athens

H ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΥΣΗ ΣΤΟ ΡΙΟ-ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΡΡΕΙ

Αξιζε και με το παραπάνω το ξενύχτι, αφού λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα η Κατερίνα Στεφανίδη επιβεβαίωσε όλα τα προγνωστικά και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του άλματος επί κοντώ, χαρίζοντας στα ελληνικά χρώματα το 6ο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Σε έναν συγκλονιστικό τελικό, η Στεφανίδη κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση με άλμα 4.85, αφήνοντας πίσω της την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις (στο ίδιος ύψος αλλά με λιγότερες επιτυχημένες προσπάθειες), που ήταν και η μεγάλη αντίπαλός της, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η μεγάλη έκπληξη του αγώνα, η μόλις 19 ετών Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ από την Νέα Ζηλανδία (με ύψος 4.80).
«Χρυσή» η Κατερίνα Στεφανίδη: «Πέταξε» στα 4.85! - Η Ελλάδα στα ουράνια
"Ξέρω, ξέρω, ΟΚ είμαι χρυσή Ολυμπιονίκης, αλλά ήθελα να περάσω και τα 4,90 μ.", είπε γελώντα και παραδέχθηκε ότι δεν τολμούσε να κοιτάξει τις προσπάθειες των αντιπάλων της: "Το κάνω όλη αυτή τη χρονιά. Δεν κοιτάζω. Με επηρεάζει. Βέβαια, αυτό ήταν πρόβλημα, σήμερα. Στην τελευταία προσπάθεια της Μόρις όλοι πανηγύριζαν, αλλά το είχε ρίξει. Κι εγώ δεν ήξερα τι είχε γίνει. Κοίταζα τον σύζυγό μου. Από τον Μιτς κατάλαβα ότι νίκησα!", είπε στις πρώτες της δηλώσεις.
Ο αγώνας ξεκίνησε με εμφανή υπεροχή της Στεφανίδη, που ξεκίνησε την πρώτη της προσπάθεια από το 4.60 με μία εντυπωσιακή εμφάνιση, σύντομα όμως εκτιλύχθηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα με πολλές ανακατατάξεις. Η Στεφανίδη ωστόσο ξεχώρισε από την αρχή, εξασφαλίζοντας από νωρίς θέση στο βάθρο, ενώ το χρυσό επιβεβαιώθηκε μόνο μετά το τελευταίο αποτυχημένο άλμα της Αμερικανίδας Μόρις.
Στα  4.80 το άλμα της Στεφανίδη ήταν καλό, ενώ φαινόταν ότι είχε το ύψος. Ωστόσο, ο πήχης αφού παλαντζάρισε για λίγο έπεσε κι έτσι οι άλλες φιναλίστ είχαν την ευκαιρία τους.  Τα 4.80 τα πέρασε μόλις μία αθλήτρια η 19χρονη από τη Νέα Ζηλανδία Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ και έτσι η Στεφανίδη στην επόμενη προσπάθειά της αντιμετώπισε το δίλημμα είτε να ανεβάσει τον πήχη για να τα παίξει όλα για όλα ή να περάσει τα 4.80 εξασφαλίζοντας σε μεγάλο ποσοστό το μετάλλιο και μετά να χτυπήσει το χρυσό.Επέλεξε το δεύτερο και με εντυπωσιακό άλμα πέρασε τα 4.80 και επανέκτησε το δικαίωμα για τρεις προσπάθειες στα επόμενα ύψη. 
Στα 4.85 η Στεφανίδη ενώ φάνηκε να ξεκινά καλά τελικά έριξε τον πήχη με το σώμα της.
Στη δεύτερη προσπάθειά της στο ίδιο ύψος  όμως η Κατερίνα Στεφανίδη πέρασε τον πήχη! 
Ο πήχης στη συνέχεια μπήκε στα 4.90 ένα ύψος που για την Στεφανίδη θα έκρινε το αν θα έπαιρνε το χρυσό ή το ασημένιο. Η Στεφανίδη τελικά δεν κατάφερε να το περάσει αλλά ούτε και η Αμερικανίδα Μόρις και έτσι το χρυσό ήρθε στα χέρια της Ελληνίδας πρωταθλήτριας!​
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έγραψε ιστορία στο Ρίο, κερδίζοντας το πρώτο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ (ανεξαρτήτως χρώματος), αλλά και το πρώτο στον στίβο μετά το 2004.
Το χρυσό μετάλλιο της Στεφανίδη είναι το 7ο χρυσό για τον ελληνικό στίβο, όπου η εθνική συγκομιδή αριθμεί 30 μετάλλια.
Οσον αφορά στη φετινή διοργάνωση, το χρυσό της Στεφανίδη είναι το 6ο για την Ελλάδα και το 3ο χρυσό.
Η απονομή του χρυσού μεταλλίου είναι προγραμματισμένη στις 2.15 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ετοιμάζονται να ρίξουν αυλαία και να περάσουν στην ιστορία.
Φωτογραφίες: Eurokinissi 

About Freegr network

Από το Blogger.