τεχνολογία

Οι δορυφόροι του COPERNICUS στην Αθήνα

To COPERNICUS, το μεγαλύτερο παγκοσμίως πρόγραμμα Δορυφορικής Παρατήρησης της Γης για ειρηνικούς αποκλειστικά σκοπούς, συστήνεται στο ελληνικό κοινό την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κων/νου 48, Αθήνα). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε την Αθήνα για να εκκινήσει τις δράσεις προβολής και προώθησης μιας εκ των μεγαλύτερων επενδύσεών της στον τομέα του διαστήματος της οποία τα αποτελέσματα διατίθενται δωρεάν και χωρίς περιορισμούς στο κοινό.
Το πρόγραμμα
Οι δορυφόροι του προγράμματος COPERNICUS, ονόματι Sentinels, σαρώνουν καθημερινά τον πλανήτη μας και παρέχουν ελεύθερα και ανοιχτά τα δεδομένα τους στην επιστημονική κοινότητα, στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, σε οργανισμούς κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης αλλά και σε όλους τους δημιουργικούς πολίτες. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν την βάση για να προστατευθεί το περιβάλλον (δάση, θάλασσα, ακτές, ατμόσφαιρα), να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή, να διαχειριστούν αποδοτικότερα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και για πολλές άλλες εφαρμογές οι οποίες εκτείνονται μέχρι τα όρια της εφευρετικότητας του ανθρώπου.
Πλείστα είναι μάλιστα τα παραδείγματα καινοτόμων λύσεων που βασιζόμενες στην δορυφορική παρατήρηση γης, εξελίχθηκαν από τολμηρές ιδέες σε πολύ επικερδείς επιχειρήσεις. «Το πρόγραμμα COPERNICUS μπορεί να αποτελέσει πέρα από ένα εργαλείο εξαιρετικής ακρίβειας για την διαχείριση του πλανήτη μας και έναν σημαντικό κινητήριο μοχλό ανάπτυξης, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς την δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα, στην περίοδο που διανύουμε», λέει ο Στέλιος Μπολλάνος, Εθνικός Εκπρόσωπος στο COPERNICUS User Forum της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περισσότερες πληροφορίες για την διοργάνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής http://workshop.copernicus.eu/el/event/12

About Freegr network

Από το Blogger.