freegr

Συνδεσιμότητα και «έξυπνη» τεχνολογία – Τι θα αλλάξει μέσα στην επόμενη δεκαετία


 Η συνδεσιμότητα και η «έξυπνη» τεχνολογία θα μεταμορφώσουν ριζικά την εμπειρία μας μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Vodafone “The Connected Consumer 2030” (CC2030), η οποία διερευνά πέντε βασικές τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της συνδεσιμότητας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, την εξάντληση των φυσικών πόρων και τη γήρανση του πληθυσμού.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε σε συνεργασία με το The Future Laboratory, προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο η καινοτομία στη διασυνδεδεμένη φροντίδα, τις «έξυπνες» πόλεις και τις μεταφορές, η ηθική συνδεσιμότητα, η βιωσιμότητα και η τεχνολογία του μέλλοντος θα βοηθήσουν στην επίλυση προκλήσεων που παρουσιάζονται μια φορά ανά γενιά, καθώς και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

«Έξυπνες» συσκευές που ανιχνεύουν και προλαμβάνουν ασθένειες

Η παγκόσμια κρίση υγείας το 2020 είχε ως αποτέλεσμα το 90% των χωρών να αντιμετωπίζουν προβλήματα σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Κατά συνέπεια, οι συλλογικές ανησυχίες για την ευημερία και την ανοσία θα οδηγήσουν σε μια νέα εποχή διασυνδεδεμένης φροντίδας, διαπιστώνει η έκθεση CC2030. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, προβλέπει ότι τα σπίτια θα είναι εξοπλισμένα με προϊόντα που θα παρακολουθούν προληπτικά την υγεία και θα μπορούν να διαγνώσουν παθήσεις, εντοπίζοντας πιθανά προβλήματα υγείας νωρίτερα και διευκολύνοντας ένα μοντέλο προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούσε να εξοικονομήσει 39 δισ. ευρώ στον κλάδο της υγείας κατ’ έτος .

Η έκθεση προβλέπει ότι οι καθρέφτες του μπάνιου θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με αισθητήρες που θα ελέγχουν τη ροή του αίματος και θα εντοπίζουν μη φυσιολογικές αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή με έξυπνα ηχεία που θα ζητούν αυτόματα ιατρική συνταγή μετά την ανίχνευση ήχων, όπως ο βήχας και το φτέρνισμα.

Τέτοιες συσκευές θα μπορούν να αξιολογούν ζωτικής σημασίας μετρήσεις όπως η ενυδάτωση, το σάκχαρο και η αρτηριακή πίεση για την πρόβλεψη ή την πρόληψη χρόνιων παθήσεων υγείας, προτού αυτές εμφανιστούν. Η διασυνδεδεμένη φροντίδα θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αύξηση της ανεξαρτησίας στον σταθερά γηράσκοντα πληθυσμό, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζουν αυτόνομα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρέχοντας ταυτόχρονα εγγυήσεις στα μέλη της οικογένειας και στους φροντιστές για την ευημερία των αγαπημένων τους προσώπων.

Έλεγχος των wearables με τη σκέψη έως το 2030

Σύμφωνα με την έκθεση, οι wearable συσκευές θα μπορούν να ελέγχονται όχι μόνο με την ομιλία, αλλά και να αλληλεπιδρούν άμεσα με τις σκέψεις του χρήστη. Καθώς ο αριθμός των διασυνδεδεμένων συσκευών αναμένεται να φτάσει τις 125 δισ. παγκοσμίως έως το 2030, οι έξυπνες λύσεις που ενσωματώνονται αβίαστα στις ζωές των ανθρώπων, θα αποτελέσουν βασική τάση την επόμενη δεκαετία.

Αντί να ανταποκρίνονται μόνο στον ήχο, οι διεπαφές μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή θα ανιχνεύουν σήματα που θα στέλνει αυτόματα ο εγκέφαλος στο στόμα, όταν «λέμε» λέξεις από μέσα μας, επιτρέποντας στους χρήστες να δίνουν εντολές στους «έξυπνους» βοηθούς τους χωρίς να χρειάζεται να μιλούν δυνατά. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την πιθανότητα ενός μέλλοντος χωρίς οθόνες ή “metaverse”, όπου η επικοινωνία με τις συσκευές θα γίνεται μέσω νευρωνικών δικτύων που θα δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να κρατούν νοητικές σημειώσεις ή να επικοινωνούν σιωπηλά με τις συσκευές τους.

Μείωση των εκπομπών έως και κατά 1/3 μέσα από τη διασυνδεδεμένη φύση

Καθώς απομένουν λιγότερα από 10 χρόνια για την επίτευξη του στόχου για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό, η συνδεσιμότητα θα είναι βασικός αρωγός στις παγκόσμιες προσπάθειες αποκατάστασης και διαχείρισης της βιοποικιλότητας, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση του περιβάλλοντος.

