ειδήσεις

Arrival: Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι η γνωριμία μας με εξωγήινους

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας Arrival έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί κατά πρώτο λόγο βασίζεται στην καταπληκτική νουβέλα του Ted Chiang, που εστιάζει στις προσπάθειες επικοινωνίας του ανθρώπινου είδους με ένα εξωγήινο είδος.
Αφού εξωγήινα αεροσκάφη αρχίζουν να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της Γης, η γλωσσολόγος Δρ. Louise Banks, στρατολογημένη από τον Αμερικάνικο στρατό, θα επιχειρήσει να αποκωδικοποιήσει την γλώσσα των εξωγήινων ώστε να μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί τους (πριν είναι αργά, όπως βλέπουμε στο τρέιλερ της ταινίας). Τα heptapods, όπως ονομάστηκαν οι εξωγήινοι έχουν ομιλούμενη γλώσσα, η οποία ονομάζεται Heptapod A και γραπτή γλώσσα, την Heptapod B, η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πλοκή, τόσο στην νουβέλα όσο και στην ταινία. Σε αντίθεση με την ομιλούμενη γλώσσα, η γραπτή γλώσσα Heptapod B διαθέτει τόσο σύνθετη δομή, που δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιο σημαγράμμα (semagram) χωρίς να αλλάξει εντελώς το νόημα μίας ολόκληρης πρότασης. Αυτός που διαβάζει σε Heptapod B, γνωρίζει το τέλος της πρότασης με το που ξεκινήσει να την διαβάζει και το φαινόμενο της Heptapod B εξηγείται από τις μαθηματικές γνώσεις των εξωγήινων και την αρχή του ελαχίστου χρόνου, γνωστής και ως αρχής του Φερμά (Fermat principle).
Η κατανόηση του συστήματος γραφής των εξωγήινων, επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον χρόνο η γλωσσολόγος Dr. Banks, αφού ουσιαστικά προτείνει ένα ντετερμινιστικό σύμπαν όπου η ελεύθερη βούληση ασκείται με το να μην επηρεάζει την έκβαση των γεγονότων. Οπότε τι συμβαίνει που στην περίπτωση μίας συζήτησης με έναν εξωγήινο αλλάζει η αντίληψη σου για τον χρόνο; Στην περίπτωση της μικρής νουβέλας του Ted Chiang, εγείρονται ερωτήματα για το αν θα έπαιρνες τις ίδιες αποφάσεις στην ζωή, ανεξάρτητα από το αν θα γνώριζες πότε θα πεθάνουν οι άνθρωποι ή πότε θα πεθάνεις ο ίδιος. Κατά δεύτερο λόγο, η συγκεκριμένη ταινία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γιατί ο σκηνοθέτης είναι ο Καναδός Dennis Villeneuve, o οποίος μέχρι στιγμής, μας έχει χαρίσει ταινίες που η μία ήταν καλύτερη από την άλλη, όπως το Enemy, το Prisoners και το Sicario. Με το Arrival από ότι φαίνεται θα καταφέρει κατά πάσα πιθανότητα να περάσει τις... εξετάσεις στο Sci-Fi είδος και θα καθησυχάσει τους φανατικούς του Blade Runner, αφού όπως είναι γνωστό έχει αναλάβει την σκηνοθεσία του sequel. Στην ταινία Arrival πρωταγωνιστούν οι Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg κ.ά.

About Freegr network

Από το Blogger.