freegr

Ελκυστικό το νέο εργαλείο ιδιωτικότητας της Google

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια στοιχεία συλλέγει η Google καθώς σερφάρετε στο διαδίκτυο και χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της; Το «My Activity», ένα νέο εργαλείο από τη μηχανή αναζήτησης της Alphabet Inc προσφέρει μια καλύτερη από ποτέ εικόνα για τα ψηφιακά σας χνάρια – όμως ακόμη δε σας λέει τα πάντα. Εάν έχετε έναν λογαριασμό Google (και έχετε, εάν χρησιμοποιείτε Gmail, Google Docs, YouTube ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία της Google, θα βρείτε το «My Activity» στο myaccount.google.com. Μόλις συνδεθείτε, θα λάβετε μια λίστα επιλογών ιδιωτικότητας και ασφάλειας, όμως και έναν σύνδεσμο που λέει «Go to my activity». Εκεί θα δείτε ένα χρονοδιάγραμμα των ιστοσελίδων που επισκεφτήκατε (με συνδέσμους), πραγμάτων που ψάξατε στη μηχανή αναζήτησης της Google ή στο app store του Google Play, μέρη που έχετε δει στο Google Maps και βίντεο που έχετε δει στο YouTube.
Ένα κουτί αναζήτησης σας επιτρέπει να βρείτε συγκεκριμένα αποτελέσματα στο τεράστιο ιστορικό σας και να φιλτράρετε τα ευρήματα κατά ημερομηνία ή κατά συγκεκριμένο προϊόν της Google (Chrome, YouTube, Maps κτπ). Όμως ένα ιστορικό περιήγησης, το My Activity σας επιτρέπει επίσης να διαγράψετε συγκεκριμένα γεγονότα. Απλά πατήστε το κουμπί με τις τρεις τελείες για να ανοίξετε το μενού. Εκπρόσωπος της Google είπε πως όταν διαγράφετε κάτι από το My Activity, η Google δε λαμβάνει πια υπόψη της αυτά τα στοιχεία όταν διαμορφώνει το προφίλ σας. Έχοντας όλα αυτά σε ένα σημείο, από όλες τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Google, είναι ταυτόχρονα πιο εύχρηστο και πιο διαφανές. Υπάρχει όμως μια παγίδα: το My Activity δείχνει στοιχεία μόνο της συσκευής που χρησιμοποιείτε εκείνη τη στιγμή. Εάν θέλετε να δείτε τα στοιχεία σε διαφορετικές συσκευές, τότε θα πρέπει να επιλέξετε μια ρύθμιση που θα επιτρέψει στη Google να συνδυάσει στοιχεία σας που αυτή τη στιγμή διατηρεί ξεχωριστά. Αυτό συμπεριλαμβάνει στοιχεία που συλλέγει από ιδιωτικές αλληλεπιδράσεις στο Gmail, το Google Calendar και άλλες εφαρμογές που δε θα δείτε στη λίστα του My Activity. Η Google ήδη παρακολουθεί κάποια από όσα κάνετε μέσα σε αυτές τις εφαρμογές, για να προσθέσει πτήσεις που έχετε κλείσει στο ημερολόγιό σας, για παράδειγμα, ή για να μπλοκάρει την ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Ωστόσο, μέχρι τώρα δε χρησιμοποιούσε αυτά τα δεδομένα για να στοχεύσει διαφημίσεις.
Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε πως ο συνδυασμός αυτών των δύο σιλό δεδομένων θα επιτρέψει στη Google να εξατομικεύσει καλύτερα τις διαφημίσεις που βλέπετε στις εφαρμογές και το διαδίκτυο, ενώ θα βελτιώσει και τα εργαλεία ιδιωτικότητας. Ακόμη κι αφού επιλέξετε να συνδυάσετε όλα σας τα στοιχεία, δεν υπάρχει τρόπος να δείτε τι ακριβώς συλλέγει η Google όταν επεξεργάζεται την αλληλογραφία σας. Έχετε στο μυαλό σας, πως είτε επιλέξετε την εξατομικευμένη παρακολούθηση διαφημίσεων είτε όχι, θα έχετε εξατομικευμένες διαφημίσεις, απλά θα έχουν μάλλον λιγότερη σχέση με τα ενδιαφέροντά σας. Εάν θέλετε να το επιλέξετε, πηγαίντε ξανά στη σελίδα του My Account. Κάτω από το «Personal Info & Privacy» υπάρχει σύνδεσμος για τη διαμόρφωση των διαφημίσεων. Πατήστε το και στη συνέχεια το «Manage ads settings».
Δίπλα στο κουτάκι για την εξατομίκευση των διαφημίσεων, το κείμενο σας ενημερώνει πως η δραστηριότητα και οι πληροφορίες του λογαριασμού σας στη Google θα χρησιμοποιηθούν για την εξατομίκευση διαφημίσεων σε ιστοσελίδες και εφαρμογές. Μπορείτε να το αλλάξετε όποτε επιθυμείτε. Όπως και η Google, έτσι και το Facebook παρακολουθεί τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε και συλλέγει στοιχεία του τι κάνετε στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες του, χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα για στοχευμένες διαφημίσεις. Ενώ, όμως η Google σας δίνει την επιλογή να συνδυάσετε ή όχι αυτά τα διαφορετικά πακέτα δεδομένων, το Facebook το κάνει εξ αρχής. Εάν δε θέλετε το Facebook να παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας για να στοχεύσει διαφημίσεις, θα πρέπει να ψάξετε μέσα από μια σειρά περίπλοκων μενού για να το απενεργοποιήσετε.

About Freegr network

Από το Blogger.