freegr

Tην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών διερευνούν εταιρείες του εξωτερικού


Το ενδιαφέρον παικτών του εξωτερικού συγκεντρώνει το τελευταίο διάστημα η εγχώρια αγορά κινητών τηλεπικοινωνιών, με εταιρείες να προχωρούν σε διερευνητικές επαφές για πιθανή δραστηριοποί
ησή τους ως MVNO στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr ήδη την αρμόδια ρυθμιστική αρχή έχουν προσεγγίσει τρεις ενδιαφερόμενες εταιρείες, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις προοπτικές και τις διαδικασίες της ελληνικής αγοράς. Οι επαφές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης συνδεσιμότητας (MWC) που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. 
Οι προαναφερθείσες εταιρείες μάλιστα πέραν του ότι εδράζονται στο εξωτερικό, δεν έχουν απαραίτητα συναφές αντικείμενο, δεν προσφέρουν δηλαδή στις χώρες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Να θυμίσουμε ότι οι εικονικοί πάροχοι είναι εταιρείες που δεν διαθέτουν δικές τους υποδομές ή άδειες αξιοποίησης φάσματος, αλλά «νοικιάζουν» το ραδιοδίκτυο από τους παρόχους κινητής και συνήθως στοχεύουν σε ειδικό κοινό μέσα από ανταγωνιστικά πακέτα. Τον δρόμο για την ενεργοποίηση εικονικών παρόχων στην χώρα μας, άνοιξε η υιοθέτηση του 5G η οποία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς χάρη στις επενδύσεις των παρόχων και αναμένεται να επιτύχει τους στόχους της πληθυσμιακής κάλυψης που προέβλεπε η συμφωνία εκχώρησης φάσματος νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Ήδη από πέρυσι άλλωστε η χώρα μας, μαζί με την Γερμανία και την Φινλανδία, ήταν οι μόνες χώρες της ΕΕ που είχαν ολοκληρώσει στο 100% τη διαδικασία για την εκχώρηση του φάσματος όσον αφορά τις pioneer bands, δηλαδή τις φασματικές περιοχές των 700 MHz, 3,6 GHz και 26 GHz, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για το 5G (European 5G Observatory). Ωστόσο η ΕΕΤΤ έχει υποστηρίξει το μοντέλο των MVNOs ήδη από το 2018 με σχετικές αποφάσεις (υποθέσεις επίλυσης διαφορών της εταιρείας Forthnet με τους παρόχους δικτύων κινητών επικοινωνιών), προβλέψεις στη διαδικασία διάθεσης φάσματος αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις της διοίκησης της. Ειδικότερα, κατά τη δημοπρασία του φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς υπήρξαν συγκεκριμένες προβλέψεις της Επιτροπής που επέτρεπαν τη δημιουργία εικονικών παρόχων. 
«H έλλειψη MVNOs σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, τις περισσότερες φορές συνδέεται με εμπόδια εισόδου στην αγορά. Γι’ αυτό τον λόγο παρουσιάσαμε όρους στον διαγωνισμό που αφαιρούν αυτά τα εμπόδια και προωθούν την παρουσία εικονικών παρόχων» είχε επισημάνει τότε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος. Αντίστοιχα, η ευκαιρία που ανοίγεται για εικονικούς παρόχους στην ελληνική αγορά με την υιοθέτηση του 5G είχε τονιστεί και κατά το Παγκόσμιο Συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU Global Symposium for Regulators 2020), με τον πρόεδρο της Επιτροπής να υπογραμμίζει ότι «κάθε εταιρεία που έχει πάνω από 100.000 πελάτες στην Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει MVNO». Μάλιστα η Επιτροπή προέβη και σε πρόσθετες ενέργειες για να διευκολύνει την δραστηριοποίηση νέων παιχτών στην αγορά της κινητής, μέσω του μοντέλου των «εικονικών παρόχων» (Mobile Virtual Network Operatos-MVNO), βάζοντας στο μικροσκόπιο τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα που υπήρχε μέχρι χθες, τις τιμές χονδρικής. Για την ακρίβεια πέρυσι ανέθεσε στην γαλλική Sofrecom την εκπόνηση μελέτης προσδιορισμού των τιμών χονδρικής για την αγορά των κινητών επικοινωνιών. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν και η απόφαση της Volton να δραστηριοποιηθεί ως εικονικός πάροχος κινητής στην χώρα μας. 
Η εταιρεία είχε προαναγγείλει τα σχέδιά της ήδη από πέρυσι και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι κατόπιν διαπραγματεύσεων κατέληξε σε σχετική συμφωνία με την Vodafone για την αξιοποίηση του δικτύου της. Πλέον η εταιρεία αναμένεται να λανσάρει εμπορικά τις υπηρεσίες της στις αρχές του επόμενου έτους, με στόχο να προσφέρει στους ήδη υπάρχοντες συνδρομητές της (σ.σ. οι συνδρομητές της Volton αριθμούν σήμερα περί τις 200.000) συνδυαστικές υπηρεσίες σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά τιμολόγια. Ως «Full MVNO» η Volton θα έχει τον πλήρη έλεγχο των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα προσφέρει στους πελάτες της. Στόχος του ενεργειακού παρόχου δεν είναι άλλωστε να συναγωνιστεί τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αλλά να προσφέρει περισσότερη οικονομία στο σύνολο των δαπανών των οικιακών και επαγγελματιών πελατών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοντέλο MVNO, το οποίο τώρα αρχίζει να αξιοποιείται στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 1.000 MVNO παρόχους παγκοσμίως. 
Σύμφωνα με τις προ κορονοϊού προβλέψεις μάλιστα, η παγκόσμια αγορά εικονικών παρόχων υπολογιζόταν ότι θα διογκωθεί τα επόμενα χρόνια φτάνοντας από τα 64 δισ. δολάρια το 2019 στα 89 δισ. δολάρια το 2024, καταγράφοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 6,8%. Η περιοχή της Ευρώπης χαρακτηρίζεται ως προηγμένη περιοχή όσον αφορά στην υιοθέτηση της σχετικής τεχνολογίας, με αντίστοιχα παραδείγματα να συναντά κανείς σε Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία και αλλού. Το μοντέλο λειτουργίας στις προαναφερθείσες αγορές προσανατολίζεται στην ύπαρξη τριών καθετοποιημένων παρόχων και στην λειτουργία σημαντικού αριθμού εικονικών παρόχων. 
Στην Ελλάδα ωστόσο ο αριθμός τους είναι μέχρι σήμερα ανύπαρκτος. Για την ιστορία, ο τελευταίος πάροχος που λειτούργησε ως MVNO επί ελληνικού εδάφους ήταν η Cyta Hellas (σ.σ. μέσω συμφωνίας με την Vodafone), η οποία το 2018 εξαγοράστηκε από τη Vodafone έναντι 118 εκατ. ευρώ, έχοντας περίπου 40.000 πελάτες κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος. Οι πιο πρόσφατες σχετικές προσπάθειες βέβαια είχαν πραγματοποιηθεί από την Forthnet, η οποία κατόπιν παρέμβασης της ΕΕΤΤ είχε και πάλι καταλήξει σε συμφωνία με την Vodafone, αλλά τα σχέδια για MVNO ανακόπηκαν μετά και την εξαγορά της από τον όμιλο της United ενώ εγκαταλείφθηκαν οριστικά κατόπιν της εξαγοράς της Wind.

About Freegr network

Από το Blogger.