freegr

Είναι το PC αναντικατάστατο;

του Χρήστου Τζώρτζη
Ακόμα και σήμερα, την εποχή των φορητών συστημάτων, το PC παραμένει σταθερή αξία τόσο σε εργασιακό όσο και σε οικιακό περιβάλλον. Πόσο εύκολο είναι όμως να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο smartphone ή tablet; 
Τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγοι οι “οραματιστές” της τεχνολογίας που υποστηρίζουν ότι τα smartphones μπορούν μελλοντικά – αν όχι ακόμα και σήμερα – να αντικαταστήσουν τους επιτραπέζιους υπολογιστές μας (dektop PCs). Κάτι τέτοιο θα φάνταζε μάλλον ως σημαντική πρόοδος της σύγχρονης τεχνολογίας. 
Είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα; Στην πραγματικότητα, το παραπάνω ισχύει σε μεγάλο βαθμό, όταν αναφερόμαστε σε σχετικά αδύναμους υπολογιστές (π.χ. δεκαετίας) – που χρησιμοποιούνται όμως ακόμα και σήμερα – σε netbooks, και γενικότερα σε υπολογιστικά συστήματα παρωχημένης τεχνολογίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα σύγχρονο smartphone ή ένα tablet, μπορεί κάλλιστα να “φορέσει” ασύρματο (ή μέσω deck) πληκτρολόγιο και ποντίκι και να χρησιμοποιηθεί με σχετική άνεση για απλές εργασίες όπως είναι για παράδειγμα το web browsing και το e-mail. Στην πράξη όμως, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που προκύπτουν κυρίως, αλλά όχι μόνο, από τον ανθρώπινο παράγοντα και στους οποίους θα αναφερθούμε ευθύς αμέσως. 

Επεξεργαστική ισχύς

Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, οι εργασίες που εκτελούν οι περισσότεροι χρήστες με τον υπολογιστή, το smartphone ή το tablet τους, δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργαστική ισχύ. Το Web browsing, η θέαση βίντεο στο Youtube, η απλή επεξεργασία εικόνας και η ηλεκτρονική αλληλογραφία, ελάχιστα έως καθόλου θα επηρεαστούν από έναν ταχύτατο επεξεργαστή. Αν το σύστημα στο οποίο εργάζεστε ενσωματώνει την ελάχιστη απαιτούμενη επεξεργαστική ισχύ – κάτι αρκετά πιθανό σήμερα – θα μπορείτε να εκτελείτε όλα τα παραπάνω σε οποιαδήποτε πλατφόρμα και αν επιλέξετε. 

Παρόλα αυτά, η επεξεργαστική ισχύς είναι όντως ένα ισχυρό πλεονέκτημα των Desktop PCs έναντι των φορητών συστημάτων. Ένα κλασικό παράδειγμα αυτής της παραδοχής είναι τα Netbooks, τα οποία γνώρισαν γρήγορα μεγάλη αποδοχή από το κοινό πριν από περίπου 10 χρόνια, κυρίως λόγω της χαμηλής τους τιμής, αλλά ξεπεράστηκαν εξίσου γρήγορα από τα tablets. Όποιος έχει εργαστεί σε περιβάλλον Windows σε ένα από αυτά τα μηχανήματα, μπορεί να αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό τις διαφορές που έχει ένα Netbook από ένα “κανονικό” desktop PC. Το σημαντικότερο μειονέκτημα των Netbooks παραμένει αναμφισβήτητα ο χαμηλών δυνατοτήτων επεξεργαστής που ενσωματώνουν, ο οποίος σε συνάρτηση με τη λιγοστή μνήμη (σχεδόν πάντα 1GB), καθιστά την εργασία στα Windows μια διαδικασία για… χρήστες με υπομονή. 



Έτσι, ακόμα και οι πλέον σύγχρονοι mobile επεξεργαστές δεν είναι σε θέση (τουλάχιστον ακόμα) να φτάσουν σε επιδόσεις τα “μεγάλα” μοντέλα των Intel και AMD. Σε γενικές γραμμές, ένας “κανονικός” Intel Core i5 υπολογιστής για laptop, είναι τουλάχιστον οκτώ φορές πιο γρήγορος από έναν ARM mobile επεξεργαστή, κάτι που σημαίνει ότι, για μια ολοκληρωμένη εμπειρία desktop PC, τα… PCs είναι σήμερα μονόδρομος. 

Multitasking και περιβάλλον χρήσης

Όλες οι φορητές συσκευές διαθέτουν ειδικά προσαρμοσμένο περιβάλλον χρήσης για να διευκολύνουν τον χρήστη ώστε να εκτελέσει τις εργασίες του. Ακόμα και δημοφιλή προγράμματα των Windows, όταν “περνάνε” σε iOS ή Android αλλάζουν συνήθως το περιβάλλον εργασίας τους, προσαρμοζόμενα στην οθόνη αφής, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα εικονίδιά και πιο ευδιάκριτες γραμματοσειρές. 



Ακόμα και έτσι πάντως, η ευχρηστία που προσφέρουν τα Windows σε ένα desktop PC, πολύ δύσκολα συγκρίνεται με την αντίστοιχη σε οποιοδήποτε mobile λειτουργικό σύστημα. Εξαρτάται πάντα από τις ανάγκες σας, αλλά αν για παράδειγμα συνηθίζετε να έχετε 10 και πλέον tabs ανοιχτά στον Internet browser, την ίδια στιγμή που χειρίζεστε το Word και το Excel, η εναλλαγή από πρόγραμμα σε πρόγραμμα γίνεται πολύ καλύτερα με ποντίκι, από το taskbar των Windows. Το multitasking το οποίο εξαρτάται κυρίως από τη RAM, είναι ένα από τα πιο “αδύναμα” χαρακτηριστικά των φορητών συσκευών, οι οποίες περιορίζονται συνήθως σε αυτόν τον τομέα. 



Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα σχετίζεται με την πληκτρολόγηση. Ίσως να μην αντιμετωπίσετε ιδιαίτερο θέμα όταν θα χρειαστεί να συντάξετε ένα SMS ή να κάνετε chat στο Viber, αλλά δοκιμάστε να επεξεργαστείτε ένα μεγάλο κείμενο στη μικρή (αναλογικά πάντα) οθόνη του tablet σας και θα μας θυμηθείτε. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, υπάρχουν ασύρματα (ή μέσω dock) πληκτρολόγια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτό το σκοπό, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά την άνεση ενός “κανονικού” πληκτρολογίου σε ένα desktop PC. 

Ενεργειακοί προβληματισμοί

Το πρόβλημα της επεξεργαστικής ισχύς που προαναφέρεται, συνδέεται άμεσα με τις ενεργειακές απαιτήσεις των φορητών συσκευών. Σε θεωρητικό επίπεδο, αν θα μπορούσαμε μελλοντικά να έχουμε την επεξεργαστική ισχύ ενός Core i7 σε ένα smartphone, αυτό δε θα μπορούσε να ήταν ποτέ εφικτό με βάση την υπάρχουσα τεχνολογία των μπαταριών. Η ενέργεια που θα απαιτούσε ένας τέτοιος επεξεργαστής σε μια φορητή συσκευή, θα εξαντλούσε ταχύτατα την μπαταρία, με αποτέλεσμα το smartphone ή το tablet να καθίσταντο μη λειτουργικό. Δείτε για παράδειγμα την αυτονομία των laptops, τα οποία κατά μέσο όρο έχουν 3-4 ώρες λειτουργίας προτού χρειαστεί να τα συνδέσουμε στην πλησιέστερη πρίζα. 



Έτσι, το "ενεργειακό" είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που καλούνται να λύσουν οι κατασκευαστές για να είμαστε σε θέση να δούμε μελλοντικά ακόμα πιο δυνατά φορητά συστήματα που να είναι σε θέση να λειτουργήσουν απρόσκοπτα για αρκετές ώρες. 

Οι εναλλακτικές λύσεις

Η κάθε πλατφόρμα, φορητή ή σταθερή, έχει δημιουργηθεί για συγκεκριμένο σκοπό και είδος χρήσης, ενώ, δύσκολα θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε τα πλεονεκτήματα κάθε «κόσμου» σε μία και μοναδική συσκευή. Ή μήπως όχι; Αν πραγματικά δυσκολεύεστε να επιλέξετε μεταξύ του σταθερού υπολογιστή και tablet, υπάρχουν ορισμένες τεχνολογικές λύσεις που εκμεταλλεύονται τα “καλά” των δύο “κόσμων”.



Σήμερα θα βρείτε στην αγορά μια τεράστια πραγματικά γκάμα από “Small Form Factor PCs” (SFF). Ο όρος αναφέρεται σε “σταθερούς’ υπολογιστές, οι οποίοι όμως έχουν μικρό όγκο και βάρος, με αποτέλεσμα να μπορείτε να τους μεταφέρετε πολύ εύκολα. Με βάση πάλι τις δυνατότητες συνδεσμολογίας που διαθέτουν, μπορείτε να τους συνδέσετε σε μικρές ή μεγαλύτερες οθόνες, ανάλογα με το τι σας εξυπηρετεί καλύτερα κάθε φορά. Τα SFF PCs διαθέτουν συνήθως μικρότερες σε μέγεθος motherboard για να χωράνε και σε μικρότερα κουτιά, κάτι που συνεπάγεται όμως περιορισμούς στις διαθέσιμες επιλογές συνδεσιμότητας (PCI-E, μνήμη, controllers κλπ), αλλά και στις γενικότερες επιδόσεις. Ακόμα και το δημοφιλέστατο σήμερα Raspberry Pi 3, σε μέγεθος… πιστωτικής κάρτας, μπορεί να θεωρηθεί ως πλήρης υπολογιστής αυτής της κατηγορίας. 



Μια ακόμα καλή εναλλακτική, είναι τα convertible laptops, στα οποία αποσπάται η οθόνη με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως tablets. Σε αυτή την κατηγορία προϊόντων η τιμή συνήθως αυξάνεται, καθώς ο διττός ρόλος τους απαιτεί και καλύτερο hardware. Πρόκειται για μια πολύ καλή λύση για να αποκτήσετε ένα laptop και ένα tablet σε μία και μοναδική συσκευή. 



Υπάρχουν τέλος και τα Ultrabooks, όρος που καθιέρωσε η Intel το 2011. Πρόκειται για ελαφριά, λεπτά, όμορφα και αρκετά “δυνατά” σε επιδόσεις, laptops, τα οποία πληρούν συγκεκριμένες σχεδιαστικές προϋποθέσεις (οθόνη μεγαλύτερη από 13’’, βάρος από 1.5 έως 9 κιλά, μικρό πάχος κ.α.). Τα Ultrabooks δεν είναι φθηνά (ξεκινάνε περίπου από τα €1.000), αλλά εξαιτίας του χαμηλού τους βάρους και των αρκετά ικανοποιητικών επιδόσεών τους, αποτελούν μάλλον την κατηγορία που βρίσκεται πιο κοντά στον όρο “φορητό” desktop PC.

About Freegr network

Από το Blogger.