freegr

MWC 2022: Laptop που αντέχουν όσα τα smartphones και αλλαγές στο gaming


 Αποστολή στη Βαρκελώνη 

Σοβαρά βήματα για την βελτίωση ενός δομικού χαρακτηριστικού φαίνεται να κάνουν οι κατασκευαστές των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών προσπαθώντας για πρώτη φορά να αξιοποιήσουν την ARM αρχιτεκτονική των επεξεργαστών προς όφελος της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. 

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του νέου ThinkPad X13s , του νέου φορητού υπολογιστή 13,3 ιντσών που παρουσίασε η Lenovo στο πλαίσιο του φετινού Mobile World Congress 2022. O συγκεκριμένος υπολογιστής φορά τον επεξεργαστή Snapdragon 8cx Gen 3 της Qualcomm, ο οποίος βασίζεται στην αρχιτεκτονική ARM και υπόσχεται έως και 28 ώρες συνεχούς λειτουργίας χωρίς να χρειαστεί επιπλέον φόρτιση. Παράλληλα προσφέρει και  δυνατότητα για συνεχή σύνδεση καθώς ενσωματώνει επιλογή λειτουργίας με σύνδεση σε δίκτυα 5G.

Η αρχιτεκτονική ARM είναι μέχρι σήμερα γνωστή από τα chipsets των android smartphones και tablets αλλά και από τα Macbook της Apple. Μέχρι και χθες όμως περιοριζόταν σε αυτές της κατηγορίες συσκευών χωρίς να έχει δοκιμαστεί στο χώρο των Windows laptops. 

«Η στροφή προς την αξιοποίηση της ARM αρχιτεκτονικής και για το χώρο των Windows υπολογιστών είναι πλέον αναπόφευκτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Qualcomm, Cristiano Amon, κατά την παρουσίαση της Qualcomm στο φετινό MWC 2022, υποδεικνύοντας την νέα τάση που θα μπορούσε να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στον κλάδο των laptop pc. 

Αντίστοιχα παράγοντες της αγοράς επεσήμαναν ότι αν η συνεργασία Qualcomm και Lenovo στο ThinkPad X13s στεφθεί με επιτυχία τότε το παράδειγμα της Lenovo θα ακολουθήσουν κι οι άλλοι κατασκευαστές, επεκτείνοντας τις δυνατότητες ενός laptop και στη συνείδηση των καταναλωτών. Κάτι που δεν αποκλείεται, αν σκεφτεί κανείς ότι το ThinkPad X13s το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέσα στο β’ τρίμηνο του 2022 θα ξεκινά από τα 1.399 ευρώ για τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές και θα συνδυάζει την «διάρκεια» του σταθερού υπολογιστή με την φορητότητα ενός Laptop.

Βέβαια η εν λόγω διαφοροποίηση δεν θα είναι η μοναδική που αναμένουμε τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Qualcomm οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε υπηρεσίες και εφαρμογές είναι σημαντικές. «Όπως οι υπηρεσίες streaming έδωσαν την χαριστική βολή στο DVD πριν από μερικά χρόνια έτσι θα συμβεί και τώρα με τις κονσόλες gaming χάρη στις αυξημένες δυνατότητες των επεξεργαστών σε laptop, tablet και smartphones. Δεν αποκλείεται η επόμενη κονσόλα να είναι η τελευταία παιχνιδομηχανή που θα δούμε. Ωστόσο για να συντελεστεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις σε τόσο σε επίπεδο hardware των φορητών συσκευών όσο και στην συνδεσιμότητα μέσω 5G. 

Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η Qualcomm μπαίνει σε μια ευρεία κατηγορία συσκευών που περιλαμβάνουν από smartphones και laptops μέχρι γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) και αυτοκίνητα, στοχεύοντας να δημιουργήσει ένα ψηφιακό σασί. 

Μέσα στο τρέχον έτος μάλιστα αναμένονται νέες ανακοινώσεις από την εταιρεία όπως αυτή για το WiFi 7. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αμερικανικός κολοσσός στο δεύτερο μισό του 2022 θα μας παρουσιάσει το πρώτο chipset που θα υποστηρίζει την επόμενη γενιά του WiFi, όπου οι ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 5,8 Gbps.

About Freegr network

Από το Blogger.