freegr

Προσοχή στις φιλανθρωπικές απάτες στο διαδίκτυο για τον πόλεμο στην Ουκρανία


 Οι ερευνητές της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν αρκετές ιστοσελίδες που κάνουν συναισθηματικές αλλά ψεύτικες εκκλήσεις για αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας ή προτρέπουν το κοινό να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των αμυντικών προσπαθειών της χώρας.

Αυτές οι ιστοσελίδες διατυπώνουν πολύ ασαφείς ισχυρισμούς σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθεί η «βοήθεια». Με μία προσεκτικότερη έρευνα, σύμφωνα με την ESET, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι καμία από αυτές δεν αντιπροσωπεύει κάποια νόμιμη οργάνωση. Για αυτό καλεί τους χρήστες να αποφύγουν ενδεχομένως ιστοσελίδες όπως οι:

• help-for-ukraine[.]eu

• tokenukraine[.]com

• supportukraine[.]today

• ukrainecharity[.]gives

• ukrainesolidarity[.]org

• ukraine-solidarity[.]com

• saveukraine[.]today

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με τις συναισθηματικές εκκλήσεις για βοήθεια που μπορεί να φτάσουν στο email τους. Επίσης, κυκλοφορούν στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τεχνάσματα που αποσκοπούν στο να κάνουν τα θύματα να δωρίσουν Bitcoin.

Για να αποφύγονται οι απάτες φιλανθρωπίας, οι ειδικοί της ESET συμβουλεύουν:

1. Ελέγξτε προσεκτικά πριν δώσετε χρήματα, είναι καλύτερο να επιλέξετε γνωστούς οργανισμούς που έχουν κάποια παρουσία ή συνεργάτες στην Ουκρανία.

2. Δωρίστε τα χρήματά σας μέσω της ιστοσελίδας της οργάνωσης ή απευθυνθείτε απευθείας στη φιλανθρωπική οργάνωση για οδηγίες.

3. Να είστε επιφυλακτικοί σε αιτήματα μεταφοράς χρημάτων ή αποστολής δωροκαρτών. Συνήθως, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δεν ζητούν τέτοιου είδους «δωρεές».

4. Μην να κάνετε «κλικ» σε συνδέσμους και μην κατεβάζετε συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που φαίνονται περίεργα και κυρίως που προέρχονται από άγνωστες πηγές. Μπορεί να προσπαθήσουν να σας παρασύρουν, ώστε να κατεβάσετε άθελά σας κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.

5. Να είστε επιφυλακτικοί ακόμη και με μηνύματα από αξιόπιστες πηγές, εκτός αν επαληθεύσετε ότι το μήνυμα είναι αυθεντικό. Για να το κάνετε αυτό, επικοινωνήστε με την εν λόγω πηγή με άλλο μέσο από αυτό με το οποίο το λάβατε, π.χ. τηλεφωνικά εάν το λάβατε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

6. Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν μία φιλανθρωπική οργάνωση, εκτός εάν επαληθεύσετε ότι ο οργανισμός είναι νόμιμος. Ο φίλος που το συστήνει μπορεί να μην έχει κάνει την έρευνά του και ο αριθμός των likes σε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν λέει πολλά για τη νομιμότητά της.

7. Μην ενδίδετε σε αδικαιολόγητη πίεση, οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης για να σας πιέσουν να κάνετε δωρεά.

About Freegr network

Από το Blogger.