athens

Nέο πρωτόκολλο IPv6 για το Internet of Things και όχι μόνο

Το δίκτυο COSMOTE κινητής είναι το πρώτο στην Ελλάδα και από τα πρώτα στην Ευρώπη, που, έπειτα από πολυετή έρευνα και προετοιμασία, εισάγει το νέο πρωτόκολλο διευθυνσιοδότησης Internet IPv6, προκειμένου να ανταποκριθεί στις εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς τηλεπικοινωνιών. Με τη χρήση του νέου πρωτοκόλλου η διαχείριση του δικτύου και η αποτελεσματικότητα της δρομολόγησης βελτιώνονται σημαντικά. Παράλληλα, η δικτυακή πρόσβαση των συνδρομητών γίνεται απλούστερη και ασφαλέστερη, με αποτέλεσμα την ταχύτερη και πιο αξιόπιστη υλοποίηση νέων υπηρεσιών. Επιπλέον, υπηρεσίες όπως machine-to-machine, αισθητήρες και Internet of Things (IoT) έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίζονται αποτελεσματικότερα, είτε από σταθερό είτε από κινητό δίκτυο και ανεξάρτητα από τον αριθμό χρηστών και συσκευών. Για την ενεργοποίηση του νέου πρωτοκόλλου IPv6 δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους συνδρομητές COSMOTE, ενώ δεν θα υπάρξει καμία διαφοροποίηση στις χρεώσεις τους ή στην ογκομέτρηση. Η COSMOTE σε συνεργασία με τους κατασκευαστές, τους προμηθευτές και τις ιστοσελίδες φροντίζει για την υποστήριξη της ενεργοποίησης πρόσβασης στο “νέο” internet για το σύνολο των συνδρομητών της. Ήδη η πλειονότητα των 4G συσκευών είναι συμβατή με το IPv6, ενώ για τις παλαιότερες θα διατεθούν οι κατάλληλες αναβαθμίσεις.
Λίγα λόγια για τις διευθύνσεις IP
Κάθε συσκευή που συνδέεται στο Διαδίκτυο λαμβάνει και χρησιμοποιεί μια μοναδική δημόσια διεύθυνση IP, με την οποία αναγνωρίζεται από τις άλλες συσκευές. Η στοίβα πρωτοκόλλων που χρησιμοποιείται σήμερα στο διαδίκτυο, βασίζεται στην τέταρτη έκδοση του πρωτοκόλλου επικοινωνίας IP (Internet Protocol), συντομογραφικά το IPv4. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το σύστημα IPv4, που χρησιμοποιείται για την απόδοση των διευθύνσεων IP (το μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό που διαθέτει κάθε υπολογιστής αλλά και εκτυπωτές, κινητά, fax και routers), μπορεί να δώσει πεπερασμένο αριθμό διευθύνσεων που ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια.
Η εκρηκτική αύξηση των χρηστών και των συσκευών στο Διαδίκτυο, οδηγεί στην -γρηγορότερη από ότι αρχικά αναμενόταν- εξάντληση των διαθέσιμων διευθύνσεων του IPv4. Στο πρόβλημα συνετέλεσε και το γεγονός ότι τα smartphones, διαθέτουν και αυτά διευθύνσεις IP, και έτσι οι διαθέσιμες διευθύνσεις εξαντλούνται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι αναμενόταν το 1977, όταν δημιουργήθηκε το IPv4. Το αντίστοιχο στην τηλεφωνία θα ήταν να τελείωναν τα διαθέσιμα νούμερα τηλεφώνων. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς και για τη βελτίωση του πρωτοκόλλου IP σε όσους τομείς είχαν εντοπιστεί ότι το IPv4 έπασχε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η νέα έκδοση, το IPv6. Το IPv6 αυξάνει το εύρος των διευθύνσεων από 232 σε 2128 δηλ. σε έναν αριθμό με 38 ψηφία.

About Freegr network

Από το Blogger.