Europe

Υπολογιστές Vs γιατροί: πιο ακριβή διάγνωση του καρκίνου

Ο υπολογιστής αποδείχθηκε ότι είναι σε θέση να εντοπίσει στις εικόνες των ιστών περισσότερα χαρακτηριστικά σχετικά με τον καρκίνο, από όσα μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι, ακόμη και το έμπειρο Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι δυνατό να «εκπαιδευτούν» έτσι ώστε να είναι πιο ακριβείς σε σχέση με τους παθολόγους, όσον αφορά την αξιολόγηση των καρκινικών ιστών των πνευμόνων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Μάικλ Σνάϊντερ, διευθυντή του Κέντρου Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας υπολογιστής με λογισμικό μηχανικής μάθησης μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου των πνευμόνων, καθώς επίσης να κάνει πρόγνωση για την επιβίωση κάθε ασθενούς, καλύτερα από τους γιατρούς που χρησιμοποιούν την κλασική μέθοδο ταξινόμησης των όγκων.
«Η παθολογία όπως εφαρμόζεται σήμερα, είναι πολύ υποκειμενική. Δύο άκρως έμπειροι παθολόγοι που αξιολογούν την ίδια εικόνα, θα συμφωνήσουν μόνο στο 60% περίπου των περιπτώσεων. Ο υπολογιστής αντικαθιστά αυτή την υποκειμενικότητα με εξειδικευμένες ποσοτικές μετρήσεις, που πιθανότατα θα βελτιώσουν την έκβαση των ασθενών», δήλωσε ο Σνάϊντερ. Οι ερευνητές θεωρούν ότι, εκτός από τον καρκίνο των πνευμόνων, η ίδια προσέγγιση μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλα είδη καρκίνου.

About Freegr network

Από το Blogger.