ειδήσεις

Φορολογικοί έλεγχοι μέσω κοινωνικών δικτύων από το Υπουργείο Οικονομικών;

Άρθρο της εφημερίδας Το Βήμα αποκαλύπτει πως το Υπουργείο Οικονομικών θα λαμβάνει πλέον υπόψιν του και τους λογαριασμούς που διαθέτουν οι πολίτες στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, έτσι ώστε να εντοπίσει πιθανές περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο «Κωδικός: 24 ώρες» του Υπουργείου θα βάλει στο στόχαστρο 1,8 εκατομμύρια ΑΦΜ, προβλέποντας πως ο αρμόδιος υπάλληλος θα έχει πρόσβαση μέσα σε 24 ώρες σε στοιχεία από διάφορες λίστες και βάσεις δεδομένων, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα προφίλ του πολίτη και να αποφασιστεί εάν χρειάζεται περαιτέρω φορολογικός έλεγχος λόγω υποψίας για φοροδιαφυγή.
Μέσα στις πηγές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναφέρεται πως θα βρίσκονται και τα δημόσια προφίλ που διατηρεί ο εκάστοτε πολίτης σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram. Από εκεί, θα αντλούνται πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να μη φαίνονται στα επίσημα αρχεία ή ακόμη και ενδείξεις για πολυτελή τρόπο διαβίωσης που φαίνεται σε φωτογραφίες και δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Στο θέμα αναφέρθηκε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος δεν φάνηκε να το διαψεύδει αλλά να θέλει να το υποβαθμίσει και να κρατήσει αποστάσεις από αυτό, αναφέροντας πως «όταν μπορέσουμε και διασταυρώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία που έχουμε αυτήν την στιγμή [..] να ασχοληθούμε και με τα άλλα [με το Facebook και το Instagram]».

About Freegr network

Από το Blogger.