freegr

Social Media: Τι πιθανότητες υπάρχουν να προκαλέσουν κατάθλιψη


 Είτε πρόκειται για χρήση του Instagram, του TikTok ή του Twitter, τα social media έχουν γίνει ένα αρκετά αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων. Σύμφωνα με το Statista, μάλιστα, το 77% των Αμερικανών έχει κάποιο είδος παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η συχνότητα χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη της πανδημίας

Το 2020, ο μέσος Αμερικανός περνούσε περίπου 65 λεπτά στα social media την ημέρα. Πρόκειται για αύξηση 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Facebook ήταν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων για ειδήσεις και ενημερώσεις σχετικά με την πανδημία, αναφέρει το healthdigest.com. Όπως συμβαίνει, τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους αυξήθηκαν, επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, αλλά μπορεί η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να βλάψει πραγματικά την ψυχική σας υγεία;

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με την κατάθλιψη



Πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με το NBC News, υποδηλώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της αυξημένης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της κατάθλιψης. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο JAMA Open Network διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που χρησιμοποιούσαν πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Οι ερευνητές εξέτασαν 5.395 ενήλικες μεταξύ Μαΐου 2020 και Μαΐου 2021, ρωτώντας τους εάν παρατήρησαν ή όχι αλλαγές στην ψυχική τους υγεία μετά την αύξηση της χρήσης των social media.


«Τα άτομα που χρησιμοποιούσαν το Facebook, τα άτομα που χρησιμοποιούσαν TikTok και τα άτομα που χρησιμοποιούσαν Snapchat ήταν πολύ πιο πιθανό να επιστρέψουν και να μας πουν ότι ένιωσαν κατάθλιψη την επόμενη φορά που συμπλήρωσαν την έρευνα», δήλωσε ο Δρ. Roy Perlis, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συν-συγγραφέας της μελέτης, στο NBC News. Λαμβάνοντας υπόψη ορισμένους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η απομόνωση και η μοναξιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Perlis διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες κάτω των 35 ετών ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν συμπτώματα κατάθλιψης μετά τη χρήση του Facebook, ενώ άτομα άνω των 35 ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης μετά τη χρήση του TikTok και Snapchat.

Ο λόγος για αυτά τα ευρήματα είναι ασαφής. Ενώ η μελέτη αποδεικνύει μια εύλογη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν άμεσα κατάθλιψη. Απαιτείται ακόμη περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν υπάρχει ή όχι άμεση σύνδεση μεταξύ των δύο.

About Freegr network

Από το Blogger.