Προς το τέλος της δεκαετίας, η συνδεσιμότητα αναμένεται να ενσωματωθεί σε δέντρα, λιβάδια και ακόμη και σε ωκεανούς, καθιστώντας δυνατή την παρακολούθηση των επιπτώσεων των προγραμμάτων αναγέννησης και την αξιολόγηση των πιθανών απειλών. Η Vodafone συνεργάστηκε πρόσφατα με την Defra και τη Forest Research για να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία Narrowband-IoT (NB-IoT) μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της ανάπτυξης των δέντρων και να υποστηρίξει την έρευνα για το ρόλο των δέντρων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η συλλογή δεδομένων θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στις «έξυπνες» πόλεις να εντοπίσουν και να επαναχρησιμοποιήσουν την πλεονάζουσα ενέργεια, καθιστώντας δυνατή την ανακατανομή της αχρησιμοποίητης ενέργειας και θερμότητας από τα κτίρια στις κοντινές κατοικίες ή στους γειτνιάζοντες δημόσιους χώρους.

Σε συνδυασμό με εργαλεία που βοηθούν τους καταναλωτές να λαμβάνουν περισσότερο συνειδητές αποφάσεις, όπως η δημιουργία ψηφιακών «πιστοποιητικών γέννησης» που καταδεικνύουν τις κινήσεις και την προέλευση των προϊόντων για την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, η συνδεσιμότητα θα είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Αυτόνομα οχήματα, με ολογράμματα και τεχνητή νοημοσύνη

Τα αυτόνομα οχήματα πρόκειται να αλλάξουν τον τρόπο που κινούμαστε και ο αντίκτυπος της συνδεσιμότητας στις μεταφορές αναμένεται να αγγίξει τα 241 δισ. ευρώ έως το 2030.

Χρησιμοποιώντας ολογράμματα εμβύθισης, τα brand του ηλεκτρονικού εμπορίου θα είναι σε θέση να επιδεικνύουν τις πιο πρόσφατες συλλογές τους στους επιβάτες καθώς αυτοί ταξιδεύουν, επιτρέποντάς τους να δουν τα προϊόντα με μια κίνηση του δαχτύλου τους και ακόμη και να αποβιβασθούν σε έναν προορισμό λιανικής για να κάνουν μια αγορά.

Κατά την είσοδό τους σε ένα όχημα, οι επιβάτες θα μπορούν να ελέγχουν τη διαδρομή τους μέσω των προσωπικών τους συσκευών, επιλέγοντας εκ των προτέρων από μια σειρά ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνουν από αξιοθέατα έως επαγγελματική δραστηριότητα και ελεύθερο χρόνο, για να δημιουργήσουν μια απόλυτα προσαρμοσμένη εμπειρία επιβατών.

Τα προσωπικά δεδομένα μια νέα μορφή νομίσματος

Καθώς αυξάνεται η ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία των προσωπικών δεδομένων, οι μελλοντικοί καταναλωτές θα απαιτούν υπερπροσωποποιημένες υπηρεσίες και εμπειρίες σε αντάλλαγμα για την κοινοποίησή τους. Μάλιστα, δεδομένου ότι το 44% των ανθρώπων παγκοσμίως προτιμά να μην έχει πρόσβαση σε εξατομικευμένο περιεχόμενο παρά να μοιράζεται προσωπικά στοιχεία, η έκθεση προβλέπει ότι τα προσωπικά δεδομένα θα καταστούν ένα είδος νομίσματος για το οποίο οι εμπορικές μάρκες θα χρειαστεί είτε να πληρώσουν είτε να προσφέρουν σε αντάλλαγμα μιας ανεπτυγμένης εμπειρίας.

Η έκθεση CC2030 διερευνά επίσης τις ανθρώπινες συμπεριφορές που διαμορφώνουν τη μελλοντική καινοτομία, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για τη σωματική και ψυχική ευεξία, καθώς και την ανάγκη να λειτουργούν καλύτερα οι πόλεις για τους ανθρώπους σε παρατεταμένες περιόδους απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ο Lutfu Kitapci, διευθύνων σύμβουλος του Vodafone Smart Tech δήλωσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια, η συνδεσιμότητα έχει γίνει άρρηκτα συνυφασμένη με την καθημερινή μας ζωή, βοηθώντας τους ανθρώπους να παραμένουν κοντά στους δικούς τους και τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο και να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις. Τα ευρήματα της Έκθεσης “The Connected Consumer 2030” υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο αυξάνεται ο ρυθμός του μετασχηματισμού και το πώς θα βρεθούμε στο επίκεντρό του με τις λύσεις συνδεσιμότητας για να βοηθήσουμε κράτη, επιχειρήσεις και καταναλωτές να αντιμετωπίσουν μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις».

Ο Chris Sanderson, συνιδρυτής του The Future Laboratory πρόσθεσε: «Μας περιμένει μια δεκαετία εκθετικής αλλαγής. Η συνδεσιμότητα αντιπροσωπεύει το κλειδί για τον μετασχηματισμό αυτόν, βοηθώντας μας να επιφέρουμε διαφορετική αναστάτωση και να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι ικανή η κοινωνία να κάνει».

About Freegr network

Από το Blogger.