “workhorse”

About Freegr network

Από το Blogger.