Για πρώτη φορά, αστρονόμοι κατάφεραν να εντοπίσουν την απειροελάχιστη βαρυτική έλξη που ασκεί ένας εξωπλανήτης σε ένα από τα άστρα του, προσφέροντάς μας ένα εντελώς νέο εργαλείο στην εξερεύνηση και την ανακάλυψη μακρινών κόσμων. Ο ίδιος ο εξωπλανήτης έχει εντοπιστεί εδώ και μία δεκαετία. Ονομάζεται Kepler-16b, βρίσκεται 245 έτη φωτός μακριά και είναι ο πρώτος πλανήτης που εντοπίζουμε που έχει τροχιά γύρω από δύο άστρα, θυμίζοντας έντονα τον πλανήτη Tatooine από το Star Wars.
Η μοναδικότητά του τον έκανε δημοφιλή στους αστρονόμους και εφόσον μελετήθηκε αρκετά, δοκιμάστηκαν και νέες τεχνικές πάνω του.
Ο Kepler-16b ανακαλύφθηκε αρχικά από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Τώρα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Birmingham τον εντόπισαν χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά επίγειο τηλεσκόπιο. Η ομάδα μπόρεσε να τον εντοπίσει χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ακτινικής ταχύτητας, κατά την οποία οι αστρονόμοι παρατηρούν την αλλαγή στην ταχύτητα ενός άστρου καθώς ένας πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω του.
Η μέθοδος αυτή απέδειξε πως είναι πιο αποδοτική και έχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος από τη χρήση διαστημικών σκαφών. Μάλιστα η μέθοδος είναι πιο ευαίσθητη σε επιπλέον πλανήτες μέσα σε ένα σύστημα και μπορεί να μετρήσει και τη μάζα του πλανήτη.
Τώρα οι επιστήμονες θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη μέθοδο για να αναζητήσουν άγνωστους εξωπλανήτες σε δυαδικά συστήματα, για να λυθεί το μυστήριο του σχηματισμού πλανητών σε τέτοιου είδους συστήματα.
Συνήθως οι πλανήτες σχηματίζονται από τον πρωτοπλανητικό δίσκο, τη μάζα σκόνης και αερίων που βρίσκεται γύρω από ένα νεαρό άστρο. Χρησιμοποιώντας αυτήν την εξήγηση είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς μπορεί να υπάρχουν πλανήτες σε δυαδικά συστήματα, αφού η παρουσία δύο αστέρων παρεμβάλει στον πρωτοπλανητικό δίσκο και αποτρέπει να συγκεντρωθεί η σκόνη σε πλανήτες.
Ο πλανήτης μπορεί να σχηματίστηκε μακριά από τα δύο άστρα, όπου η επίδρασή τους είναι πιο αδύναμη και έπειτα να μετακινήθηκε προς τα μέσα… αλλιώς μάλλον θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε την κατανόησή μας για τη διαδικασία του πλανητικού σχηματισμού.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου